Belçika Türkçe Öğrenecek
Belçika’da önümüzdeki öğretim yılından itibaren Türkçe dersleri resmi müfredata alınıyor. Flaman bölgesindeki Gent şehrinde pilot okul olarak seçilen iki ilköğretim okulun birinci ve ikinci sınıflarında göçmen öğrencilerin Flamanca’ya hakimiyetini desteklemek maksadıyla Türkçe derslerine başlanacak. Flamanca dersi ile aynı statüde olacak Türkçe dersleri haftada dört ila sekiz saat arasında gösterilecek. Belçika’da ilk kez Gent belediyesinde uygulanacak olan projenin mimarı olan Eğitimden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Rudy Coddens‚ anadilini iyi bilen bir çocuğun farklı bir yabancı dili çok daha rahat öğrendiğine dair bilimsel çalışmaları baz aldıklarını ifade ediyor. Dil bilimcilere göre küçük yaştaki çocukların yabancı dil öğreniminde anadillerinden istifade etmek çok pratik ve başarılı bir yöntem.
Rudy Coddens‚ ’ Evde Flamanca konuşmayan göçmen çocukların büyük kısmı birinci ve ikinci sınıftan itibaren eğitimde zorluk çekmeye başlıyor. Flamancaya tam hakim olamadıkları için okuma ve yazmayı çok daha zor öğreniyorlar.’ şeklinde konuştu. Gent’teki Mandala ve Mozaik adlı ilköğretim okullarına devam eden Türk asıllı öğrencilere haftada dört ila sekiz saat arasında değişen Türkçe dersleri verilecek. Gelecek eğitim yılın başlangıcı olan Eylül 2008 tarihinden itibaren okullarda verilmeye başlanacak olan Türkçe derslerinin amacının‚ göçmen çocuklara anadillerini kullanarak daha hızlı bir biçimde Flamancayı öğretmek olduğu kaydedildi. Belçika’da bir ilk olacak bu yeni uygulama son yıllarda gündemde olmasına rağmen yeterince siyasi irade gösterilmediği için uygulamaya sokulamamıştı.
Ayrıca Gent’teki bazı yine Flamanca için anadilden istifade etme projesi kapsamında bazı anaokullarda hem Türkçeye hem Flamancaya hakim öğretmenler görevlendirilerek. Rudy Coddens’e göre göçmen çocukların eğitim geriliği‚ Flamanca sözcüklerin manalarını anlamadan ezberledikleri için küçük yaşlarda başlıyor. Nesnelerin Flamanca isimleriyle birlikte Türkçe karşılığının da öğretilmesinin‚ göçmen çocukların yabancı dili daha kolay ve hızlı şekilde öğrenebilecekleri ifade ediliyor. Göçmen çocukların sınıflarda anadillerini yasaklamanın bir faydası olmadığını savunan Ruddy Coddens ’’ Eğitimde düşünce sistematiği değişmeli. Anaokuluna giden yabancı kökenli çocukların kendi dillerinde tepki vermeleri gayet normal. Bunu yasaklamanın yerine avantaja çevirmesini bilmeliyiz.’’ şeklinde konuştu.
Kaynak: Türkcan
Bence çok doğru bir yöntem.Tebrik edrim.Hem böylece dilimiz dünyada kullanılan ortak dil olma yolunda ilk adımlardan birini atar…
Bence de öğrensinler yani. Biz niye hep onların ki öğrenelim ki.