Sakız ağacı familyasından olan Antep fıstığı bazı yörelerde şamfıstığı olarak ta bilinmektedir. İlk fıstık işletmelerinin Gaziantep şehrinde kurulması ve Türkiye geneline buradan dağıtım sağlanması sebebi ile Antep fıstığı denilmektedir. Antep fıstığının yetiştiği yerler en önemlisi Şanlıurfa olmak üzere , Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır dır. İçerisinde yağ ve protein barındıran bir meyvedir. Antepfıstığı eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılmaktadır.
Kurak bölgelerde yetişen Antepfıstığı yaz mevsiminin en kavurucu olduğu dönemlerde en iyi verimini vermektedir. Ağacında taze iken toplanır ve sevilerek tüketilen bir yemiştir. Tam olgunlaşmadan toplanan fıstıklar ise , pasta yapımı ve baklava yapımlarında kullanılmaktadır.
–Böbrekteki kumları düşürmede etkilidir.
–Bedeni ve zihni kuvvetlendirip dinç kalmasında yardımcı olur.
–Göğsü yumuşatıp ,öksürüğü kesmede etkilidir.
–Böbrek ve safra kesesini ağrılarını sonlandırır.
–Vücut gelişimine yardımcı olur.
–Akciğeri iltihaplarından temizlemede etkilidir.
–Kalbi kuvvetlendirici özelliği vardır.
–Sık sık tüketildiğinde azaları kuvvetlendirmektedir.
–Diyabete karşı koruyor.
–Kilo aldırmıyor .
Birçok faydası bulunan fıstık , günde 25 gramdan fazla tüketilmemeli ve de iyice çiğnenerek yenmelidir.
GAZÜ tarafından yapılan araştırmada, yüksek kalorili içermesine rağmen Antep fıstığının kilo alımına ve yüksek vücut-kitle indeksine sebep olmadığı tespit edilmiştir. Açlığı bastırmada ve diğer yiyeceklerin tüketimini azaltmada etkilidir. Yemişlerin yağının depolanmaması aksine yağlarının depolanmadan yakılması mucizevi bir sonuçtur.
Kişinin sağlık durumu ile doğrudan ilişkilidir. Fıstığın yağlı olmasından dolayı hassas ciltlerde alerjik durum oluşturabilir ve kolesterol hastaları için uygun bir yemiş türü değildir. Gebelik döneminde de aşırıya kaçmadan tüketilmemesi önerilmektedir.