Almanya’da Türkçe’nin İkinci Dil Olması Önerisine İş Dünyasından Tam Destek

Almanya’da Türkçe’nin İkinci Dil Olması Önerisine İş Dünyasından Tam Destek

Sosyal Demokrat Parti {SPD} Uyum Sorumlusu Ute Vogt’un‚ Türkçe’nin Alman okullarında ikinci yabancı dil olması gerektiği yönündeki açıklamalarına iş dünyasından büyük bir destek geldi. Alman İşverenler Federal Birliği’nden Barbara Dorn‚ ”Almanca gibi Türkçe’yi de iyi konuşan mezunlar iş piyasasında tabii ki iyi bir şansa sahip olur” dedi. Almanya’da diğer göçmen dilleri olan İtalyanca‚ İspanyolca ve Portekizce’nin aksine Türkçe’ye bugüne kadar gereken önemin verilmediğini vurgulayan Dorn‚ ”Ben buna tamamen karşıyım. Okullarda Türkçe tabii ki mecbur tutulmamalı ama‚ buna uygun bir seçme imkanı sunulmalı” dedi. Alman Sanayi ve Ticaret Odası {DIHK} da bu önerinin değerlendirilmesinden yana olduğunu açıkladı. DIHK’dan Reiner Perau‚ ”Almanya gibi bir ihracat ülkesi için ticari partnerlerinin lisanlarından mümkün olduğunca fazlasına hakim olması iyi olur. Dünya ihracatında 16. sıraya yükselen Türkiye‚ bu arada bizim için de çok önemli bir hale geldi” dedi.

Avrupa Türk İşadamları Birliği’nden Ömer Sağlam da Almanya’da 70 bin Türk firması bulunduğunu hatırlatarak‚ ”2015 yılı öngörülerine göre Türk firma sayısı 120 bine ulaşacak” dedi. Almanya’daki Türk firmalarının uzun süredir sadece döner sektöründe faaliyet gösteren firmalar olmadığını hatırlatan Sağlam‚ ”Bu firmalar çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor ve ağırlıklı olarak anavatan Türkiye ile ticari ilişki içerisindeler. Kuzey Ren Vestfalya {KRV} eyaletindeki Türk firmaları yabancı sermayenin ve yatırım en büyük kısmını oluşturuyor” diye konuştu. Bütün bu nedenlerden ötürü Almanya’da Türkçe’ye değer verilmesi konusunda geç bile kalındığını belirten Sağlam‚ iki dili de iyi konuşabilen insanlara Alman firmaları tarafından da büyük talep olacağını söyledi. Bu alandaki iş piyasasının gözden kaçtığına vurgu yapan Sağlam‚ bunun Almanlar için bir şans olacağını hatırlattı.

Alman Die Welt gazetesi de Ute Vogt’un Türkçe’nin Alman okullarında ikinci yabancı dil olması talebine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da Türkçe eğitim veren okullar talebinin aksine işveren birliklerinden büyük bir destek geldiğini yazdı.

Sadece Türkçe eğitim veren okullara karşı olduğunu belirten Almanya Türk Cemaati Başkanı Kenan Kolat‚ ”Ben lisenin Türkçe olarak da bitirilebilmesi imkanından yanayım. Almanya’da bulunan çok sayıda Türk firması ve Türkiye’deki 3 bin 700 Alman firması açısından olay değerlendirildiğinde Türkçe‚ Fransızca ile boy ölçüşecek bir önem kazanmaktadır” dedi. SPD’li politikacı Ute Vogt‚ ”Neden İngilizce ve Fransızca ile iki dillilik önemli bir kariyer‚ kalifiye eğitim olarak görülüyor da Türkçe ile değil?” diye sormuş ve Türkiye’nin hızla büyüyen bir ekonomik aktör olduğuna dikkat çekerek‚ Alman öğrencilerin Türkçe öğrenmesinin onların iş piyasasında şansını artıracağını vurgulamıştı.

Kaynak: Türkcan

|» Türkçe Haberleri Sayfasına Dön! « |

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)