Dadaizm
a Jean Arp, Richard Hülsenbeck, Tristan Tzara, Marcel Janco ve Emmy Hennings'in aralarında bulunduğu bir grup genç sanatçı ve savaş karşıtı 1916 yılında Zürih'te Hugo Ball'in açtığı cafe'de toplandı. Fransızca'da oyuncak tahta at anlamına gelen “Dada” akımın ismi olarak seçildi. Bildirisi de burada açıklandı. Bu akım, dünyanın, insanların yıkılışından umutsuzluğa düşmüş, hiçbir şeyin sağlam ve sürekli olduğuna inanmayan bir felsefi yapıdan etkilenir. 1. Dünya Savaşı'nın ardından gelen boğuntu ve dengesizliğin akımıdır. Dada'cı yazarlar, Kamuoyunu şaşkınlığa düşürmek ve sarsmak istiyorlardı. Yapıtlarında alışılmış estetikçiliğe karşı çıkıyor, burjuva değerlerinin tiksinçliğini vurguluyorlardı.
Toplumda yerleşmiş anlam ve düzen kavramlarına karşı çıkarak dil ve biçimde yeni deneylere giriştiler. Çıkardıkları çok sayıda derginin içinde en önemlisi 1919-1924 arasında yayınlanan ve Andre Breton, Louis Aragon, Philippe Soupauld, Paul Eluard ile Georges Ribemont-Dessaignes'in yazılarının yer aldığı Litterature'dü. Dadacılık 1922 sonrasında etkinliğini yitirmeye başladı. Dadacılar gerçeküstücülüğe yöneldi.
|» Edebi Akımlar Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
cok faydalı bir sitemiş 🙂
Selam Yavuz’cuğum nasılsın canım.Siten hayırlı olsun.Okadar faydalı bilgiler varki burada her şeyi bulabiliriz.Başarılar dilerim sana.Sevgiler.Oya Ablan
evt gerçekten güzel bir yermiş yenisi sayılırım okullar açıldı yaa derslerin başına :P:P:P eee işim düştü artık size kim yaptıysa siteyi teşekkürler
çookkkk sağolun işime yaradı
Postmodernizm hakkinda bilgi vermemissiniz. Yine de iyi oldu daha cok gelistirilmesi dilegiyle.
Çok teşekkür ederim bu siteyi kuranlara. Resim öğretmeni istedi. Ben de sizin sitenize baktım. Herşey var. Sağ olun. Çok teşekkür ederim.