Ülkemizde bulunan Ayasofya müzesi tarihi ve özellikleri bakımdan en çok ilgi toplayan ve ziyaret edilen yerlerimizden. İstanbul’ un sülietine baktığımızda gözümüze çarpan ender yerlerden Ayasofya, yılda binlerce ziyaretçiyi kabul etmektedir. Sadece Türkiye’ nin değil dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerinden olan Ayasofya, muhteşem mimarisi ile dünyanın 8. Harikası olarak gösterilmektedir. Bu yapı daha yapılmaya başladığı 6 yy’ da, Doğu Romalı Plihon tarafından 8.harika olarak nitelendirildi. Ayasofya mimarisi İmparator Justinianos tarafından (527-565) dönemin iki önemli Mimarı olan Tralles’li (Aydın) Anthemios ile Miletos’lu (Balat) İsidoros’a yaptırılmıştır. Yapım aşamasında 2 baş mimar ve onun altında yüz mimar, onların altında da her birinde 100 çalıştığı kaynaklarda geçmektedir. Ayasofya yapılmaya başladığı tarih, 23 Şubat 532 ve kısa süre içinde yapılarak 27 Aralık 537 tarihinde, kilise olarak ibadete açıldı. Ayasofya daha öncelerden de yapılmak istendi, hatta yapılmaya başlandı ancak çıkan savaşlar sırasında yanarak tahribata uğradı. Resmi tarih olarak 532 olarak kayıtlara geçmiştir. Yapı 1453’ e kadar kilise olarak hizmet verdi. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet İstanbul Fethedince, Ayasofya’ da camii olarak hizmete devam etti. Orada ilk namazı Fatih Sultan Mehmet kıldırdı. Ayasofya 916 yıl kilise olarak kullanıldı, 482 yıl da cami olarak kullanılmıştır. Atatürk ve dönemin bakanlar kurulunun kararı ile 1935 yılında müze olarak kullanılmaya başlandı ve günümüzde hala müze olarak kullanılmaktadır. Müze olarak gezmeyi düşünen kişiler pazartesi günleri hariç istediği günlerde giderek ziyaret edebilirler. Hizmet verdiği saatler; kış aylarında saat: 09.00 ve 17.00 aralarıdır saat 16.00’ dan sonra kimse alınmaz. Yaz saatleri ise 09.00- 19.00 son giriş saati ise 18.00’ dır.
İstanbul’ un en önemli yerlerinden olan, Sultan Ahmet semtindedir. Burayı önemli kılan Sultan Ahmet Cami, Topkapı Sarayı ve Ayasofya müzesinin hepsinin yan yana olmalıdır. İstanbul’un en son fethedilen kısmını da burası oluşturmaktadır.
Ayasofya İstanbul’ un en işlek yerlerinden bir alanda olması ulaşımı zorlaştırmaktadır. Normal araçla gideceklerin trafik yüzünden zorlanacağı bir yerdedir. Toplu taşıma aracı ile Kabataş- Bağcılar tramvayına binerek önünde inebilirsiniz. Karşıdan geleceklerin ise, Marmaray ile birlikte kolay bir şekilde karşıya geçmesi daha sonrada yürüme mesafesinde ulaşabilecekleri bir yerdedir. Karşıdan geleceklere alternatif olarak vapurlarla Eminönü’ ne gelerek burada isteğe bağlı tramvay veya yürüyerek ulaşabilirler. Kendi aracı ile karşıdan gelmeyi düşünenler ise hiç köprü üzerinden gelmeyi düşünmesinler bu oldukça zahmetli olur. Haremden kalkan vapurlara binerek araçları ile rahat bir şekilde geçiş yapabilirler.