Oluşumlarına Göre Yağış Çeşitleri
1. Konveksiyonel (Yükselim) yağışları: Isınarak yükselen hava kütlesi neme doyarak yağışı meydana getirir.
- Oluşan yağışa konveksiyonel yağış denir.
- En fazla ekvatoral bölgede görülen yağış Orta kuşak karalarında karasal iklim bölgelerinde ilkbahar ve yaz aylarında görülür.
- Kısa süreli ve sağanak şeklindedir.
- Türkiye’de ilkbaharda İç Anadoluda, yaz mevsiminde Doğu Anadoluda görülen yağış bu türdendir.
- İç Anadoluda görülen bu yağışlara halk arasında kırkikindi yağışları denir. Bu yağışlar bölgedeki tahıl tarımı için önemlidir.
UYARI: Türkiye’de en çok cephe yağışlarının görülmesinin nedeni, Orta Kuşakta yer almasıdır.
2. Cephe(Depresyon) yağışları: Sıcak ve soğuk hava kütlelerinin karşılaşması sonucu sıcak hava yükselerek soğur ve yağış oluşur.
- Bu yağış türü en fazla orta kuşakta görülür. Bunun nedeni tropikal kökenli sıcak rüzgarlar ile kutup kökenli soğuk rüzgarların orta kuşakta karşılaşmasıdır.
3. Yamaç (Orografik) yağışlar: Deniz veya okyanus üzerinden gelen nemli hava kütlesi yamaç boyunca yükselerek neme doyar ve yağışı oluşturur.
- Bu yağışların dünyadaki en güzel örneğine Muson Asyasında rastlanmaktadır. Yine Batı Rüzgarlarının orta kuşak karalarının batısında oluşturduğu yağışlarda bu türdendir.
- Ülkemizde bu yağışlara en çok Karadeniz ve Akdeniz kıyı dağları ile menteşe yöresinde rastlanmaktadır.
UYARI: Üç yağış türünde ortak özellik hava kütlelerinin yükselerek soğuması ve yağış bırakmasıdır. Bu nedenle dünya üzerinde AB alanları yağış ortalaması fazla olan yerlerdir.
Çoookk güzel çok beğendim, muhteşem …Coğrafyamvehayat
odev icin isime yaradi EYVALLAH
Teşekkürler
beğendim mek verenlere teşekkürler.. 🙂