Edebi Türler
(Biyografi)
Yaşam öyküsü” de denebilir. Bir kişinin yaşamını anlatmayı konu alan edebiyat türüdür. Yazarın kendi yaşamını anlattığı oto biyografiler de bu türün içinde yer alır. Yaşam öyküsü kişisel anılara ya da araştırma sonucu edinilmiş sözlü ve yazılı malzemelerin düzenlenmesine ve yorumlanmasına dayandığı için tarihin bir dalı olarak da görülebilir. Ama konu alınan kişinin bireyselliğini, yaratıcı ve duygudaş bir kavrayışla aktarmaya çalıştığı için aynı zamanda edebiyatın bir koludur.
Tarihte ölen kişinin yaşamını ve yapıtlarını öven mezar yazıtları ve cenaze törenlerindeki konuşmalar yaşam öykülerinin ilk örnekleri sayılabilir. Daha sonra eldeki verilerin keyfi ya da eleştirellikten uzak bir yorumuna dayanan, söz konusu kişiyi övmek ve okura örnek oluşturmak için yazılan yaşam öyküleri başlamıştır. Bunun hemen ardından kişilerin gerçek yüzünü ortaya çıkarmayı amaçlayan eleştirel yaşam öyküleri de kaleme alınmıştır.
Yaşam öyküsünün bir başka özelliği, yazarının tarafsız olmamasıdır. Yaşamını yazdığı kişiyi sunar ve yorumlarken kendi kişiliğini de eserine yansıtır. Otobiyografi türünde bu özellik daha da belirgindir.
|» Edebi Türler Sayfasına Dön! « |
lütfen su biyografi hakkında bilgiyi arttırın yetmıoo işte yaa dünya edebiyatındaki temsilcileri vs. kimm yazın nolur yaaaa
Arkadaşlar “Biyografi Türü ve Tarihi Gelişimi” konusunda bir yazı ekledim. Yazıya aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.
Türk’çe Yaşam’daki Yazı Burada
Bilgicik.Com’daki Yazı Burada
Umarım işinize yarar.
Esenlikle…
çok güzel bir site teşekkür ederim.Bir de otobiyogafi hakkında bilgi bulabilsem…
ya arkadaşlar banamanografi lazım lütfen bu konuda bilgi verin.tşk ederim
tesekkür ederim arkadaslar ama ya su meretin temsilcileri yok mu hehee
Otobiyografi Bir düşünürün, bir sanatçının kendi yaşam öyküsünü anlattığı eserdir. Kaynak olarak kişi kendini ve aile büyüklerinden aldığı bilgileri kullanır. Otobiyografi yazmak çok güçtür, çünkü insanın kendinden sözederken objektif olması zordur. Otobiyografiler sayesinde o kişinin sanatı, düşünceleri, yaptığı işler hakkında bilgileniriz. Biyografiler aynı zamanda iyi bir belgeseldirler. Bu alanda çalışacaklara ve yazarın yaşadığı dönemin özelliklerine kaynaklık eder. Otobiyografileri okumak, kendi deneyimlerimize bir yaşam deneyimini, yaşayanın ağzından katmak demektir. Onların; başarılarının nedenlerini çözeriz.
Otobiyografinin belirleyici özellikleri:
• Otobiyografi düşünsel plânla yazılır.
• Otobiyografi, belgelere dayanılarak yazılır. Rivayetlere ve tartışmalara yol açacak bilgilere yer verilmez.
• Derlenen bilgiler bilimsel araştırma yöntemiyle bir araya getirilmelidir.
• Biyografi yazarı objektif olmak zorundadır.
lütfen biraz daha ayrıntı ya mesela örnekler verin örneğin orhan kemal,yakup kadri osmanoğlu…
Ya biyografi ve otobiyografi hakkında test sorusu lazım ama hiçbir yerde bulamadım… Yardımcı olun sorular da ekleyin sitenize nerden bulabilirim bilen varsa söylesin arkadaşlar.
Arkadaşlar aranızda otobiyografiyi bilen varmı tşk ederim.
Biraz da biyografi örnekleri vermeniz konuya daha çok hakim olacaktır.Benim ihtiyacım olanda örnekler zaten.. İsteğimin göz önünde bulundurulmasını isterim. TEŞEKKÜRLER…