Balıkesir Efsanesi
(Efsaneler)
Tarihçilere göre Balıkesir adı, Bizans imparatoru Hadrianus’un av partilerinde kullanmak için yaptırdığı Paleo Kastro (Eski Hisar) sözcüğünden kaynaklanmaktadır. Tarihî bir gerçekliği de bulunan bu ad, daha sonra halk etimolojisi sayesinde değişik rivayet ve yorumlara da konu teşkil etmiştir. Biz bu rivayetlerden birkaçını kısaca anlatmak istiyoruz.
Balıkesir adı daha çok bal, balık, kesir ve hisar kelimeleri üzerinde yapılan oynamalarla izah edilmektedir. Bir rivayete göre Balıkesir’in adı eskiden Balık Hisar şeklindeymiş. Buradaki balık sözü Eski Türkçe‘de şehir, kale veya saray anlamı taşımaktaymış. Kale Şehri anlamını veren bu rivayete göre bu ad, XI. yüzyıldan sonra kullanılmaz olmuştur. Gerçekten de Orta Asya’da Beşbalık gibi bazı Uygur devrine ait yer isimlerinde balık kelimesinin şehir anlamında kullanıldığı dikkati çekmektedir.
Diğer bir rivayete göre ise Balıkesir adı, balı kesir, yani balı çok, bol anlamındaki söz grubundan gelmektedir. Buna göre Balıkesir’in balının bol ve lezzetli oluşu bu adı almasına sebep olmuştur.
Başka bir rivayet ise Balıkesir’in ilk kurulduğu yıllarda buraya gelen bir yabancının iyi muamele görmemesi üzerine balı keser, yani hatır, gönül tanımaz adını verdiği şeklindedir. Buna göre bal, Arapça’da hatır, gönül anlamını taşımaktadır.
Bunların dışında bölgede bir süre hakim olan İran hükümdarı Balı Kisra veya civardaki Yılanlı Dağ’ın eski adı olan Balcea ya da Pelecas’ın Balıkesir adının ilk şekli olduğu ileri sürülmektedir. Fakat bunlar uzak ihtimaller olarak değerlendirilmektedir.
Bütün bu rivayetler içinde en mantıklı olan, buraya yerleşen Türk oymaklarının Orta Asya hatıralarını canlı tutmak için koymuş olabilecekleri Balık Hisar adıdır.
İlimizin Balıkesir dışında tarihte daha çok anılan bir adı daha vardır. Bu ad yörede bir süre hakim olan Karesioğulları Beyliği’nin kurucusu Karasi Bey’den kaynaklanan Karesi adıdır. İlimiz gerek beylik, gerekse Osmanlı sancaklığı döneminde daha çok bu adla anılmıştır. Bir rivayete göre de Karesi beyinin oturduğu kaleye Beylik Hisar adı verildiği için bu ad değişerek bugünkü Balıkesir şeklini almış olduğu söylenir.
|» “Efsaneler” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Efsane, Efsane Nedir, Efsaneler, Türk Efsaneleri, Karacaoğlan, Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı
Çok güzel bir site, çok sevdim. Her şeyiyle çok güzel…
Bence güzel bir site.
Bence bu site cok güzel ve bilgi veren bir site. Herkes bu siteden yararlansıın.
Güzel ödevimi kolayca yaptım sitenize tşkler.
Benim de ödevim vardı çok sağ olun iyiki bu siteyi ziyaret etmişim esenle kalın.
Müthiş bir site ya.
Güzel bir site ödevimde yardımcı oldu sağolun…
Bence çok güzel bir site. ödevlerime çok yardımcı oluyor. ödevlerimi buradan yapıyorum.
Bunda daha çok adını nasıl aldığı yazıyar.
Çok güzel bir metin ama ben bu efsaneyi bilmiyordum bilseydim bu metini yazacaktım ama ben Sarıkız efsanesini yazdım ama bu dahada güzelmiş Sarıkız efsanesinden.
Hiç güzel degil hiç bir efsanem yok.
gerçekten müth iş bir site
Gerçekten müthiş bir site.
İnsanların genel kültürlerini geliştirmesi için çok elverişli bir site.
Balıkesirle ilgili bir efsane varmış ilginç onu bulan olursa buraya yazsın.
Çok az efsane var begenmedim daha fazla olsaydı çok güzel olurdu olmamıs efsane ekleyin!
resim deersinden ödev var bir efsane resmi çizin diye ama sadece kız kulesini çizebilirim
bu bir öğrenci için çokkk güzel bir şey yayınladığınız için teşekkür leeeerrrr
sizin için ve bizim için çok uygun güzel bir efsane
ilayda altta devam deo gözlenmi kor kızım senin