Afyon Kocatepe Üniversitesi{AKÜ}‚ Türk dünyasıyla ilişkileri geliştirmenin yollarını arıyor. Bunun için iş adamları ve akademisyenleriyle fikir alışverişi yapan üniversite‚ ilk adım olarak öğrenci transferi yapmayı planlıyor.
Ortasya’daki Türk cumhuriyetleri ile ortak çalışmalar yapmak isteyen AKÜ‚ bunu sağlamanın yollarını arıyor. Bu çerçevede yapılan toplantıda görüşlerini dile getiren akademisyen ve işadamları‚ bunun yararları üzerinde durdu. Ortak bir işbirliğine gitmenin ilk adımı olarak öğrenci transferinin uygun olacağı kanaati genel kabul gördü. AKÜ Rektörü Rektör Prof. Dr. Ali Altuntaş’ın “Üniversitemizin Türk Dünyası politikası ne olmalı? sorusuyla açtığı toplantıda‚ Rektör Yardımcısı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Belkıs Özkara Kırgızistan’a yaptığı geziye ilişkin izlenimleri ve Manas Üniversitesi ile yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özkara‚ Manas Üniversitesi’nin 1995 yılında kurulduğunu ve ilk öğrencilerini 1997 yılında aldığını kaydetti. Manas Üniversitesi ile yapılacak işbirliğinin önemine değinen Özkara‚ bu işbirliğinin bir köprü niteliği taşıyacağını belirtti. Özkara‚ şöyle devam etti: “Kırgızistan bize en uzak ülke‚ Çin sınırında. Ancak dil olarak Azeri Türkçesini saymazsak en yakın Türk Cumhuriyetlerinden biri. Yüzde 65 oranında Türkçe’ye benziyor. Bu benzerlik‚ Latin alfabesine dönüşünce daha da artacak.
Türk işadamlarının bölgeye yatırımları artıyor. Bu da Türkçe öğrenimini arttırıyor. Toplantıda söz alan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Karagül sözlerine‚ Türk Dünyası ile ilişkilerimizi hem Türkiye hem de üniversite açısından değerlendiriyoruz. Kendi iç dinamiklerimizi ortaya koyabileceğimiz bir politika belirlememiz gerekiyor.&8221 dedi. Teknik Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Galip Said ise Türkiye’nin bölgede yapacağı çok şey olduğunu‚ özellikle Türk özel sektörüne ve iş adamlarına görev düştüğünü belirtti. Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Mehmet Karakaş da şunları dile getirdi: Bölgedeki tek aktör Türkiye Cumhuriyeti değil. Rusya kendini toparladıktan sonra Bağımsız Devletler Topluluğu kurdu. Arka bahçesini kaybetmek istemedi. dedi. Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Metin Yılmaz‚ Manas Üniversitesi’nden‚ eğitim için Türkiye’ye‚ Kocatepe Üniversitesi’ne gelecek öğrenciler için Türkçe Eğitim Merkezi’nin kurulmasının gerekliliğini vurguladı.
Kaynak: Zaman