Deniz suyunun tuzluluk oranı denizin bulunduğu yerin coğrafi konumu ve içeriğine göre farklılık gösteriyor. Bazıları çok fazla tuzlu iken bazıları normal seviyede tuz içeriyor. Ama genel olarak denizler kesinlikle az yada çok mutlaka tuzludur.
Peki deniz suyu neden tuzlu? Geçtiğimiz yüzyılda bilim insanları deniz suyunun tuzlu olmasını deniz suyunun özünü tatlı sulardan alması olarak göstermişti. Bu teoriye göre nehirlerin içerisinde yer alan erimiş mineraller ve nehirlerin aşındırmış olduğu kayalardan elde edilmiş olan tuzlar akan su ile birlikte okyanuslara taşıyor. Minerallerin içerisinde en çok yer alan tür ise NaCI adı verilen sodyum klorür'dür. Sodyum klorür genel olarak hepimizin bildiği sofra tuzudur. Bu tuz karaya tekrar dönmez denizde kalır.
Bilim insanları bu teoriden yola çıkarak aynı yöntemlerle ile dünyanın yaşının da hesaplanabileceğini düşünmüşlerdi. Nehirdeki tuz oranı ile okyanuslardaki tuz oranının karşılaştırılmasıyla yapılan hesaplama da ilginç sonuç ortaya çıktı. Dünya gerçekte 4,5 milyon yaşında iken bilim adamlarının başvurdukları yöntem ile çıkardıkları sonuç dünya 300 milyon yaşındaydı. Bu durumda tuz teorisi yanlıştı.
Buna ek olarak nehirlerin okyanuslara tuz taşıması teorisi gerçekse bu defa da okyanus da ki tuz miktarı da geçen her sene içinde daha çok artacaktı. Fakat bölgesel değişiklikler olsa da genel olarak denizlerin sahip olduğu element yoğunlukları yüzyıllardır aynıdır. İşte bu sebeplerden dolayı nehirlerin denizlere tuz taşıması teorisi çöküşe geçti. Peki ama gerçek sebep nedir?
Sonrasında bilim adamları daha güçlü bir teori üzerinde çalışmalarını sürdürdüler. Söz konusu teoriye göre, tuzun yapısında bulunan iki çeşit atomdan yola çıkılıyor. Klor (CI) ve Sodyum(Na) tuzu oluşturan atom çeşitleridir. Bu duruma göre ilk teori kısmen doğru sayılabilir. Klor(CI) dünya tarihin başından itibaren yer merkezi ve yer kabuğu arasındaki katmanlardan okyanuslara ulaşıyor. Okyanus dibindeki var olan çatlaklar klor geçişi olarak değerlendiriliyor. Bu iki atom çeşidinin birleşmesiyle de denizlerde ki tuz oluşuyor. Bilim adamlarına göre deniz suyunun tuzlu olma sebebi bu şekilde açıklanıyor.
Yalnız bu teoride tam anlamı ile oturtulamamıştır. Sebebi ise, bu teoriye göre de denizlerde ki tuz yoğunluğunun git gide artmasının sebebi tam olarak açıklanamamıştır. Bunun dışında deniz suyunun tuzlu olması doğanın muazzam bir dengesi olarak öne sürülmüştür. Deniz suyundaki fazla tuzun okyanus diplerinde yer tarafından emildiği düşünülür. Çünkü öncesinde bir çökme olduğu ve her defasında artma ve eksiltme ile tuz dengesinin korunduğu savunuluyor.