Ağlama duvarı İbranicede “Hakotel Hama Aravi” olarak adlandırılır ve Musevilerin kutsal saydığı “Büyük Tapınak” olarak da bilinmektedir. Hazreti Süleyman’ ın mabedi olarak bilinen ve ondan son kalan yerdir. Hz Süleyman’ ın mabedi Batı duvarı olarakta bilinmektedir. Batı Duvarı olarak adlandırılan Ağlama duvarı Hz Süleyman’ ın Kudüs’ te inşa ettirdiği “Beytül Maktis” den geriye kalan son yer olarak inanılmaktadır.
Hz Süleyman’ ın yaptırmış olduğu Büyük Tapınak diğer adı ile Beytül Maktis Yahudi inancına göre kutsal sayılmakta bunun yanında Hristiyanlar da buranın etkisinde kalmıştır. Öyle ki Yahudiler buraya Büyük Tapınak deseler de, Hristiyanlar Ağlama Duvarı demişlerdir ve günümüz de ağlama duvarı daha çok bilinmektedir.
Yahudi dünyasında kutsal kabul edilen bu duvarın uzunluğu 495 metre, yerden yüksekliği ise 18 metredir. Yerden yüksekliği 24 taş ile örülmüş olan, yer altında da 19 tane taştan örülü olduğu iddia edilmektedir. Duvarın inşası sırasında kullanılan bazı taşların 100 tonun üzerinde ve 12 metrelik uzunluklara sahip olduğu söylenmektedir.
Hz. Süleyman’ ın yaptırmış olduğu Büyük Tapınağı ilk olarak Babiller daha sonra Romalılar tahrip ederek yıkılmıştır. Babiller M.Ö 588 yılında Kudüs’ ü işgal ettikleri sırada tamamen yıkılmıştır. Bunun akabinde Pres krallığı Babil’ i ortadan kaldırmış tarih sahnesinden silmiştir. Bu olaydan sonra Yahudiler Preslerden izin alarak M.Ö 537 de yıkılan yerleri tekrardan onarmışlardır. Aradan 5 asır yakın bir süre geçtikten sonra bölgenin hakimiyetini Romalılar almış ve Hz. Süleyman’ ın Mabedini içinde kutsal emanetlerle tamamen yok edilmiştir (M.S 70).
Tüm Semavi dinler açısından kabul edilen Kudüs’te Büyük tapınaktan arda kalan tek yer olarak kabul edilen Ağlama Duvarı Osmanlı zamanında ise yıkılmayıp, tam tersine saygı gösterilip zaman zaman onarıldığı bilinmektedir.