İşyerlerinin Yabancı Tabelalarıyla Mücadelede kent konseyi Tam Destek Aldı
Adana Kent Konseyi‚ tabelalardaki yabancı sözcüklerle mücadele başlattı.
İldeki sivil toplum örgütü temsilcilerin katılımıyla seyhan oteli'nde gerçekleştirilen Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda işyeri tabelalarındaki yabancı kökenli isimlerin değiştirilmesi konusu masaya yatırıldı. Kent Konseyi Genel Sekreteri Fevzi Acevit'in başkanlığında yapılan ve Vali Yardımcısı Fikret Deniz ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın da katıldığı organizyonda‚ yabancı dildeki tabelalar hususunda 'Çalışma Grubu'nun oluşturulmasına karar verildi.
Bilimsel heyetten oluşan grup‚ meseleyi bütün yönleriyle araştırıp‚ bir rapor hazırlayacak. Raporun‚ Kent Konseyi'nde tartışılıp‚ oy birliğiyle geçmesi halinde konu Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunulacak. Açılışta konuşan Genel Sekreter Fevzi Acevit‚ cadde ve sokaklardaki tabelalardaki yabancılaşmanın tehlike boyutuna ulaşmasıyla gündemlerine aldıklarını söyledi.
Tescilli markalar dışındaki yabancı markaların önüne geçmenin zamanının gelip geçtiğini belirten Acevit‚ dilde yozlaşmaya neden olan sorunun çözülmesi için önleyici ve düzenleyici tedbirlerin alınması tavsiye etti. Acevit‚ yabancı dildeki tabelaların değiştirilmesinde zorlayıcı değil‚ 'Ortak akılla' hareket edeceklerini kaydetti.
Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Asım Savaş‚ batı emperyalizmin etkisiyle Türkçe'nin bozulduğunu belirtti. Türk Diş Hekimleri Birliği'nin Türkçe'nin korunması için kendi üyelerine dönük bir takım tedbirler aldığını aktaran Savaş‚ çıkarılan kararnameyle diş hekimlerinin polikliniklerine Türkçe isimler vermesini zorunlu hale getirdiğini anlattı. Savaş‚ Kent Konseyi'nin bu problem için attığı adımın sonuna kadar desteklenerek‚ yaygınlaştırması gerektiğini açıkladı.
AESOB Başkan Vekili Selahattin Çırak ise yozlaşan Türkçe'nin bu hafta TBMM'de ele alındığını hatırlattı. Dildeki yabancılaşmanın hayatın her alanına yansıdığına işaret eden Çırak‚ çok zengin bir dil olan Türkçe'den yeterli oranda yararlanılmadığını vurguladı.
Adana Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu da Türkçe'nin korunup geliştirilmesini önemsediğini‚ fakat bu alana yasakçı bir zihniyetle yaklaşılmasını doğru bulmadığını ifade etti. Küçükosmanoğlu‚ yapılacak düzenlemelerin 'milliyetçilik' duygularının ötesinde objektif kriterlere bağlanmasına dikkat çekti.
Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih baki de küreselleşme ve yaygınlaşan yabancı sermayeden Türkçe'nin de payına düşeni aldığını bildirerek‚ ”İş yerlerine bir sormak gerekir. Acaba neden Türkçe değil de yabancı adları tercih ediyorsunuz ?” dedi. Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Selçuk Göndermez‚ Kent Konseyi'nin meselenin hukuki boyutunu araştırmasını önerdi.
”TÜRKÇE ÖZENTİYE KURBAN EDİLDİ”
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi İsmail Köse de Türkçe'nin özentiye kurban edildiğine değindi. Ülkeye gelen yabancıların bizi olduğu gibi kabul ettiğini dile getiren Köse‚ Kent Konseyi'nin el attığı bu hususu başırılı bir şekilde sonuçlandırmasını söyledi. TEMA İl Temsilcisi Halil Akyürek ise tabele kirliliğinin bugüne kadar konseyde gündeme gelmemesini büyük bir eksiklik olarak değerlendirdi. Memur-Sen İl Temsilcisi Mehmet Demirci‚ işyeri sahiplerinin yabancı isimler noktasında bilinçlendirilmesini hatırlattı.
Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Cüneyt Erginkaya‚ gelen turistler yüzünden Türk milletinin kendi kültürel değerlerinden vazgeçemeyeceğini aktardı. Vali Yardımcısı Fikret Deniz‚ dillerini kaybeden milletlerin yok olmaya mahkum olduğunu bildirdi. Konsey'de daha sonra tarihi Taşköprü'nün çevresinin yeniden düzenlenmesi maddesi masaya yatırıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak‚ Adana'nın simgelerinden Taşköprü'nün fiziki ve estetik açıdan restore edildiğini‚ fonksiyonel kullanımı üzerinde durduklarını kaydetti. Durak‚ yapının mutlaka tarihi Tepebağ Vadisi'yle değerlendirilmesini sözlerine ekledi. Adana'nın tanıtımıyla ilgili çalışmalar hakkında bilginin verildiği toplantıda 2008'de yapılacak seçimli eşgüdüm kurulu toplantısının tarihi belirlendi.
Kaynak: Haberler – türkcan