Amerika’da Bir Türk Bilim İnsanı: Burçin Mutlu Pakdil

Türkiye’de Doğan Burçin Mutlu Pakdil akademik kariyerine Bilkent Üniversitesi Fizik dalında lisans diploması alarak başlamıştır.Daha sonra Texas Tech Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Burçin, aynı üniversitede doktora derecesi almıştır. Meinnesota-TwinCities Üniversitesi’nde astrofizik dalında doktora öğrencisi olan Burçin, 2017’de doktorasını bitiren araştırma görevlisi olarak Arizona Üniversitesi Astronomi bölümü ve Steward Gözlemevi’nde çalışmalara başladı.

Burçin Mutlu Pakdil Amerika’da Hangi Keşfe İmza Atmıştır?

Galaksi evrimi ile ilgili birçok araştırma ve projenin içerisinde yer alan Burçin, evrenin nasıl çalıştığına dair teorilere ve varsayımlara karşı yeni bir çift halkalı eliptik galaksinin keşfini gerçekleştirdi.Halen Amerikan Astronomi Derneği astronomi Büyükelçisi olarak hizmet veren Burçin, bulduğu yeni galaksi sayesinde tüm dünyanın ve bilim insanlarının gündemine oturdu.

Burçin’in keşfettiği galaksiye ise Burçin’in Galaksisi ismi verildi. Galaksi PGC 1000714 katalog numarası ile kayıtlara geçti. Burçin’in bulduğu Galaksi Amerika’da ve görev yaptığı Minnesota Duluth Üniversitesi’nde daha önce gözlemlenmiş ve eşine çok az rastlanan çift halkalı galaksi yıldızlar kümesini keşfetmiştir.

Burçin keşfettiği galaksiye dair “Halka tipi galaksiler, dairesel bir şekilde yuvarlak çekirdeklere sahiptirler.Gözle görünür şekilde onları bağlayan hiçbir şey bulunmamaktadır. Büyük çoğunluğu Samanyolu gibi disk şeklinde bulunur.Sıradışı görünümleri bir kenara, gökbilimcilere galaksilerin nasıl oluştuğu konusunda önemli bilgiler vermektedir.” diye konuştu.

Burçin ve ekibi galaksiyi Şili Dağları’ndaki geniş çaplı bir teleskop sayesinde yarım küre üzerinde gözlemleyerek keşfetti.galaksinin dünyadan 359 milyon ışık yılı uzakta olduğunu ifade eden astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil, evrende keşfedilmemiş birçok yeni bilginin olabileceğini söyledi.

 burçin galaksisi

burçin mutlu pakdil burçin galaksisi

Burçin Galaksisi

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)