”Türkçe'si İyi Olmayanın Yabancı Dili de Gelişmiyor”
İsveç'te 30 yıldır öğretmenlik yapan Sema Çalışkan‚ yurtdışında çalışan Türklerin yabancı dillerini geliştirmeleri için kendi anadillerini de iyi bilmeleri gerektiğini söyledi.
Ana yurdundan uzaktaki yabancıların ve özellikle Türklerin eğitimi konusunda CİHAN'a konuşan Çalışkan‚ yurtdışındaki yeni neslin eğitimi hakkında yorumlarda bulundu.
Ders vermekte olduğu Stockholm Akademisyenler Derneği isimli eğitim merkezinde açıklamalarda bulunan Çalışkan‚ anadille eğitime önem verilmesine vurgu yaparken‚ kendi dilini öğrenen gençlerin başka dilleri daha sağlıklı öğrenebileceğinin altını çizdi.
Semra Çalışkan‚ aslen Sivas Suşehirli. Bundan tam 30 yıl önce 1977'de İsveç'e gelmiş. Gelmeden önce 1 yıl kadar Türkiye'de ilkokul öğretmenliği yapmış. Geldikten sonra da öğretmenlik yapmaya devam etmiş. 1980'li yıllara kadar Botkryka bölgesinde çalışmış olan Sema Çalışkan‚ 80 ve 90 yılları arasında da sınıf öğretmenliği yapmış.
30 yıllık zaman süreci içerisinde İsveç'teki Türkler arasında eğitim konusunda gözde görülür bir atılım olmadığını söyleyen Semra öğretmen‚ ”Sırf Türkçe kreşler vardı‚ tek dille okula başlayıp‚ okulda iki dile geçiyorlardı‚ zorlanıyorlardı. Maalesef üniversiteye giren pek olmadı. Çoğu pizzacı oldu‚ erken evlendirildiler. 3. neslin durumu da zor‚ çünkü bu sefer de Türk sınıflar kaldırıldı‚ şema dışına aktarıldı. O çocuklar yorgun argın gelip‚ 90 dakika Türkçe öğrenip gidiyorlar‚ verim olmuyor” dedi.
Çalışkan‚ İsveç'teki okul- aile birliği ilişkilerinin çok zayıf olduğuna da değinerek‚ bilgi kaynağı eksikliğinin göze çarptığını‚ mevcut kaynakların da yeterince araştırılmadığını kaydetti.
Ailelerin okullara destek olması gerektiğini söyleyen Sema Çalışkan‚ ”Önce aile eğitilecek. Bilinçli anne-babalardan eğitimli çocuklar olur. Fikir alış verişleri vardı eskiden‚ şimdi yok” şeklinde ifade etti.
Bir eğitimci olarak devletten ve İsveç hükümetinden bir beklentilerinin olup olmadığının sorulması üzerine Sema öğretmen ”Devlet daha önceden vermiş olduğu sözleri tutmadı ki ne isteyelim? Seçim öncesi sözler tutulmuyor. Stockholm'deki öğretmenler olarak halen grev hakkımız yok” şeklinde tepkisini dile getirdi.
Kaynak: Haberler – Türkcan
Ben bunu hep söylerim…Söylüyorum. (yukarıdaki durum benim söylediklerimden belki biraz farklı olabilir.) Ana diline sahip çıkamayan insanlara şöyle bir baktığımızda bahsedilen durum gözle görülür cinsten