…Önemli Türkologlar…
(Görüntülemek istediğiniz başlığa dokunun.)
Kaşgarlı Mahmut
Ord. Prof. Mehmet Fuat Köprülü
Ord. Prof. Reşit Rahmeti Arat
Prof. Dr. Osman Nedim Tuna
Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun
Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya
Prof. Dr. Hasan Eren
Prof. Dr. Doğan Aksan
Prof. Dr. Saim Sakaoğlu
Prof. Dr. Sadık Tural
Prof. Dr. Hasibe Mazıoğlu
Prof. Dr. Efrasiyap Gemalmaz
Prof. Dr. Nevzat Gözaydın
Prof. Dr. Tuncer Gülensoy
Prof. Dr. Ahmet Buran
Prof. Dr. Hamza Zülfikar
Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu
Necip Asım
Besim Atalay
Tahsin Banguoğlu
Wilhelm Radloff
Hüseyin Namık Orkun
Hüseyin Nihal Atsız
Ziya Gökalp
not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Değerli Türkçeci kardeşlerim,
Türk demek, Türk olduğunu hisseden, Türkçe konuşan ve kişi demektir. Her Türk’ün kendi tarihini, mitolojisini, destanlarını, efsanelerini bilmesi gerekir. Fakat, ne yazık ki, gençlerimiz günden güne daha az okuyor, daha az yorum yapıyor. Eğitim karmaşasının içinde dönüp duran, evden okula, okuldan kursa koşuşturan çocuklarımıza tarihini, dilini, destanlarını… nasıl öğreteceğiz? Onları millî şuur ile nasıl yetiştireceğiz? 10-20-30 ve 50 yıl sonraki Türk gençliği nasıl ve neyi düşünecek; tarihini, atalarını ve dilini nasıl hatırlayacak?
İşte bu sıkıntılı düşüncler ile boğuşan emekli bir öğretim üyesi (Prof. Dr.) olarak gençlerimize yönelik yeni çalışmalara başladım. Elimde olan en son çalışmama “ESKİ TÜRKLERİN DİL VE KÜLTÜR ZENGİNLİĞİ CEP KİTABI” adını verdiğim bu küçük eserde Hunlar, Avarlar, Sakalar, İskitler, KökTürkler, Uygurlar, Sabirler, Karahanlılar, Kuman-Kıpçaklar, Peçenekler, Selçuklular gibi Türk boylarının tarihi, dili, dini inanışları (eski şamanizm, şaman, şaman uygulamaları), folkloru, etnolojisi, gelenek-görenekleri (doğum-ölüm-ölü gömme-yas törenleri-ad verme-töreler-törenler …vb.) gibi konular bu küçük “cep kitabı”nda anlatılacak, okumaya vakit bulamayan gençlerimizi eline unutamayacağı bilgiler verilecektir.
Bir yıl içinde tamamlanacak olan bu eserde, sizler ne gibi konuların yer almasını istersiniz? Bana yazın
onları da işleyeyim.
Selam ve sevgilerimle.
Prof. Dr. Tuncer Gülensoy (www.tuncergulensoy.com)
Değerli Tuncer Gülensoy Hocam,
Türklük bilimine kazandırdığınız değerli eserlerinize, önemli bir çalışma daha ekleme niyeti içinde olmanıza çok sevindim. Türklük bilimine gönül veren, Türk dili ve edebiyatıyla ilgilenen ve bu alanda akademik çalışma yapmaya çalışan kişilere sunmuş olduğunuz kaynakların bir çoğundan yararlanan bir TÜRK genci olarak, hazırlamakta olduğunuz “cep kitabının” içeriğini belirlemenizde, ben de birkaç öneride bulunmak istiyorum:
Türkler’in eski çağlarda, bugün özlemle düşlediğimiz muhteşem bir yaşam biçimine sahip olduğunu, bütün Türk gençleri ders kitaplarından öğrendikleri kadarıyla az çok biliyordur. Yalnız bu yaşam biçimine ait örnekleri, üst düzey bilgi kaynaklarını araştırmadan bulmak, gençler için çok zor oluyor. Bunun için cep kitabında, Türk kültürünün izlerini de taşıyan yaşantı örneklerine yer vermeniz, gençliğin ataları hakkında daha güzel bilgi edinmelerini sağlayabilir.
Türk gençleri, kahramanlık – yiğitlik içeren destanlardan ve efsanelerden çok etkileniyor. Haz alarak okudukları kısa metinler, onların öğrendikleri tarihî bilgileri pekiştirmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca savaşlarda TÜRKler’in göstermiş olduğu kahramanlıklar ve elde ettiği başarıların paylaşılması ile savaşçılık özelliklerimize bağlı olan ilginç durumların da kitaba aktarılması, gençlerin kitaba ilgi göstermesini sağlayabilir.
Cep kitabında eski Türk inançlarının yanında, Türk mitolojisi hakkında bazı konulara da yer verebilirsiniz. Kitabın sayfaları arasına “Bunları biliyor musunuz?” diye küçük bir tablo içinde ilginç bilgiler ekleyebilirsiniz. (Örnek: Türkler’de şamanlığın babadan oğula – anadan kıza geçtiğini biliyor muydunuz?) Bu hatırlatmalar, kitabın etkileyiciliğini arttırabilir. Başka bir örnek vereyim: Bugün de kullandığımız “ant içmek” deyiminin, eski Türkler’in bir şeyi yapmaya söz verme – yemin etme törenine dayandığını, bu törende “ant” adı verilen bir kaba koyulan kımıza (veya at sütüne) herkesin bileğini keserek bir damla kan akıttığını ve daha sonra herkesin bundan bir yudum içtiğini ve böylece bir şeyi yapmaya “ant içildiğini” biliyor muydunuz? [Hatta bu bilgiye, GökTürk Alfabesi’ndeki “nt” sesini karşılayan tamganın ( ), “ant” kabından (üzerindeki üç nokta, damlatılan kanı temsil ediyor) esinlenerek oluşturulduğunu da ekleyebilirsiniz.]
Çalışmanın “cep kitabı” niteliğinde olması, kapsamın sınırlı olmasına neden olacağı için, şimdilik bu önerileri size sunmakla yetiniyorum. Büyük olasılıkla söylediklerimin bir kısmını, siz de düşünmüşsünüzdür. İşleyeceğiniz konulara, bu önerilerle ufacık bir katkı sağlayabilirsem, ne mutlu bana.
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Esen kalın.
Tanrı, TÜRK’ü korusun!
Sayın Tuncer Gülensoy hocam;
Ben sınavlara hazırlanan binlerce öğrenciden sadece biriyim hedefim Edebiyat öğretmenliği aslında kendimi geliştirmek sizin gibi geleceğin gözde Türkologlarından biri olmak ama sizinde bildiğiniz üzere malum Türkiye’de ki hayat standartları bizi Fen-Edebiyat fakültelerinden soğutmaya yetiyor da artıyor bile…Hazırlamakta olduğunuz çalışmanızdan dolayı size çok teşekkür ederim saygılarımla…
Eserleniz ve gençlere yönelik çalışmalarınız için size çok teşekür ederim saygılarımla…
Sayın Tuncer Gülensoy Hocam;
Ben de Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi olarak hazırlamakta olduğunuz çalışma için size çok teşekkür etmek istiyorum. Gelecekte ben de sizin gibi değerli bir Türkolog olmak istiyorum ve bu yolda sizin izinizden ilerliyorum. Gelecekte ben de Türk gencinin Türk dili ve kültürünü unutmaması için sizin eserlerinizin ışığında çalışmalar yapacağım. Saygılarımla…
Sayin hocam nonyanin en boyuk Turkologlardan biriside Guney Azerbaycanli Prof. Dr. Cevat Heyeti di.
Yapmış olduğunuz bu hizmet için teşekkür ederim.Elinize sağlık.
Mukim SAĞIR: Kendisinin Türk diline olan sevgisi ve onun derslerinden aldığım haz… Türkçe denilince haykırırcasına konuşması, sayılamayacak kadar çok özelliği, onu benim gözümde en büyük Türkolog yapmakta!
Gerçekten çok faydalı oldu. Teşekkür ederim.