19 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul’dan Bandırma vapuru ile milli mücadeleyi başlatmak adına Mustafa Kemal Paşa Samsun’a gelmiştir. Ve o günden sonra her yıl 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak yurdun dört bir yanında tören ve spor gösterileri ile birlikte kutlanmaktadır. Ülkenin her köşesinde 19 Mayıs günü öğrenciler, izciler ve gençler spor gösterileri yapmaktadırlar. Aynı zamanda 19 Mayıs 1919 tarihi Ulusal Kurtuluş Savaşınında başladığı gündür. Öncesinde 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanan 19 Mayıs, 1981 yılından itibaren Atatürk’ü Anma Günü olarak da kutlanmaya başlanmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk bir söyleşi de “Ben 19 Mayıs’ta doğdum” demiştir. Bir yandan Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı olan kutlanan 19 Mayıs, diğer yandan da ülkemizin kurtarıcı Atatürk’ün doğum yıl dönümü olarak da törenler eşliğinde kutlanmaya devam etmektedir. Her yıl 19 Mayıs’ta kutlanan Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli bayramıdır. Gençlik ve Spor Bayramı 24 Mayıs 1935 tarihinde ilk defa “Atatürk Günü” olarak kutlanmıştır.
Beşiktaş’ın girişimleri sonucu Fenerbahçe Stadı’nda ilk defa kutlanan 19 mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçe’li yüzlerce sporcunun katılımı sonucu bir spor günü haline gelmiştir. Bir süre sonra Spor Kongresi gerçekleşmiş ve Beşiktaş Kurucusu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni söz almış ve kutlanan Atatürk Günü’nü tüm gençliğe armağan edilmesi için “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl kutlanmasını teklif etmiştir. Kongrede onaylanan bu öneri Atatürk’ün de onayı ile yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938 tarihli kanun ile “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan ulusal bayramımız 12 Eylül darbesinden sonra ” Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını almış ve her yıl böyle kutlanmaya devam etmiştir.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Genlik ve Spor Bayramı günü her yıl Türkiye’nin dört bir yanında tören ve gösterilerle gençler eşliğinde kutlanmaktadır. “Sevgi Bayrağı” olarak bilinen ve üzerinde “Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına” yazan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu’nda ki Tütün İskelesi’nden karaya çıkartılıp Samsun valisine teslim edilir. Sonrasında bayrak genç atletlere Cumhurbaşkanı’na sunulmak üzere teslim edilir. Samsun’dan yola çıkarılan dev bayrak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale’den sonra 19 Mayıs töreninde Ankara’da Cumhurbaşkanı’na sunulur. 19 Mayıs kutlamaları Cumhuriyet ile aynı yaştadır. Yalnızca Cumhurbaşkanı’nın katılımı ile Ankara’da kutlanmakla sınırlı kalmaz, Türkiye’nin her köşesinde stadyumlarda kutlanırdı. Ancak 2012 yılı Mayıs ayında havanın soğuk olacağı ve bu açıdan öğrenciler ve vatandaşlara yük olmaması gerekçesi ile Başkent Ankara dışındaki illerin stadyumlarında kutlanması Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından okullara gönderilen yazı ile engellenmiştir. Verilen bu karar Cumhuriyetçi kesim tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Bu konu ile alakalı Alper Ayhan dava açmış ve dava kazanılmıştır.