Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Aylarca doğmasını büyük bir heyecanla beklediğimiz bebeğimiz dünyaya geldi. Normal kilo boyda doğan bebeklerin beslenmesi doktor kontrolünde ay ay takip edilmelidir. Tabiki ilk 6 ay anne sütü. Doğumdan itibaren anne sütü yetersizliği nedeniyle ek gıdaya ihtiyaç duyan bebeklerin doğru tespit edilip yeterli ve uygun ek gıdanın verilmesi gerekir.

Breast-feeding.

Doğum sonrası bir yaşına kadar bebekler her ay doktor kontrolüne gider ya da gitmelidir. Doktor kontrolünde her ay bebeğ gelişimi takip edilir ve eğer bir aksilik varsa gecikmeden müdahale edilebilir. Gelişimi durduran birçok hastalık vardır. Bunların erken fark edilmesi hayati önem taşımaktadır.
bebek-beslenmesi
Her ay yapılan kontrollerde sürekli gidilen doktorunuz size ay ay beslenme reçetesi verecektir. Buna dikkatle uymanızı öneririz, çünkü aslında o aylada bebeğe verilmemesi gereken bir besinin bebeğe yedirilmesi bebekte büyük zarar verebilir. Çağın hastalığı alerjiden örnek verirsek eğer bebeğin bünyesi bir besini kabul etmiyor ve siz de bebeğinize bilinçsizce bu besini veriyorsanız bebeğinize bilmeden büyük zarar veriyorsunuz demektir. En yaygın alerji türü olan süt alerjisine ilk aylarda birçok bebekte rastlanır. Anneden neneden kalma beslenmeyi örnek alıp bir yaşından önce sütü sulandırarak yedirmek alerjinin risk olarak karşınıza çıkmasına neden olacaktır. Alerji kendini hırıltılı nefes, bronşit, yüzde pullanma şeklinde gösterir. Bazı anneler bunun ayazdan bebeğin yüzü yandı şeklinde tanımlasa da acı gerçek çağın kaçınılmaz hastalığı alerjidir.
besin-alerjisi
Bütün bunlar dikkate alınarak bebeğinizin beslenmesini doktor kontrolünde yapmalısınız. Hangi besin ne zaman ve ne miktarda verilmeli doktorunuzun tavsiyesine uyun bebeğinizin sağlığı için bunu yapın. Bir besine bebeğinizin alerjisi var mı bunu anlamanız için ilk önce bebeğinizi bu gıdayla çok az miktarda vererek tanıştırmalısınız. Bebeğinizin vücudu yukarıdaki tepkileri vermiyorsa miktarını arttırarak deneme yaptığınız besine devam edebilirsiniz.

Doktor kontrolünde beslenmenin bir başka nedeni bebeğin ilk 8 aydaki gelişim hızını kaçırmamanız. Eğer gerektiği kadar besleyemezseniz bebeğinizin bu değerli zamanlarını kaçırmış olabilirsiniz. Normal gelişim gösteren bebekler ilk 8 ay her ay 1 kg alırlar. Daha sonra isteseniz de almaz. Tabiki alır kilo yine ama bu hızda değil gram gram alır. Bir yaşından sonra yılda en fazla 2 kg alır. Bebeğinizin gelişimi ileride birçok alanda onu etkileyecektir. Bu yüzden dikkatli ve kontrollü beslenmeyi tercih etmelisiniz.
bebek-gelisimi

Bebeğim iştahsız yemiyor ne yapayım diyerek sorumluluğu bu şekilde üzerinizden atamazsınız. Yetersiz beslenmeden kaynaklı gelişim kayıpları bebeğinizin sağlığını olumsuz etkiler. Yetersiz beslenme kaynaklı kansızlık bebeğinizde ileride dikkat kayıplarına neden olur ki eğitim hayatı bu yüzden başarısız sonuçlarla kesintiye uğrayabilir.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)