Askıda Ekmek
Bugün bir fırında da görünce, “askıda ekmek” uygulamasını sizinle paylaşmak istedim. Karaman, Konya, Karabük, Nevşehir… gibi illerde de uygulanmaya çalışılan “askıda ekmek“, dar gelirli insanlara yardımcı olmak amacıyla oluşturulmuş bir şey.
Ekmek almak için fırına gittiğinizde, kaç tane ekmek almışsanız bir tane ekmeğin parasını fazladan veriyorsunuz. Diyelim ki dört tane ekmek aldınız. Ekmeklerin parasını verirken beş tane ekmek parası veriyorsunuz. Almadığınız hâlde parasını verdiğiniz ekmeği de, ihtiyaç sahiplerinin gelip alması için “askıya” bırakıyorsunuz. İhtiyacı olanlar fırıncıya “Askıda ekmek var mı?” diyorlar. Eğer daha önceden parası verilmiş – askıya bırakılmış – bir ekmek varsa, fırıncı ona ekmeği veriyor.
Yardımseverliğimizin göstergesi olan bu uygulama, Osmanlılar döneminde her yerde yapılıyormuş. Daha sonradan unutulmuş; fakat şimdilerde yeniden bazı yerlerde görür oluyoruz. Sadece Türkler‘e özgü bu davranış, köklü kültürümüzün ürünlerinden birisi. Aslında bu, sadece ekmek için uygulanmıyor. Çay ocaklarında “askıda çay“, manavlarda “askıda meyve – sebze“… falan bulabilmek mümkün.
Yanlış anımsamıyorsam, Türkiye‘de her gün 1,5 milyon ~ ekmek çöpe atılıyormuş. Buna karşın, Türkiye'de açlıktan ölen insanlar bile var… Tüketimde ve yardımlaşmada bir denge sağlanırsa, ne ekmekler çöpe atılır ne de insanlarımız açlıktan ölür. Bu kapsamda geçen senelerde Ankara, İstanbul, Zonguldak, Karabük… gibi illerde bir kampanya başlatılmıştı. Kampanyanın ne kadar başarılı olduğunu bilmiyorum; fakat Elazığ'da 3-4 yerde “askıda ekmek” ve “askıda çay” uygulamasını gördüm.
En azından her iki üç günde bir tane ekmeği askıya bıraksak, 75 milyonluk bu ülkenin bütün yoksullarını doyurabiliriz. Hele parası olmadığı için fırının önünden geçmeye korkan çocukların ve annelerin, sımsıcak ekmekleri askıdan alıp eve götürürken yaşadıkları mutluluğu hissetmeye çalışırsanız, yaptığınızın çok da basit bir şey olmadığını anlarsınız.
Biz ki, zamanında yoksulların gelip almaları için konaklara koyulan altın sepetlerinden yalnızca ihtiyacımız kadarını alıp, gerisini diğer yoksullara bırakan bir ulusun son kuşağıysak, ekmek kavgası veren yurttaşlarımıza da yardımcı olabileceğimizi umuyorum.
ülkemızde böle bir kültürün olduğunu hele bunu osmanlılar zamandan kalma birgelenek olduğunu hiç bilmıyordum yazana çok teşekkür ederım sayesınde öğrendim ya
Ekmek, bir insanın açlığını giderebileceği en düşük maliyetli gıda maddesi. Bir ekmeği bile bulamamak çok acı bir olay.
Bu askıda ekmek uygulaması insanların yardım elini vatandaşına, komşusuna hatta akrabasına göstere göstere değil gizli olarak uzatmasının çok güzel bir örneği.
Ayrıca dinimizce de mükafatı büyük olan bu paylaşma yardımlaşma yolu Allah(c.c.)’ın rızasını kazanmamızda belki bir ekmek parası kadar küçük miktarlarla nasip olacaktır.
İnşallah Türkiyemizin her bir yöresinde bu uygulama bir milli gelenek haline gelir, eminim açlıktan hırsızlık yapan insanların sayısı bile azalacaktır.
Sağlıcakla Kalın.
ARKADAŞLAR GELECEKTE OLACAK MESLEKLERDEN BİR KAÇ TANE YAZARASİNİZ SEVİNİRİM ŞİNDİKTEN SAĞ OL
Haklısın. Sonda verdiğin örnek hoşuma gitti. Bende bir yerde okumuştum. Fatih Sultan Mehmet zamanında ülke o kadar zenginleşiyor ki zekat verilecek kimse bulunamıyor. Fatih Sultan Mehmet’te çözümü zekatını caminin bir köşesine bırakmakta buluyor. Ancak insanlar o kadar dürüst ki “Eminim birinin bu paraya benden çok ihtiyacı vardır” düşüncesiyle almıyorlar.
Güzel bir uygulama. Ancak gerçekten amacına ulaşıyor mu? 5 YTL için birbirini öldüren kişiler varken bu memlekette bu tür çalışmaların yaygınlaşması zor gibi…
Bu anlattıgınız yer İtalya olmasın.
güzel bir fikir ama artık insanlar eskisi gibi degil mesela fırıncı askıya koydugu ekmegi ya tekrar satarsa ya da ihtiyacı olmayan bir insan gelip alırsa.fakat iyi insanlarımızında hakkını yemeyelim 🙂
ben bu siteyi çok begendim begenmedim diyenler saçmnalıyorlar benim için güzel ve yaralı bie site ama işaretlenebilen bie tes koyarsanız sevinirim 🙂
LÜTFEN İŞARETLENEBİLEN TEST KOYUN çünkü biraz daha rahat olur ben test çözmeyi seviyorum oks ye hazırlanıyorum dersane testleri bazen yetmiyor buradan çözüyorum sağ olsun bu siteyi kuranlar ben de bu kadariyi bir dünya dilegiyle arzu BÜYÜKYONCALI/SARAY
çok güzel bir uygulama
gerçekten de güzel bir uygulama umarım fırıncı bir aksaklık yapmıyordur bu işte eğer öyleyse çok güzel bir şey bu umarım kısa süre de tüm ülkeye de yayılır
bu uygylama gerçekten çok güzel bu uygulama yaşadığım Nazilli’de de var benim de dikkatimi çeken bir şey o fırından bir şey almaya gittiğimde askıda kaç ekmek var diye bakardım bir kere 280 ekmek olduğunu gördüm
bu yazı güzel ve örnekleyici tavsiye ederimm.
Bir kaç gün önce ulusal ve görsel basında ucuz ekmek dağıtılan bir yerde küçük bir kız çocuğunun dramını izledim. Sizler de izlemişinizdir. İşte ekmeğimizi, aşımızı bunlar için ziyan etmemeliyiz. Onlar bizim geleceğimiz. Ve soframıza gelinceye kadar o bir adet ekmekte kaç kişinin, ne kadar çok emeği var. İnsanların emeklerini bir kalemde nasıl çöpe atarız. Anlıyamıyorum arkadaşlar. Böyle gaddarca bir tüketim, israf nereye kadar. Bırakın uzakları; en yakınımızda kapı komşumuz, mahalle komşumuz hemen etrafımızda kaç kişi aç yatıyor biliyor muyuz? Biz böyle olacak bir millet miyiz? Atalarımızdan böyle mi gördük? Silkelenelim ve de kendimize gelelim arkadaşlar. Paylaşmayı, yardımlaşmayı yeniden hatırlayalım. Her şey paylaşılınca güzelleşir. Bilgi de buna dahildir. Şunu unutmayalım ki biz büyük bir milletiz, biz Türk Ulusuyuz, biz tarihte hangi miletlere yardım etmedik ki? Kendi ulusumuza mı yardım etmiyeceğiz? Yok canım yardım ederiz biz. Haydi ozaman hemen bu gün hepimiz en yakınımızdan başlayarak kimin yardıma ihtiyacı var tespit edelim ve yardımlaşalım. Böylece bu çember genişler, yayılır. Öneri benim ki sadece. Sevgiyle, saygıyla kalınız yardım sever Türk insanları.
Çok güzel bir uygulama keşke Türkiyenin her köşesinde yapılsa. Yapanları destekliyor BURSA/GÜRSU’da da yapılmasını istiyorum.
Merhaba,
Bu uygulamanın yayılmasını istiyorsak, ilgili çıktıyı alıp çevremizdeki bakkallara dağıtarak bilinçlenmeyi sağlamalıyız. Yine bu işi yapabilecek kimseleri haberdar etmeliyiz.