Bayram yaklaştıkça insanların çoğunun bu ahı çektiğini duymuşsunuzdur. Evet o eski bayramlar, çünkü eski bayramlar tatil olarak görülmez akrabalarla keyifli vakit geçirmek fırsatı olarak görülürdü. Eski bayramlarda aylar öncesinden hazırlıklar yapılır. Bayram günü büyük heyecanla beklenirdi çocuk, genç,yaşlı herkes tarafından.
Kurban Bayramını yad edeceğiz biz bu yazımızda.
Haftalar hatta aylar öncesinden kurbanlık için maddi imkanlar belirlenir kesebilecek durum varsa eş dost akraba ile bir olup kurbanlık araştırması işine girişilirdi. En uygun kurbanlık bulunur hangi evin önü müsait ise kurbanlık oraya götürülür bayram gününe kadar bakılırdı. Tabi çocuklar da o gün gelene kadar kurbanın başında beklerlerdi heyecanla.
Peki evin kadınları ne yapar hazırlık olarak. Tabiki bayram temizliği. Bayram temizliği günümüzde de hala devam eden bir gelenek. Temizlik bayram ziyaretine gelecek akrabaların en iyi şekilde ağırlanması amacıyla yapılır. Tatlılar da bayanların yaptığı hazırlıklar arasında. El açması baklavalar bayram adetidir.
Bayram şekeri alışverişi yapılır. Gelen konuklara tatlı ve şeker ikramı yapılır.
Sonunda o gün geliyor. Banyolar yapılır. Bayram gecesi özellikle çocuklar anne babalarının aldığı bayramlık yeni kıyafetleri ile uyurlar. Ertesi gün erken kalkmak için erken yatılır.
Sabah olur. Bayram namazı için evin erkekleri erkenden kalkar ve caminin yolunu tutar.
Bayram namazından sonra ev halkı ile kahvaltı yapılır ve kurban kesme hazırlıkları yapılır. Kurban kesme genelde evlerin bahçelerinde yapılır. Tabiki her yıl yaşanan kurbanlık hayvanın kaçması da unutulmayanlar arasında yer alır.
El öpme bayramın enlerindendir. Bayram kıyafetlerini giyen çocuklar anne babalarının ellerini öperler. Harçlıklarını da isterlerdi elbette.
Kurban kesildi artık nefis kavurmayı yeme sırası geldi. Hafif yapılan kahvaltı sonrası öğle yemeğinde hatta bazı aileler kahvaltıda kurban eti kavurması yerlerdi.
Kesilen kurbanın eti zaman kaybetmeden komşulara ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılırdı. Akraba ziyaretleri yapılır, el öpmeler ve bayram sofraları ile insanlar kaynaşırdı.
Çocukların komşulara yaptığı bayram ziyaretleri de unutulamaz tabiki. Her kapı çalınır el öpülür ve şeker ikramı da bir güzel torbaya atılır. Eğer harçlık verildiyse o kapı tekrar ziyaret sebebiydi.
Ne güzeldin sen eski bayramlar.