Aşk-ı Memnu
(Halid Ziya Uşaklıgil)
Konu
Bihter ve Behlûl arasındaki yasak aşkı anlatan bir romandır.
Özet
Roman Peyker ve Nihat Beyin evlenmesiyle başlar. Peyker ve Bihter'in annesi Firdevs Hanım duldur ve Adnan Beye gizliden ilgi duymaktadır. Ancak Adnan Bey Bihter'den çok hoşlanmaktadır. Onunla evlenir. Adnan Bey varlıklı , asil bir aileden gelmiştir. Annesi bu evliliği hiç kaldıramaz.
Bir gün toplanıp pikniğe giderler, bütün aile oradadır. Adnan Beyin yeğeni Behlûl Peyker'e dayanamaz ve onu ensesinden ateşli bir şekilde öper. Peyker buna çok kızar çünkü kocasına çok bağlı birisidir. Behlûl Bihter'e göz koyar. Ondan çok hoşlanır, onun fiziki görünüşü Behlûl'u çıldırtma seviyesine getirir. Bihter'in kendisinden hoşlanmasını sağlar ve o günden sonra her gece beraber olurlar.
Behlûl ve Bihter'in mektupları Nihal tarafından görülür. Nihal bu olaya inanamaz çünkü Behlûlle evlenmeyi düşünmektedir. Nihal'in tam mutluluğu düşündüğü bir sırada bu olayı öğrenmesi hayatını yıkmıştır. Adnan Beyin bu olayı öğrenmesiyle her şey değişir.
Adnan Bey ve Nihal eskisi gibi beraber yaşamaya karar verirler. Artık hayatlarında ne Behlûl ne de Bihter olacaktır.
Ana Fikir
Yasak bir aşk bir ailenin yıkımına neden olabilir, gerçekleri zamanında farketmek sevdiklerinin daha fazla üzülmesini engeller.
Şahıslar ve Olaylar
Bihter: Düzgün bir fiziğe sahip, çok güzel, erkekleri kolayca elde edebilen cazibeli bir kadındır. Annesine karşı kin beslemektedir.
Adnan Bey: Bihter'in kocasıdır. Orta yaşlı, varlıklı, iki çocuk babası, asil bir ailenin tek çocuğudur.
Nihal: Adnan Bey'in kızı. Zeki, güzel ve çalışkan bir kişiliğe sahiptir.Behlûl'e ilgi duymaktadır. Annesinin ölümü onu derinden etkilemiştir.
Behlûl: Adnan Bey'in yeğenidir. Kadınlara karşı özel bir ilgisi vardır. Bu onda bir zaafiyet haline gelmiştir.
yazar Hakkında Bilgi
HALİD ZİYA UŞAKLIGİL
Edebiyatımızın en önemli yazarlarından Halit Ziya Uşaklıgil, 1866 yılında İstanbul'da doğmuştu. Bir süre Fatih Askeri Rüştiyesi'nde okudu. 1896 yılında döndüğü İstanbul'da -dönemin etkin edebiyat hareketi olan- Servet-i Fünun topluluğuna katıldı. Meşrutiyet'in ilanından sonra bir süre Darülfünün'da Batı edebiyatı dersleri veren Uşaklıgil, hükümet tarafından yurtdışı hizmetlere gönderildi. Halit Ziya, 1945 yılında yine İstanbul'da öldü.
Çoğu edebiyat incelemecisi tarafından Türk romanının – gerçek anlamda- miladı kabul edilir Halit Ziya. Onun başyapıtı “Aşk-ı Memnu” ise bugün bile roman tekniği açısından aşılmış değildir. Halit Ziya, 150'den fazla hikaye ile altı romana imza atmış, tiyatro, şiir, hatıra, makale ve çevirileriyle arkasında altmış kadar kitap bırakmıştır.
Başlıca eserleri: Mai ve Siyah, Aşka Dair, Bir Ölünün Defteri, Aşk-ı Memnu, Ferdi ve Şürekası ve Hepsinden Acı.
|» Roman Özetleri Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
ask bir gizlilik peşinde devam ettirilemez çünkü saklanamaz bu yassk olmaktan çıkar bu bir ilişkidir
ya inanamıyorum ya bir türlü aradığım konuyu bulamadım sizde varsa gönderir misiniz?konu:aşk_ı memnunun Türk edebiyatındaki yeri.lütfen rica ediyorum ve bekliyorum
bende bulamadım aşkı memnunun Türk edebiyatımızdaki yerini ya kocaman internette herşey var bir o yok ya şaşırıyorum ya eğer bulan varsa adresime gönderebilirmi şimdiden çok teşekkr ederim ——[email protected] acillll
———————————————————-
Yönetici Notu: E-posta adresi paylaşımı yasaktır.
bulamıyorum ya ödevimi
ya ben de bulamadım aşk-ı memnu nun Türk edebiyatındaki yerini hayert abi ya bu ne böle
Aşk-ı Memnu romanının Türk tarihinde ki yeri gercek anlamda miladı olarak kabul edilir.Batılı teknikte tekniğe uygun ilk roman olarak kabul edilir.Edebiyatımızda kadına yer veren ilk romandır.Bir çok yeşilçam filmlerine ve tv dizilerine de konu olmuştur.
ya ben de bulamadım aşk-ı memnunun hangi gelenekten geldiğini gerçi aşk-ı memnuyla ilgili sadce yapı vermişsiniz hiç içerikli değil yardımcı olursanız sevinrim şimdiden teşekkrler ödevimi bulamıyorumm
bayanlar aşk-ı memnunun edebiyatımızdaki yeri:batılı teknikte yazılmıi ilk roman olması ve günümüze kadar bu tekni aşan bir romanın yazılmamasıdır buda yazarın başarısıdır
umarım dogrudur edebiyat ögretmenim levent BAŞARKANOGLUNA teşekür ederim (bir sayısal sınıfına edebiyatı başarıyla sevdirdigi için)herkese selamlar
emine çok sağ oll ya… umarım doğrudur bende bu sorunun cevabını arıyodum…
bu yasak aşk güzel bence ama yasak olsada yinede kandi içinde güzeldir
Bu cok guzeldı ya cok sağ olun bu bılgı icin bahar aydın o zellıkle de sana
süper bir roman
Ya çok sağ olun bu bilgi nerdeyse benim hayatımı kurtaracak. tekrar sağ olun. 🙂
Halit usta güzel bir roman yazmış ki bu kadar güzel bu kadar içten anlatan bir roman daha önce hiç okumammıştım ..
ya hepsi iyi hoş da bu romanın edebiyatımızdaki yeri ve önemini bulamıorm cemal hoca yakacak çıramı yaa
askı memnu eserın batı edebiyatında yazılmış modern hıyakedeki yeri
Çok güzel bir site. Çok sağ olun hayatımı kurtardınız.
Hocamız bu kitabı okumayı okumayı şart koydu. Okumayanları geçirmeyecekmiş. Kitabın yarısındayım Eski Türkçeyle yazılmış, dili çok ağır. Özeti okumam iyi oldu.
Ben bu romanı geçen yıl okudum ve çok beğenmiştim. Herkese tavsiye ederim…
Teşekkürler. Sizin sayenizde ödevimi buldum…