Henüz anne karnında iken erkek çocukta yumurtaların(testislerin) gelişimi kendi karın boşluğunda gelişmeye başlamaktadır. Hamileliğin son iki ayında erkek çocuktaki yumurtalar aşağı doğru inmektedir. Aşağı inen yumurtalar kanal yolu aracılığı ile aşağıda yer alan torbaya doğru harekete geçmektedir.
Karın içerisinde yer alan yumurtalar her iki kasıkta oluşan iki ayrı kanaldan geçer ve erkek çocuğun torbalarına ulaşırlar. Bu kanallar doğuma birkaç gün kala kapanır ve bu şekilde karın içi ile dışı arasında bir bağ kalmaz. Fakat bu kanalların birisi veya ikisi tamamen kapanmaz ise fıtıklaşma meydana gelir. Bu durumda vücut dışına kasık ve torbaya doğru bir barsak parçası girmektedir. Bu hastalığa kasık fıtığı denilmektedir. Şişlik çocuğun ağladığı ve ıkındığı durumlarda ortaya çıkar ve bu esnada çocuk rahatsızlık yaşar. O yöndeki bacağını tam açamaz ve hareketleri kısıtlanmaktadır. Bazı durumlarda ise safralı şekilde istifra eder. Ve bu belirtilerin yaşandığı gerçek kasık fıtığıdır.
Açık kalan kanalda dar bir açıklık kaldı ise barsak dışarı çıkamaz ve karın içi sıvısı bu kanaldan kasığa ve torbaya akması sonucu o bölgeyi şişirir. Çocuğun uyanık ve hareketli olduğu anlarda iken şişlik artar. Çocuk uyuduğunda ie şişlik azalır veya kayıp olur. Halk arasında “su fıtığı” denilen hastalığa tıp dilinde “Hidrosel” denilmektedir.
Kız çocuklarında da fıtık olması söz konusudur. Kız bebeklerinde de erkek bebeklerine benzer bir kasık kanalı mevcuttur ve kapanmayabilir. Ancak kız bebeklerde erkek bebeklerine göre kasık fıtığı görülme orada daha azdır. Kız bebeklerde dışarı çıkan organ çoğunlukla barsak değil de yumurtalıktır.
Anneler bazı durumlarda kasıkta meydana gelen şişliğin içerisinde fındık şeklinde hissedilen yumurtalığın farkına varırlar. Ne olduğunu anlamasalar dahi doktora mutlaka başvururlar.
Kasık fıtığı hastalığı geç kalmadan tedavi edilmesi gereken bir hatalık çeşididir. Eğer ki tedai gecikir ise barsak düğümlenmeleri, barsak ve yumurtalık çürümeleri meydana gelebilmektedir. Bu durum halk arasında “fıtık boğulması” olarak tanımlanır ve böyle durumlarda bir kaç saat içerisinde doğru yönde müdahale edilmez ise sıkışan oranların beslenmeleri bozulur ve sonuç olarak çürüme meydana gelir.
Geç kalındığı takdirde hayati tehlike içerdiği gibi organların çürüyen bölümlerinin çıkartılması da söz konusu olacaktır. Bu şekilde gereksiz risk artmış olacaktır.
Hidrosel ve fıtıkta kısırlık ortaya çıkması mümkündür. Geciken tedavi sonucu sıkışıp boğulan fıtık yumurtalıkları(testis) da bozabilmektedir. Çocukların hidrosel veya kasık fıtığı ameliyatında kesinlikle büyütücü gözlükler kullanılmalıdır. Bu ameliyat en nazik aletler ve uzmanlar tarafından yapılmalıdır.
Bu hastalıkların tedavisi ameliyat yapılmasıdır. Tercih edilen yöntemler arasında kasık bağı ve korse gibi yöntemler dünyada 40 yıl önce vazgeçilmiş olan tehlikeli yöntemlerdir. Bu yöntemler ile hastalıkların geçmediği gibi ameliyatların yapılmasını da zorlaştıracak yöntemlerdir. Ayrıca kasık bağı altında fıtık boğulması meydana geldiği zaman fark edilemez ve hayati tehlikelerin ortaya çıkması söz konusu olur.
Çocuklara özgü yöntemlerin uygulandığı ameliyatlar çocuk cerrahisi uzmanları tarafından yapılmakta ve amaç, açık kalan kanalın kapatılıp karın içi ile olan bağının ortadan kaldırılmasıdır.
Fıtık boğulması ve organ çürümesinin meydana gelmediği durumlarda yapılan ameliyatlar herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Ameliyat sonrası yaşa uygun verilen ağrı kesici ilaçlar ile de ameliyat ve sonrası çok rahat geçmektedir. Çocuğun yaşının küçük olması ameliyat sonrasının daha rahat geçmesine yardımcı bir durumdur.
1 yaş içerisindeki bir çocuğun ameliyat sonrası 8-10 saat içerisinde tamamen normale dönülmesi söz konusudur. Daha büyük olan çocuklarda ise 2-3 gün içerisinde normale dönmektedirler. Ameliyat sonrası 3 saat geçtikten sonra hasta ilk beslenmelerini takiben taburcu edilirler. Bunun sebebi hastane enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak ve ev ortamında moral olarak iyi olunacağı ve buna bağlı olarak daha hızlı gelişme kaydedecekleri içindir. Yapılan bu uygulama 30 yıldır çocuk uzmanları tarafından sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Çok istisna olan durumda söz konusu olabilmektedir. Örneğin, prematüre çocuklarda hastane de bir gece yatılması gereken durumlar olabilmektedir.
Sağ ve sol kasıklarda birbirlerinden bağımsız olarak fıtık çıkması söz konusudur. Mesela, tek taraftan ameliyat yapıldığı durumlarda diğer kasıkta da fıtık çıkması istimali olabilmektedir. Yalnız bu durum tekrarlama değildir. Diğer kasıkta oluşan yeni bir gelişmedir. Bu ihtimal erkek çocuklarda daha az görülürken kız çocuklarda daha fazladır. Ameliyat yapılan kasıkta fıtığın tekrarlaması ise uzman kişiler tarafından yapıldığında sıfıra yakındır.