Uzaydan, dünya atmosferine giren maddelere gök taşı denir. Dünya atmosferine bir senede binlerce (Yaklaşık 3-4 bin.) göktaşı girer. Ama gök taşları atmosfere girdiklerinde saniyede 10 – 70 kilometre arasında bir hıza sahiptirler. Bu hız ile atmosfere giren göktaşları sürtünmeden dolayı erimeye ve parçalanmaya başlar. Yere düşene kadar çoğu toz hâline gelir. Binlerce göktaşından sadece 500 kadar yere düşer ve gerçek boyutundan oldukça küçük bir hâlde olur.
Göktaşları, kimyasal ve petrografif özelliklerine göre sınıflandırılırlar. Kimyasal bileşimlerine göre taşsı (Aerolit), demirli (Siderit) ve taşsı – demirli (Siderolit) olmak üzere üç gruba ayrılırlar.
Taşsı göktaşları demir, silisyum, karbon,magnezyum, alüminyum ve oksijenden meydana gelir. Demirli göktaşlarının içinde nikel, galyum, germanyum ve iridyum bulunur. Taşsı demirli, göktaşları ise olivin ile çeşitli metaller içerir. Büyük göktaşları yeryüzüne düştüğü zaman, krater meydana getirebilir. Ancak krater oluşumu göktaşının yoğunluğuna, hızına ve çarptığı malzemenin özelliklerine bağlı olduğundan her zaman bir krater yapısı oluşmaz.
huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
bu resim süperrrrrrrrrrrrrr
çok kısa olmuş
çok uzun olmuş
çoook kötü olmuş
iyimiş,,,,,,,
Ellerinize sağlık oldukça güzel olmuş belki biraz daha bilgiye yer verilebilirdi. Bundan milyonlarca yıl önce düşen gök taşı gibi mesela ;). Kolay gelsin…
tam bir fen ödevi