Açıklama; bir konuyu anlaşılır duruma getirmek, berraklaştırmaktır. Açıklayıcı anlatım okuru bir konu hakkında bilgilendirmek için kullanılır. Bu anlatım biçiminde açık, yalın ve anlaşılır bir dil kullanılır. Örneklemelerden, tanımlamalardan bolca yararlanılır.
Amacın, okuyucuyu olay içinde yaşatmak olduğu anlatım biçimidir. Bu anlatım biçiminin ana ögesi olaydır. Olaylar oluş sırasına
göre anlatılır. Olayların anlatımında çoğu kez geçmiş zaman kullanılır. Anlatım üçüncü veya birinci kişi ağacından yapılır. Hikâye, roman, masal gibi edebî türlerde öyküleyici anlatım kullanılır.
Sözcüklerle resim yapmaktır. Yazar olayı, durumu ya da kavramı okuyucunun zihninde canlandırmaya çalışır. Genelde görsel ögeler fazladır. Bu görsellik, nitelik bildiren sözcüklerle sağlanır. Betimleyici anlatım biçiminden yararlanılarak oluşturulan bir paragrafa bakarken sözcük ve cümleleri değil, bir resmi görür gibi oluruz.
Amaç, okuyucunun düşünce ve kanılarını değiştirmektir. Bir düşüncenin doğruluğunu ispatlamak için yazılır. Bu tür yazılarda okuyucuyu yönlendirme amacı sezilir.
Örnek Soru
Bir zamanlar bakırcılar, bakırı ateşte tutarlar; çekiçle döverek tencere, tava, güğüm yaparlardı. Ketenler ahşap tezgâhlarda elle dokunur, mekikleri göz nuruyla sarılırdı. Taş, elle yontulurdu. Kireç taşı, odun ateşi ve insan emeğiyle yakılıp kireç yapılırdı; tuğlanın çamuru ayakla çiğnenirdi.
Paragrafın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Öyküleyici
B) Betimleyici
C) Tartışmacı
D) Açıklayıcı
Çözümü
Paragraftaki cümlelerin tamamında bir olay anlatılmaktadır. Betimlemede mekânlar ve eşyalar, açıklamada kavramlar, tartışmada düşünceler ön plana çıkar. Olayların ön planda olduğu anlatım biçimi ise öykülemedir. Yanıt A
Örnek Soru
Yeşil dağlar arasında Manisa, akşamları morararak susar; ince rüzgârda dağılan ezan seslerinden sonra belde, derin bir sessizliğe dalar, karanlık basınca yamaçtaki evlerde cılız gaz lambalarının titrek ışıkları görünür.
Bu parçada aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır?
A) Öyküleyici
B) Betimsel
C) Açıklamalı
D) Karşılaştırmalı
Çözümü
Parçada herhangi bir olayın ya da kavramın üzerinde durulmamış, herhangi bir varlık başka bir varlıkla karşılaştırılmamıştır. Parça sadece okuyucunun gözünde bir tablo çizmek için yazılmıştır. Bu da betimleyici anlatımın bir özelliğidir. Yanıt B
Benim işime yaramad.Daha kaliteli sitelerde var ama bu sitede hiç yoktan iyidir.
Çok güzel emeğe geçenlere de tşk
sorular azdı keşke daha çok olsaydı ama yinede ellerinize sağlık güzel olmuş yarın sınavımda vardı çok yardımcı oldu teşekkürler
Bence cok guzel emeginize saglik ornekleri harika sinava calisacaktim defterim yok cok yardimci oldu emeginize saglik 🙂
Gerçekten güzel site
Gerçekten güzel site
güzel olmuş eyw gardaş
çok zor galiba
tesekkur ederım
Sınavıma yardımcı oldu teşekkür ederim.
BU SORULARI HAZIRLAYAN VE EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜRLER
iii bir site
Bence çok güzel olmuş .
bencede çok güzle olmuş
SINAVDA BU SİTEDEN YARARLANDIM GAYET GÜZEL BİR SİTE
Çok kaliteli ve uğraşılmış bir site.
Çok fazla eksiklikler var. Onlar giderilse daha iyi olabilir…
Onun dışında gayet iyi…
Çok iyi geldi knk saol.