Ankara Nasıl Bir Şehirdir?
Türkiye'nin başkenti olan Ankara aynı zamanda Türkiye'nin en kalabalık ikinci şehridir. 2016 itibariyle belirlenen nüfus 5.346.518 kişi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nüfus, 25 ilçe ve 1433 mahallenin toplam nüfusu olarak hesaplanmıştır. Coğrafi konumu Türkiye'nin merkezine yakındır ve büyük bir bölümü İç Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Kuzey kesimlerinde bulunan az bir kısmı Batı Karadeniz Bölgesi'ne girmektedir. Türkiye'nin en büyük üçüncü yüz ölçümüne sahip şehir olarak bilinir. Çevresinde bulunan iller Bolu, Çankırı, Kırşehir, Kırıkkale, Aksaray, Eskişehir ve Konya'dır.
Ankara'nın 13 Ekim 1923 tarihinde başkent ilan edilmesinden sonra şehir büyük bir hızla gelişmiş ve günümüzde Türkiye'nin en kalabalık ikinci şehri unvanını kazanmıştır. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilk yıllarında ekonomisinin büyük bir bölümü tarım ve hayvancılığa dayanmakta olan şehrin topraklarının neredeyse yarısı halen tarım amaçlı kullanılmaya devam etmektedir. Günümüzde ekonomik etkinliğin büyük bir bölümü ticaret ve sanayi üzerine olup tarım ve hayvancılığın oranı giderek azalmaktadır. Türkiye'nin en çok üniversiteye sahip şehri olan Ankara'da, üniversite diploması olan nüfus bakımından ülke ortalamasının iki katına sahiptir.
Ankara'nın bilinen tarihi en az on bin yıl öncesine yani Eski Taş Çağı'na dayanmakta ve günümüze dek birçok uygarlığa ev sahibi yapmış olmaktadır. Bu medeniyetler sırasıyla, Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılar ve nihayet Türkiye Cumhuriyeti olarak karşımıza çıkar. Yıldırım Bayezid'in yenik düştüğü Ankara Muharebesi ise Çubuk yakınlarında gerçekleşmiştir. Bunun yanında Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası olarak görülen Sakarya Muharebesi Polatlı yakınlarında meydana gelmiştir.
İlin büyük bir kısmı İç Anadolu Bölgesi'nde yer almakta olup yalnızca kuzey kesimleri Batı Karadeniz Bölgesi'nde bulunmaktadır. Kuzey kesimleri hariç şehirde kara iklimi hakimdir. Yerleşim alanı dışındaki toprakların büyük bir bölümü de tahıl tarlalarıyla kaplı platolardan meydana gelmektedir. Şehrin farklı bölgelerinde bulunan doğal güzellikler koruma altına alınmış ve hem dinlenme hem de eğlence amaçlı kullanıma açılmıştır. Şehrin ismini taşıyan tavşanı, keçisi ve kedisi dünya çapında bilinmekte, yerel yemeklerinden olan Ankara tavası ve Beypazarı ilçesine ait maden suyu ise ülke çapında yaygın olarak tüketilmektedir.
Anıtkabir
Ankara Anıttepe'de bulunan atamız Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarı olan Anıtkabir, Ankara'nın hemen hemen ortasında yer almaktadır. Kızılay'dan veya Ulus Meydanı'ndan Anıtkabir'e gitmek isterseniz buralardan bir dolmuşa veya belediye otobüsüne binerek Tandoğan Meydanı'nda inip Anıtkabir'e uzanan az yokuşlu bir asfalt görürsünüz. Bu asfalt yolun yokuşa yöneldiği yerde Anıtkabir parkı başlar.
Anıtkabir Barış Parkı, Aslanlı Yol, Hürriyet Kulesi, İstiklal Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi, İsmet İnönü Lahdi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Bayrak Direği, Misakı Milli Kulesi, İnkılap Müzesi, Cumhuriyet Kulesi, Müdafai Hukuk Kulesi, Mozole ve Dinlenme Salonu bölümlerinden oluşup kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.
Müzeler ve Ören Yerleri
- Anıtkabir, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi: Bu müze, Anıtkabir'de Atatürk'ün Anıt Mezarı'nın yer aldığı Şeref Salonu'nun altında bulunan üç bin metrekarelik sütunlu alanda kurulmuştur. Bu alanda farklı sergileme teknikleri ile Çanakkale Savaşı, Sakarya, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebeleri ile Atatürk dönemi oldukça ilgi çekici ve etkileyici bir şekilde ziyaretçilere sunulmaktadır.
- Anadolu Medeniyetler Müzesi: Müze, Atpazarı adı verilen semtte Ankara Kalesi'nin güneydoğu cephesinde yer almaktadır. Atatürk, zamanında Ankara'da bulunan Hitit tarihi eserleri için bir müze açılması talimatı vermiştir. Bunun üzerine Osmanlı binası olan Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedester restore edilip 1968 yılında müze olarak kullanıma açılmıştır.
- Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi: Müze, Ankara Gar binası içinde yer almaktadır. Atatürk'ün Ankara geldiği 27 Aralık 1919 tarihinse bu bina kendisine tahsis edilmiş ve çok önemli kararlara tanıklık ettiği bir dönem geçirmiştir. Bu tarihi ölümsüzleştirmek ve ulu önderimiz Atatürk'ün hatırasını yaşatmak amacıyla bu tarihi bina TCDD tarafından restore edilerek müze olarak 24 Aralık 1964 yılında kullanıma açılmıştır.
- Alagöz Karargah Müzesi
- Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
- TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi
- Devlet Mezarlığı Müzesi
- MTA Tabiat Tarihi Müzesi
- Cumhuriyet Müzesi (I. TBMM Binası)
- Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)
- Atatürk Evi Müzesi (AOÇ)
- Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü (Çankaya Müze Köşkü)
- Gordion Müzesi ve Ören Yeri
- Etnografya Müzesi
- Roma Hamamı Açık Hava Müzesi
- PTT Pul Müzesi
- Ulucanlar Cezaevi Müzesi
Gezi ve Mesire Yerleri
- Atatürk Orman Çiftliği: Günümüzde restoranları, parkları, piknik alanları, çeşitli ürünler ve doğasıyla Ankaralılar tarafından sık sık ziyaret edilen çiftlik Atatürk tarafından kurulmuştur. Toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlamak mümkündür.
- Gölbaşı-Mogan Parkı: Ankara'ya 25 km uzaklıkta yer alan Mogan Gölü'nün kıyısında plaj ve gazinolar, lokanta ve kahveler bulunmaktadır. Kayık gezileri için oldukça elverişli olan göl kıyısında bir yüzme havuzuna sahiptir. Sıcak yaz günlerinde deniz özlemini bir nebze olsa gidermeye yarayan güzel bir gezi ve mesire alanı olarak karşımıza çıkar. Ayrıca göl kenarında bulunan Mogan Park da Ankaralıların hoş vakit geçirdikleri nezih bir piknik alanıdır.
- Göksu Parkı: 100 gün gibi oldukça kısa bir sürede hizmete açılan Ankara'nın en önemli dinlenme ve eğlence merkezlerinden birisi olan Göksu Parkı'nın kullanım alanı tam olarak 508.000 metre karedir. Bu alanın 141.000 metre karesi göletten oluşmaktadır. Toplam yeşil alanı 250.200 metre kare olan Göksu Parkı'nda 98.700 ağaç ve çalı bulunmakta olup gölet içinde gezi imkanı sağlayan Missisipi Gemisi ve kayıklar vardır. Aynı zamanda gölün doğal güzelliğini meydana getiren ada ve sazlıkların yanında 9 adet yüzen iskele de yer almaktadır. Parkın etkinlikleri arasında dağ kızağı da yer almaktadır.
- Mavi Göl (Bayındır Barajı)
Ankara Mutfağı
- Çorbalar: En yaygın çorbalar arasında dutmaç, keşkek çorbası, aş çorbası, sütlü çorba, miyane çorbası, tarhana çorbası, toyga çorbası ve düğün çorbası yer almaktadır.
- Et yemekleri: Et yemekleri arasında Ankara tavası, Uruş kapaması, orman kebabı, patlıcanlı et, alabörtme, calla, çoban kavurması, homaça, sızgıç, siyel ve siyer sayılabilir.
- Köfteler: Belli başlı köfte türleri arasında kadınbudu köfte, yumurtalı köfte, mücirrim köftesi, tohma, tiridi köfte yer almaktadır.
- Pilavlar: Bulgur pilavı, bici, oğmaç aşı, pıt pıt pilavı yaygın pilavlar arasındadır.
- Dolmalar: Şirden dolması (bumbar), mantı, etli yaprak sarma, efelek dolması, yalancı dolma en çok tercih edilen dolmalar arasındadır.
- Börek ve Çörekler: Ay böreği, bohça böreği, altüst böreği, papaç, Pazar böreği, hamman, entekke böreği, kaha kol böreği, yalkı ve tandır böreği en ilgi çekici börek ve çörek çeşitlerindedir.
- Tatlılar ve Kompostolar: Baklava, ayva boranası, bırtlak, ekir, fıslak, daşlak, höşmerim, kabak tatlısı, karga beyni, kar helvası, köyter, kaygana, omaç, saraylı, perçem, tiltil helvası, tuhafiye, zerdali boranası ve zerdali hoşafı tatlılar ve kompostolar arasında yer almaktadır.
- Ekmekler: Bazlama, gizleme, bezdirme, ebem ekmeği, çerpit, yarımca, kete, kömbe, kartalaç, saçkıran, serit ekmekler arasındadır.
Ankara Sembolleri
Ankara'nın artık sembol haline gelmiş türleri arasında şunları sayabiliriz;
- Gölbaşı sevgi çiçeği (Centaurea Tchiharcheffii)
- Ankara çiğdemi (Crocus Ancyrensis)
- Ankara Armudu (Pyrus Communis L.)