Akciğer hastalığı olan astım hastalığında akciğere havayı taşıyan hava yollarının tıkanması veya daralması nefes almayı çok güçleştirir. Astımın iki türü vardır alerjik ve alerjik olmayan astım olarak. Astım hastalığı olan kişiler hastalığını doğru bir şekilde idare etmeyi başardıkları zaman astım hastalığı olan kişiler sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Astım hastalığı çoğunlukla çocuk yaşlarda ortaya çıkan ve kişide hayatı boyunca var olan bir hastalık çeşididir.
Astım hastalığının nasıl önlenebileceği veya nasıl tedavi edilebileceği gibi konularda tıp dünyasında çalışmalar ve araştırmalar halen devam ediyor. Astım hastalığı genelde ergenlik döneminde geçebileceği düşünülen bir hastalıktır. Ancak tedavi edilip iyileştirilebilir bir hastalık değildir. Astım hastalığı tamamen yok edilemese de hastanın daha sağlıklı yaşayabilmesi veya daha çok kötüleşmesini engellemek mümkün olmaktadır. Buda dikkat edip özenli bir şekilde yaşamaktan geçiyor.
Astım hastalığı kişiye nefes alıp vermede güçlük yaşatan, bronşların daralması ve kasılması ile oluşan tehlikeli bir hastalık çeşididir. Astım hastalığının meydana gelmesi bronşların etrafındaki zarın şişmesi, daralması, sümük ve balgam ile hava yollarının tıkanması ile oluyor. Öksürme, hırıltılı yaşama gibi sağlık problemi yaşayan hastalar astım krizi geçirdiği zaman hayati tehlike yaşayabilirler.
temel olarak astım hastalığı genetik bir hastalık olup, yakın çevresindeki kişilerde astım hastalığı olan kişilerde astım gelişme olasılığı daha yüksektir. Bazı durumlarda ise ailesinde astım hastalığı olmayan kişilerde bazı genetik bozukluklara bağlı olarak meydana gelebiliyor. Bunların dışında çevresel faktörlerinde tabi ki astım hastalığının ortaya çıkmasında büyük bir payı olduğu söylenebilir.
Astım krizi yavaş yavaş oluşmaya başlayan ama çok ani yaşanan bir rahatsızlıktır. Bunun bilinen 3 temeli vardır.
Astım hastalığını yaşayan birçok hastada,
gibi belirtiler görülmektedir. Çocuklarda yaşanan astım krizinde farenjit ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan astım krizi görülüyor. Çocuklarda yaşanan belirtiler ise;
bu tarz durumlar yaşandığı zaman mutlaka hastaneye gidilmelidir.
Astım krizi geçiren hastanın endişeye kapılmaması gerekiyor. Astım krizi yaşayan hastanın durumunun kötüye gitmemesi için onu sakinleştirmeye çalışmak gereklidir. Kriz anında hasta nefes alıp vermede zorluk yaşayacağı için etrafının rahat bir nefes alabilmesini sağlamak adına açılması gerekiyor. Kriz anında hastanın nabzının sayılması ve mutlaka nefes alıp vermede ritimlerinin takip edilmesi gereklidir.
Astım hastası olan kişilerin yanlarında ilaçlarını taşıdıkları için kriz anında hastanın cepleri ve çantası kontrol edilecek ilaca ulaşılmalıdır. İlaç varsa hastaya derhal uygulanmalı ve alması sağlanmalıdır. İlacını kullanmasına rağmen hastanın durumunda iyileşme görülmeyip daha da kötüye gidiyorsa zaman kaybetmeden mutlaka hastaneye ulaştırılmalıdır.
Astım hastalığının atağında tetiği çeken bir faktör mutlaka vardır. Atağın altında yatan sebep genel olarak alerjik durumdur. Bununla beraber enfeksiyon durumları da atağın sebepleri arasında yer alır. Hava yollarındaki var olan iltihap daha da artar ve hava yollarını daha çok daraltır. Hava yollarındaki hücrelerin salgısı artar ve bu hücreler balgam ürettiği için balgam tıkaçları oluşarak hava yollarını tıkar. Hava yollarının etrafındaki kas lifleri kasılır ve hava yollarının çok daha fazla daralmasına yol açar.