Toprağın ana maddesi kayaçlardır. Kayaçların rüzgâr, su, sıcaklık gibi dış etmenlerle parçalanıp ufalanması sonucu toprak oluşur.
Kumlu Toprak
Çok açık renkli toprak çeşidirir. Hafif ve su tutma özelliği olmayan topraklardır. Bu tür topraklar suyu çok kısa sürede tabana ulaştırır. Pamuk, karpuz gibi bazı bitkiler yetişir.
Humuslu Toprak
bitki ve hayvanların artıklarının çürümesiyle oluşan koyu kahverengi – siyahımsı renkte ve geçirgenliği yüksek olantoprak çeşididir. Tarım için oldukça elverişlidir. Çürümüş canlı artıklarına humus adı verilir. Toprağın zenginleşmesi içerisindeki humus miktarına bağlıdır. Ayrıca humus toprağın su tutmasına yardımcı olur. Toprağı kavrulduğunda yanık kokusu verir.
Killi Toprak
İnce taneli, çok düşük gözenekli olup suyu geçirmeyen ve kil oranı fazla olan toprak çeşididir. Bitkilerin yetişmesi için elverişli olmayıp çömlek yapımında kullanılır. Kavurma işlemi sonucunda camı çizecek kadar sert kıvama gelir. Asitlerden etkilenmez ve ısıya dayanakılıdır.
Kireçli Toprak
Açık renkli, su tutmayan, tarıma elverişsiz toprak çeşididir.
Kireçli toprağın üzerine su boşalttığımızda kalın bir kabuk tabakası oluşur.
Toprağın su ve rüzgârla taşınması sonucu kaydebilmesine erozyon adı verilir.Açık ve bitki örtüsünün zayıf olduğu araziler rüzgâr erozyonuna maruz kalırlar. Rüzgâr etkisiyle toprağın bir kısmı başka alanlara sürüklenirken toprak kayıpları meydana gelir. Eğimin fazla, bitki ör
tüsünün zayıf olduğu alanlarda şiddetli yağış sonrasında erozyon gerçekleşir.
Erozyona neden olan etkenler
Erozyonu hızlandıran en büyük etken bitki örtüsünü yok eden, toprağı korumasız bırakan insandır.Bitki örtüsünü kaybetmiş toprağın verimli tabakası su ve rüzgârın etkisiyle
başka yerlere taşınır. Toprak verimsizleşir ve çölleşme oluşur. Çölleşme sera etkisi ve biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olur.
Tarım alanlarının veriminin azalmasıyla açlık, yoksulluk meydana gelir. Bunun sonucunda ise göçler olur.
Toprak kayması, sel baskınları gibi doğal afetler erozyonun sonucudur.
Erozyon aynı zamanda su kaynaklarının azalmasına ve kurumasına yol açar.
Mevcut ormanlar korunmalı
Eğimli araziler yatay sürülmeli