Agnostisizm
(Dünya Dinleri)
Agnostisizm resmi olarak ilk defa 1800'lü yılların sonunda ünlü biyolog T. H. Huxley tarafından ortaya atılmıştır. Bilinmezcilik olarak da tanımlanır. Agnostisizm, Tanrının varlığının “bilinemez” olduğunu savunur. Dinlerin Tanrıdan gelmediğini söyler ve dinlerin Tanrısını da reddeder ancak başka bir Tanrının, bir yaratıcının varolup olmadığının hiçbir zaman bilinemeyeceğini söyler. Bu bakımdan agnostisizm kendini, “kesinliklinle Tanrı vardır” diyen teizmden de “kesinlikle Tanrı yoktur” diyen ateizmden de ayrı tutar.
Agnostiklere göre Tanrının varlığı meselesi insan aklının ötesinde bir konudur. o halde böyle bir varlık hakkında konuşmak ve hüküm vermek de imkansızdır Dolayısıyla agnostikler Tanrı inancı konusunda tarafsız kalmayı tercih etmişlerdir ancak onların bu tarafsızlığı bazen ateizm olacakta değerlendirilmiştir. Her nekadar bazı agnostikler tavırları ve yaşamları onların ateist olduğu izlenimini vermekteyse de bir kısmı kendilerinin felsefi açıdan ateist olmadığını ifade etmiştir. Mesela ateist olarak bilinen ünlü düşünürlerden Bertrand Russell (1872-1970) felsefi açıdan kendisini agnostik olarak tanımlamıştır .Çünkü ona göre her şeye rağmen Tanrının yokluğunu kanıtlıyacak bir delil mevcut değildir.
Huxley agnostik sözcüğünü hem geleneksel Yahudi-Hıristiyan Tanrıcılığını, hem de Tanrıtanımazlık öğretisini reddederek Tanrının varlığı sorununu ortada bırakan düşünürler için kullandı. terim daha sonra geriye götürülerek bütün bilinemezci öğretileri kapsamıştır. Agnostisizm, tarihsel olarak bilimin denetiminden yoksun insan düşüncesinin düştüğü büyük yanılgılara bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. İlk tepkiyi Yunan antikçağ bilgicilerinden duyumcu sofistler vermiştir. Onlara göre bilgi duyuların sonucudur ve duyular dışında bilgi edinemez ve herkes için geçerli bilgi olamaz.İnsanin, kendi deneyimleriyle elde ettiği olguların ötesinde hiçbir şeyin varlığını bilemeyeceğini ileri süren bu öğreti Tanrı kavramına getirilen yorum bakımından tüm zamanların en mantıcı düşüncesidir.
|» “Dünya Dinleri” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, “www.dunyadinleri.com”dan alıntılanarak derlenmiştir…
Dünya Dinleri, Bütün Dinler, Din, İslamiyet, Hristiyanlık, Alevilik, Sünnilik, Budizm, Musevilik
Teizm,ateizm,agnostisizm kendini kaybetmiş allah(c.c) verdiği akılla mantıkla dünyaya dinlere allaha dair mantık yürütüp,insanların akıllarını bulandırmaktan başka hiç birşeye yaramayan aptallar ordusunun zavallı bireyleri.Allah’ın yarattığı o küçük beyninizle aklınızın yatmadığı herşeyi sorgulamayı bırakıp,ahiret gününe nasıl hazırlanacağınızı düşünseniz ve insanların beynini sulandırmasanız çok daha iyi olur.Zira uğraştığınız bu zırvalar o büyük günde hiçbir işinize yaramayacak.Bilginize.Bir dost.
Zaten çogu ınsan aılesının nasıl egitim verdiğine dini nasıl ögrettıgıne bakar elhamdulilah müslümanım ama bu şeyleri araştırmak zorundayım.Malum okul ödevi..
Hüseyin arkadaşım , insanların kendi düşünceleri ve kendi inançları farklıdır. Herkes Allah’ın varlığına inanmak zorunda değildir. Sen bunlara inanmıyorsun ve sana saçma geliyor fakat ben felsefi akımları içerisinde en mantıklısının bu olduğuna inanıyorum. Ki sen , kendini inanmaya zorluyor , korkuyor ve araştıramıyorsun. İnsanların beynini sulandırmayın diyorsun çünkü dünyada yalnız kalmak istemiyorsun. Dinde zorlama yoktur bilindiği gibi ancak sen bu yaptığın yorumda sanki zorlama varmış gibi “uğraştığınız bu zırvalar o büyük günde hiçbir işinize yaramayacak” diyorsun. Eğer Allah varsa , kendi düşüncelerimiz , fikirlerimiz ve inançlarımız yüzünden bizi yargılamayacaktır. Fakat sen , farklı inançlara saygı göstermediğin , sadece kendinin doğruyu bildiğini düşündüğün için dünya da çok zorluk çekeceksin. İyi akşamlar diliyorum
Madurcuğum , inançların ailenin çocuğa aşılaması ile uzaktan yakından alakası yoktur. Belli ki küçüksün. İnsanın kendi iradesi vardır ve bir süre sonra kendisi yargılayacaktır zaten. Merak edecektir. Ve farklı sonuçlara varılacaktır. Sonunda inanmaya devam edersin ya da etmezsin , ki bu kişiden kişiye değişim gösterecektir.