Acımak
(Reşat Nuri Güntekin)
Konu
Küçük yaşta gördüğü kötü muamelelerden dolayı acıma duygusu olmayan bir öğretmeni anlatıyor.
Özet
Zehra adında bir öğretmen çok acımasız bir karaktere sahipti.Öğrencilerine her zaman kötü davranıyordu. Bir gün babasının öldüğünü duydu.Babasının evine gitti.Fakat hiçbir şekilde üzülmüyordu. Babasını yanına gitmeden başka bir odaya geçti. Odada bulunan sandıktan babasının hatıra defterini buldu.Bu hatıra defterini okudukça babasına haksızlık ettiğini anlamaya başladı.Acıma duygusu olmayan Zehra öğretmen babasının geçmişte bulunduğu duruma acımaya başlamıştı. Annesinin babasına karşı haksızlık yaptığını anladı.Büyük bir üzüntüyle odadan çıkarak babasının bulunduğu odaya gider. Ve onun yüzüne örtülü olan çarşafı kaldırarak onu öper. Daha sonra Zehra öğretmen okuluna geri döner ve bir süre sonra orada evlenir.
Ana Fikir
Geçmişte yaşanan acı olaylar insan yaşamının diğer bölümlerinde sürekli etkili olur.
Şahıslar ve Olaylar
Zehra Hanım: Acımak nedir bilmeyen dik başlı, çatık kaşlı, asabi bir insandır.
Tevfik Bey: Zehra Hanım için elinden gelen herşeyi yapmak isteyen fedakar ve iyi bir insandır.
Mürşit Efendi: Zehra Hanım’ın babası. İyiliklerden yana ve fedakâr bir insandır.
Müşerref: Mürşit Efendi’nin karısı. Oldukça bencil ve para düşkünüdür.
Feriha: Mürşit Efendi’nin kızıdır.Veremden öldü.
Kayınvalide: Aşırı tutkuları olan ve bencil bir yaratılışa sahiptir.
Yazar Hakkında Bilgi
Reşat Nuri GÜNTEKİN;
25 Kasım 1889 tarihinde İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdi(1912). Bursa’da başladığı (1913) öğretmenlik hayatına çeşitli okulllarda devam etti. Mili Eğitim müfettişi (1931), Çanakkale milletvekili (1933-43), Pais Kültür Ataşesi ve emekli (1954) oldu, kanser tedavisi için gittiği Londra’da öldü. İstanbul’da Karacaahmet mezarlığına gömüldü. Çalıkuşu, Yaprak dökümü, Dudaktan Kalbe ve Kavak Yelleri adlı eserleri bulunmaktadır.
|» Roman Özetleri Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Ya çok güzel bir site ama tek sorunum şu kitap sayfalarınıda yazsalar çok güzel olur ama bu bile bana yeter.
Bu site öğrenciler için pratik bir site.Beğendim çünkü bende bir öğrenciyim
Gerçekten ödevimde çok yardım etti bu özet bana.Fakat bu başka bir özet 2 tane özet yazmışlar ben öbürsünü yazdım.Bilge hanıma da katılıyorum Sude hanım bu bir hikaye değil romandır.Ayrıca Bilge hanım sizde de hata var Sude yazacanıza sudu yazmışsınız…
Yani teşekürler ama ben bu romanı okudum ve kötülemek için söylemiyorum ama gereçkten bu kadar güzel bir roman ancak bu kadar soğuk ve yalın bir anlatımla bu kadar basit bir şekilde anlatılır. Amacınız sadece bilgi vermek olabilir ama insanlar bu özetten sonra bu kitabı okumak istemez.
“Dibi görünmeyen kuyulara atılan taş nasıl çıkardığı sesle onların derinliğini gösterirse başkalarının elemi de bizim yüreklerimize düştüğü zaman çıkardığı sesle bize kendimizi ,insanlığımızın derecesini öğretir.”
Reşat Nuri Güntekin’in Acımak adlı romanı dili ve sürükleyici etkisiyle bir nefeste okunacak kitaplardan. Hiç bir şey göründüğü gibi değildir.Şartları oluşturan sebepelerin neler olduğunu düşünmmeden
sadece olaylara bakara hüküm vermemeliyiz.Esasen olayları anlamak değil sebepleri anlamak mühimdir.Bence kitabın ana fikri bu.
İkinci husus kitapta geçen Zehra karakterinin davnanışlarında etkili olan sebep geçmişte yaşadıkları değil,karakteri, mizacıdır. Yoksa kitapta babasının herşeyini kaybetmesine rağmen ona(kızına) olan sevgisini asla yitirmediği ve ona hiçte acıma duygusunu kaybettirecek şekilde davranmadığı ortadadır.Ailevi yapı şüphesiz onun üzerinde etkili olmuş olabilir fakat Zehra babasının notlarını okurken onun göreve ilk başladığı yıllarda ne kadar idealist olduğunu ve gelecekten beklentilerini görüyor.Ve şaşırıyor.Ama bunlar benim fikirlerim diyor.Acıma duygusunu kaybetmesi diye bişey kitapta söz konusu değil.( öğrencilerine karşı) Kitap dikkatli tetkik edilirse görülecek ki Zehra babasını yanlış anlamaktan dolayı sonunda pişman olmuştur ve acınacak durumda olan biri varsa o da yıllarca zehra tarafından yanlış anlaşılmış olan Mürşit beydir yani babasıdır.Yani kitap babasina karşı yanlış anlamaktan dolayı acıma duygusunu vurguluyor.Ve zaten sonundada o pişmanlıkla zehra babasının cesedine sarılıp affet beni diye feryat ediyor.Bizim aynen Reşat Nuri’nin bu romanında anlatmak istediğini yanlış anladığımız gibi.Kitabın tamamına bakalım.Sadece başlangış bölümündeki ifadelerden öğrencilerine karşı takındığı tutuma göre değerlendirip öğrencilere karşı acıma duygusunu yitirğini düşünmek hata olur fakat bu durumda söz konusudur fakat kitabın omurgası yukarıda ifade ettiğim husustur.Kitaptaki en çarpıcı ifadede başlangıçta kitaptan iktibas ettiğim alıntıdır.Gerçekten bir muhtaç, dilenci,aç ve sefil bir insanı gördüğümüzde içimizde bir sızı hissetmiyorsak insanlığımızdan şüphe edelim. Teşekkürler.
Ya çok güzel bir site kitaplar ve özetlerde çok güzel.
acımak romanı edebiyata verilen değerli bir eserin yanında baba kız ilişkilerinde öne çıkan çelişkilerinde iyi bir örneği
arkadaslar acimak kitabinda hangi anlatim turleri bulunmakta biliyor musunuz?
ödevlerde işime yaradı sağoıl
olay örgüsünu verirmisinizz.
yaaaa bana mekanın olaylarındaki etkisi nelerdir……….LÜTFEN ÇABUK YAZIN!!!!!
Lütfen bana mekanların olaylarına etkisini yazarmısınız…