Çoğumuzun keyifle tükettiği çikolata , bitter olarak tüketildiğinde çok daha sağlıklıdır.Büyüme açısından tropikal nemli bir iklime ihtiyacı olan kakao çekirdeklerinden yapılmaktadır. Kakao çekirdekleri dünya çapında yetiştirilmektedir ve üç çeşidi bulunmaktadır. Trinitario ,forastero ,criollo çeşitleri olan kakao çekirdeklerinin en çok ”forastero” çeşidi yetiştirilmektedir. Kakao çekirdekleri ilk olarak ezilir ,yaklaşık bir hafta kadar açık havada fermente edilir daha sonra güneşte bir hafta kurutulur ve son olarak 350 c üzerinde sıcaklık ile büyük dönen davullarda kavrulur. Sonrasında çekirdeklerin dış kabukları çıkarılır ,içerisindeki çekilmemiş kahve ısıtılır ve kakao yağı içerisinde eritilir . Bu işlemler sonucu alt tarafında kalan bölüme ”çikolata likörü ”denilir.
Bitter çikolata kakao yağı ,şeker ,çikolata likörü birleşiminden yapılır.
Bitter çikolata içerisinde domates,çilek,yeşil çay , soya fasulyesi ve kırmızı şarap gibi bazı sebze ve meyvelerden bulunan flavanoid antioksidan içerir. Bitter de flavanol antioksidanın çok fazla olması sebebi ile kalp-damar sağlığına büyük oranda fayda sağlamaktadır. Serbest radikaller kandaki kötü kolesterol miktarını artırır bu da tıkalı damar sayını doğru oranda artırır. Flavanoller arter duvarlarını genişletip damar içerisinde kanın akışını kolaylaştıran nitrik oksit üretimini teşvik edici rol oynarlar.
Bitter çikolatanın diğer tatlılar ve şekerlerin aksine düşük glisemik indeksi vardır. Buda demek oluyo ki diğer tatlılara göre bitter tüketildiğinde kan şekerinin yavaş salınmasıdır. Vücudun insülin için duyarlılığını geliştirmede fayda sağlayıcıdır. Flavonoidler kan şekerini düzenleyici etkiye sahip olmaları sebebi ile diyabet riski yüksek olan kişiler için tercih edilecek bir yiyecektir.
Kolesterol seviyesini ve kan basıncını düzenlemede büyük etki sağlamasının önemli nedeni bitter çikolatanın düzenli tüketilmesidir. Bitter nitrik oksit üretimini uyarıcı etkiye sahip olması sebebi ile kan basıncı azaltır ve kanın damarları genişleterek içerisinde kolayca akmasını bu da kişinin rahatlamasını sağlar. Bitter çikolata kalori ve doymuş yağ bakımından zengin olduğu için tüketiminde aşırıya kaçmamakta fayda vardır. Kalp krizi ve felce yol açan arterlerdeki plak oluşumunu da engelleyen özelliği bulunmaktadır.
İçerisinde bizi keyiflendiren ve psikolojimizi düzelten bileşenler barındıran bitter çikolata beyinde endorfin ve diğer nörokimyasalların üretiminde teşvik edicidir. Ruh halini canlandırıcı ve enerji verici etkileri vardır. Antidepresan etkisinde olan serotonin de içeren bitter çikolatanın, hafta da 3 gün günde yaklaşık 10 gram tüketiminin kişide stres hormonlarını düzenleyici ve düşürücü etkisi olduğu saptanmıştır. Cilt üzerinde de olumlu etkisini olan bitter ,cildi pürüzsüzleştiren sağlıklı görünüm veren özelliği içerir. Bitter çikolatayı diyetinize dahil edebilir suçluluk psikolojisine kapılmadan ölçülü oranda düzenli tüketebilirsiniz.