Çevrenin canlı faktörleri beslenme şekillerine göre sınıflandırılır.
İnorganik moleküllerden organik molekül sentezleyerek kendi besinlerini üreten canlılara ototrof (üretici) canlı denir.
Bu canlılar besin sentezlerken kullandıkları enerji çeşidine göre iki grupa ayrılır.
İnorganik moleküllerden organik molekül sentezlerken gerekli olan enerji ışıktan sağlanıyorsa bu olaya fotosentez, bu olayı gerçekleştiren canlılara ise fotoototrof canlılar denir.
Fotosentetik canlılar ışık enerjisini kimyasal bağ enerjisine çevirirler. Fotosentez yapan canlılarda ışığı absorblayan klorofil molekülü bulunur. Bitkiler, mavi-yeşil algler ve bazı bakteriler fotosentez yaparlar.
Fotosentez yapan canlılarda;
Klorofil taşıma,
Işık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürme, Karbondioksiti karbonhidrat yapısına katma ortak özelliklerdir.
Organik madde sentezi için gerekli olan enerji inorganik maddelerin (CH4, H2S, NH3, Fe gibi) oksitlenmesinden sağlanıyorsa, bu olaya kemosentez, bu olayı gerçekleştiren canlılara ise kemoototrof canlı denir. Kemosentez sadece bazı bakterilerde gerçekleşir. Örneğin nitrit, nitrat, sülfür bakterileri kemosentez yapar. Topraktaki bitki ve hayvan artıklarının ayrıştırılması sonucu NH3 (amonyak) açığa çıkar. Bu azottan bitkilerin faydalanabilmeleri için nitrit bakterilerinin NH3 ü, NO2 (nitrit) haline dönüştürmeleri gerekir. Bu arada bir miktar enerji açığa çıkar. Nitrat bakterileri de HNO2 yi oksitleyerek HNO3 (nitrat) haline dönüştürür. Bu sırada açığa çıkan enerji inorganik maddelerden organik madde sentezinde kullanılır.
NOT: Kemosentetik canlılarda klorofil bulunmaz.
NOT: Tüm ototroflar›n karbon kayna¤› CO2 dir.