8.SINIF İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1.DÖNEM 2.YAZILI
8.SINIF İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1.DÖNEM 2.YAZILI
ADI-SOYADI:

SINIFI-NUMARASI:

PUAN:

   

 

  • Senaryoya göre hazırlanmıştır.

Kazanım: TA.8.2.3. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanması ve uygulanması karşısında Osmanlı yönetiminin, Mustafa Kemal’in ve halkın tutumunu analiz eder.

1.Monros Ateşkes Antlaşması’nda “Doğudaki altı ilde karışıklık çıkarsa İtilaf Devletleri bu bölgeleri de işgal edebilecekler” maddesine yer verilmiştir.

 

İtilaf Devletlerinin bu madde ile ulaşmak istediği temel amaç nedir? yazınız

 

 

 

 

Kazanım: İTA.8.2.4. Kuvâ-yı Millîye’nin oluşum sürecini ve sonrasında meydana gelen gelişmeleri kavrar.

2. Mondros Ateşkes Anlaşması’ndan sonra Osmanlı toprakları, İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmeye başlandı. Bu duruma Osmanlı devlet adamlarının, özellikle de Damat Ferit Paşa Hükûmeti’nin seyirci kalması, üstelik halka sükûnet tavsiye etmesi, halkın harekete geçerek kendini savunmasını gerekli kıldı. Ayrıca İtilaf Devletleri’nin azınlık çetelerinin yaptığı eylemlere göz yummaları hatta onları kışkırtmaları, güvenlik sorunlarını iyice artırmıştı. Osmanlı ordularının dağıtılmış olması ve güvenlik güçlerinin etkisizleştirilmesi, Türk halkını bu saldırılar karşısında tamamen savunmasız bırakmıştı.

 

Bu durum karşısında Türk milleti Anadolu’yu savunmak için hangi önlemi almıştır? Yazınız.

 

 

 

Kazanım: İTA.8.2.5. Millî Mücadele’nin hazırlık döneminde Mustafa Kemal’in yaptığı çalışmaları analiz eder.

3. Havza Genelgesi halk arasında büyük heyecan yarattı. İtilaf Devletleri temsilciliklerine gönderilen telgraflarla ülkenin işgali protesto edildi. Düzenlenen mitinglere binlerce insan katıldı. Özellikle İstanbul’daki mitinglerin coşkusu İtilaf Devletleri’ni kızdırdı. İngilizler tutuklu bulunan altmış yedi Türk devlet adamını Malta’ya sürdüler ve Mustafa Kemal’in geri çağırılmasını istediler. İstanbul Hükûmeti, Mustafa Kemal’i geri çağırdı ancak o, bu isteğe uymadı.

 

Buna göre Havza Genelgesi’nin Millî Mücadele açısından önemi nedir? açıklayınız.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kazanım: İTA.8.2.6. Misakımilli’nin kabulünü ve Büyük Millet Meclisinin açılışını vatanın bütünlüğü esası ile “ulusal egemenlik” ve “tam bağımsızlık” ilkeleri ile ilişkilendirir

4.

Misakımillî’de alınan kararlardan biri de azınlıklarla ilgilidir. Kararda “Azınlık hakları komşu ülkelerdeki Müslüman halkın da aynı haklardan yararlanması şartıyla kabul edilecektir.” ifadelerine yer verilmiştir.

 

Misakimilli’de alınan bu karar ulaşılmak istenen hedefler nelerdir? Açıklayınız.

 

 

 

Kazanım: İTA.8.2.7. Büyük Millet Meclisine karşı ayaklanmalar ile ayaklanmaların bastırılması için alınan tedbirleri analiz eder

5.

Büyük Millet Meclisi iç ayaklanmaları bastırmak ve otoritesini tüm yurda yaymak amacıyla 29 Nisan 1920’de Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nu çıkardı. Bu kanuna göre söz, yazı ve hareketleriyle Büyük Millet Meclisine saldırıda bulunanlar vatan haini sayılarak en ağır şekilde cezalandırılacaktı. Meclis, Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun etkili şekilde uygulanması için mahkemeler de kurdu. İstiklal Mahkemeleri adı verilen ve üyeleri milletvekilleri arasından seçilen bu mahkemeler düşmanla iş birliği yapanları, asker kaçaklarını, ayaklanmacıları ve Millî Mücadele’ye zarar veren diğer suçluları yargılayıp cezalandıracaktı. Seyyar mahkemeler olarak da çalışan

İstiklal Mahkemeleri, bir bölgedeki ayaklanmanın bastırılmasının ardından o bölgeye gidiyor ve suçluları yargılayıp cezalandırılmalarını sağlıyordu.

 

Buna göre TBMM ayaklanmaları bastırmak için hangi yöntemleri kullanmıştır? Yazınız.

 

 

 

Kazanım: İTA.8.3.1. Millî Mücadele Dönemi’nde Doğu Cephesi ve Güney Cephesi’nde meydana gelen gelişmeleri kavrar.

6.

·         Doğu Cephesi kapandı.

·         Kars, Sarıkamış ve Iğdır TBMM’ye bırakıldı.

·         Ermeniler TBMM’yi resmen tanıdı.

·         Doğu sınırımız şekillendi.

·         Ermeniler, Sevr Antlaşması’nın geçersizliğini kabul etti ve Doğu Anadolu’daki emellerinden vazgeçti.

 

TBMM bu kazanımları hangi antlaşma ile sağlamıştır? yazınız

 

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)