Barınma merkezindeki yabancı uyruklulara‚ dil ve dikiş kursu
Barınma merkezindeki yabancı uyruklulara‚ ve dikiş kursu
(24.07.2007)

Kırklareli Gaziosmanpaşa Yabancı Kabul ve Barındırma Merkezi'nde kalan yabancı uyruklulara Türkçe dil dersi ve dikiş kursu veriliyor.

Yurda kaçak olarak giren ve iade işlemleri tamamlanana kadar Kırklareli'ndeki merkezde tutulan 204'ü Somali uyruklu 246 kişi‚ zamanını sosyal faaliyetlerle geçiriyor. Somali dışında Cezayir‚ Filistin‚ Gana‚ Pakistan ve Irak uyrukluların da kaldığı merkezde‚ Kırklareli Valiliği'nce Türkçe dil kursu ve kadınlara da dikiş kursu verilmeye başlandı. Bir aydır süren ve haftada 5 gün verilen kurslara‚ merkezde kalanlar yoğun ilgi gösterdi. Dil kursuna katılanlar bir ayda kendilerini edecek kadar Türkçe öğrenirken‚ kadınlar da dikiş kurslarında kendilerine ve ailelerine giysiler dikerek‚ el becerilerini geliştiriyorlar. Türkçe kursunu veren Gülsüm Akkır‚ merkezde kalanlarla iyi bir diyalog kurduklarını ve hepsinin yeni şeyler öğrenmek iç çaba harcadığını söyledi. Akkır‚ “Derslerimiz iyi bir şekilde devam ediyor. Yoğun ilgi var. Türkçeyi çok beğendiklerini ve kolay öğrendiklerini anlatıyorlar. Bir aylık sürede kursiyerler kendilerini ifade edebilecek kadar Türkçe öğrendi.” dedi.

Dikiş kursunu veren Kevser İskeç de Kırklareli'ndeki tekstil fabrikalarının kendilerine hediye kumaş gönderdiğini ifade ederek‚ “Kumaşlarla buradaki kadınlar kendilerine ve ailelerine giysiler dikiyor. Şu anda çoğu Türkçe bilmiyor‚ biz kursta el işaretleri ve kağıda çizdiğimiz şekillerle onlara ne yapacaklarını anlatıyoruz.” diye konuştu. Türkçe kursuna katılan Somali uyruklu Dara ise Türkiye'yi çok sevdiğini söyleyerek‚ “Burada Türkçe öğreniyoruz. Öğretmenimiz bize güzel Türkçe öğretiyor. Türkçe kolay bir dil. Şu anda hem konuşabiliyorum‚ hem de yazabiliyorum.” dedi. Barınanların her türlü ihtiyacını şılayacak şekilde oluşturulan merkezde‚ sağlık ocağı‚ kreş‚ mescit de bulunuyor. Sağlık görevlileri ve eğitmenlerin yanı sıra merkezde bir imam da görev yapıyor. Yetkililer‚ merkezdeki yabancı uyrukluların yaklaşık 7 aydır burada olduklarını ve ülkelerine iade işlemlerinin sürdüğünü belirterek‚ yazışmalardan dolayı iade sürecinin uzun zaman aldığını bildirdiler. Bu arada‚ merkezde kalan kadınlar‚ tanınmamak için kamera karşısına geçmek istemediler.

{AA}

Kaynak: Zaman

|» Türkçe Haberleri Sayfasına Dön! « |

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)