Fas’ın güneyinde yetişen bir ağaç olan Arganın, tohumlarından da yağı üretilmektedir. Çok eski zamanlardan beri yemeklerde de kullanılmış ve hala kullanılmakta olan faydalı bir yağ türüdür.
Argan ağaç olarak da yağ olarak da Türkiye’de yetiştirilmediği için çok iyi bilinmemektedir. Ancak günümüzde argan yağı tüm kozmetiklerde satışa sunulmaktadır.
Argan ağacı yaprakları ile zeytin ağacına benzemektedir. Sadece Afrika kıtasının kuzey bölgesinde yer alan Fas’ta yetişen argan ağacının boyu yaklaşık 10 metre kadardır. Argan ağaçlarının sarıldığı alan ise 15 metre kadar vardır.
Argan ağacının 200 yıl kadar bir ömrü vardır. Çiçekleri küçük sarı ve yeşil olan ağaç, yağının elde edildiği meyvesi ise badem, ceviz gibi kabuklu ve sert yapıdadır. Argan ağacının meyveleri Mayıs ayında olgunlaşır ve Haziran Temmuz gibi toplanmaya başlanır.
Meyvelerinin toplanması ağacın dikenleri olmasından dolayı zor olmaktadır. Bunun yanı sıra kurak bölgede yetişen argan ağacının kökleri çok derinlere yayıldığı için erozyonu da önleyici bir özellik taşımaktadır. Argan ağacı UNESCO tarafından koruma altına alınmış bir ağaç türüdür.
Argan ağacının meyveleri toplanır ve kabukları kırılarak içerisinden meyvesi çıkarılır. Çekirdekleri önce kavrulup sonra değirmende öğütülür. Çekirdekler öğütüldüğünde içerisinden kahve renkte hamurlar çıkar. Çıkan hamura su katılır ve yoğrulur, yoğurdukça argan yağı meydana çıkar.
Birkaç damla argan yağını avucunuza döküp saç diplerine masaj yapın. Daha sonra havlu ile saçlarınızı kapatıp 1 saat kadar bekletin. Bir saatlik zaman diliminden sonra, ılık su ve şampuanla yıkayın ve sonuç sizi çok memnun edecektir. Saçlarınızın daha canlı ve parlak olması ile birlikte kırıkların gözle görülür derece de azaldığını fark edeceksiniz.