Demokrasi ve Demokrasinin Türk Toplumu İçin Önemi
(Performans – Proje Ödevleri)
2. Demokrasinin Temel İlkeleri: Milli egemenlik, hürriyet ve eşitlik, siyasi partiler.
a. Milli Egemenlik: Demokraside egemenlik millete aittir. Millet bu hakkını temsilcilerini kullanarak seçer. Yönetenler, gücünü milletten alır.
b. Hürriyet ve Eşitlik: Hürriyet ; başkalarına zarar vermeden her şeyi yapabilmektir. Eşitlik; hiçbir ayrım yapmaksızın herkesin kanun önünde eşit olmasıdır.
DEMOKRASİNİN KORUNMASINDA BİREYE DÜŞEN GÖREVLER
Tarih boyunca, yönetimin bir kişide veya bir zümrede olduğu, baskıya dayalı yönetim biçimleri vardı. İnsanların yönetimde söz sahibi olmak için verdiği mücadele yüzyıllarca sürmüştür. Uzun mücadeleler sonucunda elde edilen demokrasiyi, birey olarak korumamız rahat ve huzurlu yaşamamıza imkan sağlar.
Demokrasiyi korumak için öncelikle iyi bir vatandaş olmalıyız. Kendi haklarımıza sahip çıktığımız gibi, ödevlerimizi de yerine getirmeliyiz. Demokrasinin hoşgörü kuralına bağlı kalarak farklı düşüncelere de saygılı olmalıyız. Kısacası demokrasinin korunmasında birey olarak bize düşen en önemli görev demokrasinin kurallarına uymaktır.
DEMOKRASİDE KAMUOYU VE BASININ ÖNEMİ
Kamuoyu: Toplumu ilgilendiren her hangi bir konu hakkında halkın benimsediği ortak görüştür.
Kamuoyunu Oluşturan Etkenler: a- Yapılan yollar (ulaşım) b- Sinema ve Tiyatrolar (Bakış açısı kazandırır) c- Sivil Toplum örgütleri (dernekler, vakıflar, kulüpler, okul koruma derneği vs.)
Kamuoyunun Toplumdaki Yeri: Kamuoyu toplumun sorunlarının çözümünde önemli bir etkiye sahip olduğundan dolayı önemlidir. (Toplumun yaralarını sarar örnek deprem felaketinde kamuoyunun etkisi)
Basın ve Yayının Önemi : Basın: gazete kitap ve her türlü neşriyattır. Yayın: Bu yazılan eserlerin duyurulması olayıdır. Toplumdaki aksaklıkları dile getirdiği için basın ve yayın kamuoyunun oluşmasında önemli etkiye sahiptir. (Örnek: Depremin nerede kaç şiddetinde olduğunu neler yapılması gerektiğini bize bildirmesi .. vs. )
Kamuoyu Basın ilişkisi: Basın ve kamuoyu bir birine muhtaçtır. Basın, vermiş olduğu haberler vasıtasıyla kamuoyunu oluşturur, Kamuoyu da sorunlarının çözümü için basını kullanır.
EĞİTİM VE DEMOKRASİ İLİŞKİSİ
Eğitim vasıtasıyla demokrasinin gereklerini öğreniriz, demokrasi vasıtasıyla da eğitimimizi her zaman daha modern ve anlaşılır ve bir o kadar da kolay hale getiririz.
MESLEK VE MESLEK SEÇİMİ
Meslek Sahibi Olmanın Birey ve Toplum Hayatı için Önemi: Meslek: Bir kimsenin geçimini sağlamak için yaptığı, belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere dayanılan etkinlikler bütünüdür. Meslek dalları insanın vücudundaki organlar gibidir.
Nitelikli Eleman Yetiştirmenin Ülke Ekonomisi Açısından Yararları
Nitelikli insanlar okullarda yetiştirilir. Ancak yaptığı işin de kalitesi bakımından, insanların yetenekli ve istekli olduğu dallarda eğitim almaları gerekir. Alanında uzman olmak zamandan, enerjiden ve malzemeden tasarruf sağlar. Bu durum, bizim gibi çok zengin olmayan ülkelerin ekonomilerine olumlu katkıda bulunur. Nitelikli eleman çalışma hayatındaki verimi artırır.
|» “Performans Ödevleri” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Çok güzel ama benim işime yaramadı.
Çok güzel ama benim odevim bu değil ya ama yınede guzel. 🙂
Tesekkur ederim ama bana demokrasi çesitleri ve örnekleri lazımdı. Ama yınede guzel olmus.
Çok güzel ama benim işime hiç yaramadı.
Bu yazıyı hazırlayanlara teşekkür ederim.Demorasinin önemi nedir?
iyi ama benim için insan varlığının korunmasında demokrasinin önemi gerekiyordu
Teşekkür ederim ama demokrasinin önemi lazım bana 🙂
çok güzel olmuş çok işime yaradı gerçekten
Bence güzel tamda aradığım bölümdü teşekkürler
Çok güzel işime çok yaradı harika yazmışsınız ellerinize sağlık
yine de saolun ama bana demokrasinin önemi gerek ne olur acil!!!