Alternatif Akım Devreleri;
1. Sadece dirençli devre (R devresi)
- yazabileceğini daha önce görmüştük. Akım ve gerilimin zamana bağlı grafikleri çizilirse aynı anda maximum aynı anda minumum değerlerini aldığını görürüz. Bu da bize akım ile gerilimin aynı fazda olduğunu gösterir.
2. Sadece selfli (indüktör ) devre (L devresi)
- İndüktör alternatif akım devresinde akımın gerilime göre gecikmesini sağlar. Bu yüzden akımla gerilim arasında faz farkı oluşur. Gerilim maximum değerini aldığında akım sıfırdır. Buna göre akım gerilimden 90°,yani pi/2 kadar geride olur.
3. Yanız kondansatörlü devre (C devresi)
- Bir kondansaför doğru akım kaynağına bağlanırsa konansatör yüklenir ama devreden akım geçmez. Alternatif akım kaynağına bağlandığında ise kondarsatörden akım geçer.
- Kondansatörlü devrede akım ve gerilimin zamana bağlı grafiği şekildeki gibidir.
Alternatif Akım Devrelerinde güç
- Alternatif akım devrelerinde sadece R direncinde güç harcanır. Kondansatör elektrik alana enerji depo ederken, indüktör magnetik alana enerji depo ederek gücün kondansatör ve indüktörde harcanmasına imkan vermezler.
Alternatif Akımın Özellikleri
Manyetik özelliği:
Manyetik alan içindeki tele alternatif akım verilirse akımın yönü ve şiddeti değiştiğinden tele etki eden manyetik kuvvetin yönü ve şiddeti de sürekli değiştiğinden tel manyetik alan içinde titreşim yapar.
Kimyasal özelliği:
Alternatif akım, yönü ve şiddeti sürekli değiştiğinden elektroliz ve kaplamada kullanılamaz.