Şiir Sevmeyen Sever mi?
Birçok insan şiir sevmediğini söylemektedir. Bence onlar şiiri sevmediklerinden değil şiirin büyüleyici dünyasına giremedikleri için böyle düşünüyorlar. Okudukları şiirlere bir anlam yükleyemedikleri, şiirin duygu denizinde yüzemedikleri, yaşamsal birikimleri ile şiirle bütünleşemedikleri için şiiri sevmediklerini sanıyorlar. Oysa şiir insan demektir, insanın iç dünyasındaki sınırlanamayan duyguların çarpışmasıdır. Şiiri sevmemek, ya da güzel sanatların bir kolu olan edebiyatı (yazını) sevmemek insanın kendisini sevmemesi demek değil midir?
Sanat, şiir günlük hayatta yaşadığımız, gördüğümüz birçok olay ve varlıkların düşünce ve duygu gözüyle görülebilen insanca güzellikleri, duyarlılıkları bizim önümüze sermiyor mu? Fakat genellikle hayatımızı daha çok fiziksel ihtiyaçlarımız nesnelliğinde algılama alışkanlığımız şiiri de anlatmak istediği derinlikte yorumlamamıza engel olmaktadır. Şiiri okurken yürek kulaklarımızı açamıyoruz genellikle. İsterseniz bunu gelin hep birlikte örnek bir şiir üzerinde test edelim. Ne dersiniz? Örnek olarak benim çok sevdiğim Yahya Kemal'in “Sessiz gemi” şiirinin ilk beyitiyle başlayalım.
Artık demir almak günü gelmişse zamandan,
Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.
Y.Kemal BEYATLI
Bir çok kişi ile yaptığım bu şiirle ilgili söyleşimde şiirin bütününe yansıyan ilk bakışta bir gemi yolculuğunu anlatıyormuş gibi görünen anlatımın aslında ölüm temasıyla olan ilişkisini birinci beyitte simgesel kelimelerin anlamlarını tam olarak kavrayamamaları nedeniyle temanın derinliğini kaçırmış olduklarını fark ettim.Yaptığım araştırmalarımda edebiyat yorumcularının değerlendirmelerinde de böyle olduğunu gördüm.
Beyitte altı çizili kelime ve kelime gruplarının sözlük anlamları yanı sıra şiirin teması ile ilgili simgesel anlamlar içerdiğini biliyoruz.Sizden istediğim beyiti dikkatle okuyunuz. Daha sonra altı çizili kelime ve kelime gruplarına şiirdeki “ölüm” temasından hareketle birbiriyle de uygunluklarını (Tenasüp) düşünerek karşıladığı kavramları belirlemenizdir. Hadi bakalım şiiri okumaya doğru mu, yanlış mı başladık bir görelim.
Aşağıya tıklayarak kavramların doğru karşılıklarını yerine koyarak beyiti yeniden okuyunuz. Dil içinde ikinci bir dil olan şiir tadının ayrımına vardınız mı? Ne dersiniz! Şiirin tamamını şimdi okuyun ve tadına varın!
Demir almak: Ruhun bedenden ayrılışı.
Gün : An
Zaman : Fani dünya, yaşam.
Meçhul : Ahiret
Gemi : Ruh
Liman : beden
Sevgiler.
Mehmet TANYERİ
Selamlar siir dinlemeyen siirden anlamaz. Ben de dinlmezdim ama MURAT INCE sag olsun onun sayesinde siiri sevdim.
Ben şiir seven biriyim ve herkese şiir yazmasını ve okumalarını tavsiye ederim çünkü şiir insanın içini ferahlatıyor.
Ben söylediklerinize katılıyorum. Çünki insan kendi hayatının parçalarını bulduğu şeyleri sever. Şiir seven insanlar her şiirde hayatlarından bir parça bulurlar. İşte şiir severlerin, sevmeyenlerden farkı budur. Şiire anlam yükleyip, kendi hayatlarından bir parça bulamamalarıdır bence… Yazı için çok teşekkürler.
Çok haklısın üstat. Şiir; edebiyat: Sevdadır, aşktır, öfkedir, kindir, iltifattır, duadır, küfürdür, vb. Yani, insandır. İnsanın duygularını, yeteneği yönünde işleyebildiği bir sanattır.
Şiir sevmeli, okumalı.
Yüreğine sağlık…
Şiir sevmem diyen insanlar, şiiri anlamadıklarından, anlamaya çalışmadıklarından dolayı şiiri sevmediklerini söylerler, oysa ki her insanın içinde şiir sevgisi mutlaka vardır önemli olan o sevgiyi ortaya çıkarmaya çalışmaktır, bunun içinde şiir okumak ve anlamak gerekir.
Ben size katılıyorum. Çünkü; ben siir yazarım ve severim. Sanki şiir insanın kendini anlatıyor. Bu benim çok hoşuma gidiyor .Genelikle bana karamsar şiir yazıyosun derler ama pek aldırmam şiir insanın rahatlatığını düşünüyorum.
EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜRLER…
Bende hapinize katılıyorum. Şiir insanın ruhudur. İnsanı anlayan ve anlatan ancak şiirdir bence. Ancak bunu şiir seven, okuyan, anlayan insanlar şiirin içindeki kendisini ve insanları anlattığını anlar. Bunun için şiir gerçeği ortaya çıkarandır.
Sitenizi çok beğendim. Gerçekten de çok güzel olmuş. Her şeyi çok güzel. Tebrik ederim.
Şiirdir insanı anlatan, duygularını gösteren, kalbi rahatlatan, insanın özünü bulmasıdır. Şiir benim olmazsa olmazım. Ve bence şiir sevmeyen yoktur. Eğer öyle olsaydı şimdi bu kadar çok şiir olur muydu? Her insanın mutlaka sevmese bile hoşuna giden bir şiiri vardır…
SİTENİZ ÇOK GÜZEL!
Sitenizi çok begendim. Şiiri şahsen çok severim şiir benim hayatım onsuz bir ben düşünemem hepinize teşekkürler ve başarılar. ŞİİRİ SEVEN HERKESİ GÖNÜLDEN TEBRİK EDİYORUM.
Şiir her şeydir, şiir sevmeyen hiçbir şeye sahip değildir ve hiçbir şeyi sevmez, sevemez, kendisi de buna dahildir.
Neden öyle düşünüyorsunuz ki. Ben şiir sevmiyorum haz alamıyorum. Evet belki bizi anlatıyor ama dediğim gibi hoşuma gitmiyor. Belki de hoşuma gitmememsinin sebeplerinden biri çok fazla üzerine düşülmesi şiirlerin. Veya da olur olmaz kişilerin çıkıp şiir die yazdıkları anlamsız sözler yüzünden..
Ben şiir dinlemeyi ve şiir okumayı çok seviyorum. Aynen dediğiniz gibi bizi yansıtıyor. Bazı insanlar şiiri sevmiyor olabilir ama sevmeleri için şiiri alışkanlıkları arasına koymaları lazım. Yani demek istediğim okula gitmek,televizyon izlemek gibi bunu da alışkanlıkları arasına yerleştirdikleri zaman şiirden kopmaları imkansızdır. “SESSİZ GEMİ” şiirini de çok severim. Çok fazla şiir okuyup dinlediğimden dolayı bu şiiri ilk okuduğumda da ölüm temasını işlediğini anlamıştım. İşte fazla şiir okumanın faydalarından biri de bu. Okuduğunu anlayabilme yeteneği.
Şimsi sevmez falan demeyin lütfen! Bence yazı daha doğrusu roman, hikaye yazmak daha meşakatli bir iştir.Süslü kelimelerle oluşturacağım diye şiiiri mahfetmektense üç paragraflık yazı yazarım daha iyi…
Nurcum şiir dinlenemz okunur tamam mı?
Çok güzel şiiri sevmeyen bile sever yanı o kadar.