Çocuklara Almanca Öğretmek İçin Türkçe Öğrendi

Çocuklara Almanca Öğretmek İçin Türkçe Öğrendi
(13.11.2007)

Avusturya'nın başkenti Viyana'da iki okulda başlattığı bir pilot proje kapsamında Türk çocuklarına iki dilli {Türkçe – Almanca} eğitim imkânı sunuluyor. Programı başlatan Avusturyalı öğretmen Elisabeth Nevyjel‚ çocukların zekâsının kullandıkları dil ile paralel geliştiğini belirterek‚ ”Sınırlı kelimelerle konuşan çocuk düşünemez‚ düşünemeyince de zekâ gelişimi olmaz” dedi.

 

Cihan'ın Viyana bürosunu ziyaret ederek proje hakkında bilgi veren Elisabeth Nevyjel‚ Avusturya'da yaşayan göçmenler arasında en zor Türk çocuklarının Almanca öğrendiğinin altını çizerek‚ ”Türklerin kendi anadillerine önem vermemesini ve çok az bir kelime grubu ile zayıf Türkçe konuşmasını” sebep gösterdi. Dil uzmanlarının kendi anadilini iyi bilmeyen kişilerin diğer dilleri de zor ve tam öğrenemediğini belirttiğini kaydeden Nevyjel‚ ”Türk çocukları evde çok sınırlı bir Türkçe kullanıyorlar. Türkçeleri zayıf olduğu için almanca da öğrenemiyorlar” tespitinde bulundu.

 

Bundan yola çıkarak önce çocuklara Türkçe‚ ardından Almanca öğretilmesi gerektiğini düşünen Nevyjel‚ bir proje haline getirdiği bu düşüncesini Avusturyalı eğitimcilerle görüştükten sonra ve gerekli izinler alındıktan sonra Viyana'da 10. ve 18. bölgelerde iki devlet okulunda uygulamaya soktu. Proje başarılı olursa ülke çapında uygulanabilecek. Proje kapsamında birinci sınıfta 5 saat Türkçe‚ 3 saat Almanca dersi verilecek. Sınıflar ilerledikçe Türkçe ders saati azalacak Almanca artacak.

 

Anne Babaların ana dilinin ehemmiyetini bilmediğinden yakınan Nevyjel‚ ”Söylediğiniz 'benim çocuğum Türkçe biliyor‚ evde konuşuyoruz‚ bu yeter' diyorlar. Ama o yeterli değil. Bu yüzden okulda Türkçe de öğrenmek zorundalar” şeklinde konuştu. En iyi Almanca bilen çocukların çok bilenler olduğuna dikkat çeken Öğretmen Nevyjel‚ bir süre 'de yaşamış ama hiç almanca bilmeyen Türk çocuklarının burada doğup büyüyen çocuklardan daha çabuk Almanca öğrendiğine vurgu yaparak ”çünkü Türkçeleri de çok iyi oluyor bu çocukların” dedi.

 

İki dili karıştırarak konuşmanın sakıncalarına da işaret eden Nevyjel‚ ”Ben bazen Türk öğrencilere Türkçe öğretmek durumunda kalıyorum. Bazen bana şöyle soruyorlar: 'Öğretmenim 'krokodil'in Almancası ne'. Ben 'banana' yiyorum. Böyle karışık konuşunca çocuk gerçekten neyin Türkçe‚ neyin Almanca olduğunu fark etmiyor.”

 

'ÇOCUKLARA ALMANCA ÖĞRETMEK İÇİN BEN TÜRKÇE ÖĞRENDİM'

Yabancıların yoğun okuduğu bir okula atandığında şok olduğunu ifade eden Nevyjel sözlerine şöyle devam etti: ”Ne ben onlara bir şey anlatabiliyorum ne de onlar beni anlıyorlardı. Çocukların dilini öğrenmeye karar verdim. Her şey daha kolay oldu. beni sevmeye başladı. Anne babalar ile anlaşmak daha kolay oldu.”

 

Elisabeth Nevyjel sadece kendisi Türkçe öğrenmekle kalmamış düzenlediği kurslarla her yıl 10- 15 Avusturyalı meslektaşına da Türkçe öğretiyor. Son 10 yıldır 10'ar 20'şer kişilik gruplar halinde Avusturyalı öğretmenleri toplayıp Türkiye'ye götürdüğünü de ifade eden Nevyjel‚ dil probleminin aynı şekilde Türkiye'de yaşayan Avusturyalılar arasında da yaşandığını kaydetti. Nevyjel‚ ”20 yıldır Türkiye'de yaşan Avusturyalılar var ama Türkçe bilmiyorlar. Demek aynı şey orada da var. Biraz ilgi meselesi. İsterseniz öğreniyorsunuz. Ama çocukları yetiştirmek için Almanca öğrenmek şart” şeklinde konuştu.

 

KAYITLAR KASIM AYININ SONUNDA BİTİYOR

2008/09 ders yılında ilk defa‚ Viyana'da iki devlet okulunda {Volksschule 1100 Jagdgasse 22 ve Volksschule 1180 Klettenhofergasse 3} başlanacak olan uygulama için kayıtlar Kasım 2007'nin sonuna kadar yapılabilecek. Proje kapsamında Dil dersinin yanı sıra diğer tüm dersler {Hayat Bilgisi‚ Müzik‚ Matematik gibi} hem Almanca hem de Türkçe verilecek. Öğrencilerin sınıf öğretmenleri Avusturyalı olacak‚ ancak bir Türk öğretmenle birlikte çalışacaklar.

Kaynak: Türkcan

 

|» Türkçe Haberleri Sayfasına Dön! « |

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)