Bademcik keselerin de yer alan beyaz veya sarı renkte olan ve ağızda kötü kokuya sebep olan partiküllere bademcik taşı denir. Tonsil adı verilen bademcik taşları herhangi bir sağlık sorununa sebep olmaz. Yalnızca ağız kokusuna sebep olan ve sosyal hayatı oldukça etkileyen bir sağlık sorunudur. Burundan akan mukuslar bademciklerde yer alan Crypts adı verilen çukurlarda birikirler. Biriken mukus yemek artıkları ile beraber yutulmaktadır. Aynı zamanda bu çukurlarda ölü mukoza hücreleri de birikmektedir. Ağız mukozası tıpkı cilt gibi kendini yenilemektedir. Biriken mukozalar tükürük ile yutulurken bazı insanlarda bademcik çukurlarında birikir ve sertleşip kitle halini alır. İşte bu oluşum bademcik taşlarıdır. Ölü mukoza hücrelerinden oluşan bademcik taşları bakteriler için iyi bir besin kaynağıdır. Bademciklerin iki tarafında da kript adı verilen yarıklar vardır. Bu yarıklar yemek artıkları ve ölü hücreler ile dolduğu zaman sarı gibi veya beyaz renkte kitleler oluşturmaktadır.
Bademcik taşı herhangi bir sağlık sorununa sebep olmaz sadece ağız kokusu meydana getirmektedir. Eğer bademcik taşı olan hastaların herhangi bir şikayeti olmaz ise tedavi gerek duyulmayabilir. Sıklıkla bu problemi yaşayan kişiler ılık su ve tuz karışımı ile gargara yaparak kesecikler de meydana gelen birikintileri temizleyebilirler. Ancak bademcik taşı hastaya rahatsızlık verecek kadar büyümüş ise o zaman üç farklı tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Bunlar;
Bademcik taşları bazen kendiliğinden de yarık bölgelerden ayrılmaktadır. Ayrılmadığı zaman yukarıda belirtilen tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.