Böbrek taşı, idrarda yer alan ürik asitle kalsiyum gibi maddelerin kristalleşip kümeleşmesi ve kümeleşen maddelerinde böbrek taşını oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. Küçük taşlar idrarla beraber vücuttan atılıyor ancak büyük taşlar idrar yolunda büyük tahribat oluşturuyor.
Genç ve orta yaşlarda daha çok görülen böbrek taşı, erkeklerde kadınlara oranla daha çok yaşanıyor. Ayrıca sıcak yerlerde yaşayan kişilerde, idrarda mineral birikmesi meydana geldiği için bu kişilerde daha çok yaşanıyor.
Bir defa böbrek taşı düşüren kişinin bir daha düşürmesi büyük olasılıktır. Bu nedenle böbrek taşı hastalığına yakalanmamak için gereken önlemlerin alınması gerekiyor. son 20 ile 30 yıl arasında taş düşürme hastalığı önemli derecede artmıştır.
Bu artışın sebebiyse beslenme düzeninin değişmesi ve sıvının daha az tüketilmesidir. Vücutta filtre görevi gören böbrekte kan devamlı süzülüyor ve zararlı maddelerde idrar yoluyla vücuttan atılıyor.
Taş yavaş yavaş zamanla oluşan ve oluşma sürecinde de bazı belirtiler veren bir hastalık türüdür. Taşın boyutu büyükse aniden belirtiler vermesi de söz konusudur. Büyümemiş sessiz böbrek taşı henüz böbrek fonksiyonlarına zarar vermediği dönemde röntgen incelemesiyle ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda bu sessiz böbrek taşı böbreğin fonksiyonunu bozana kadar fark edilemeyebilir ve böbrekte kalıcı hasarların oluşmasına neden olabilir.
gibi küçük belirtiler veren böbrek taşında sık sık idrar yolları enfeksiyonu yaşanması mümkündür.
Üroloji Uzmanı dr. Murat Tuğrul Eren, böbrek taşı hastalığından korunmak için, “Su için, protein alımını kısıtlayın, tuz ve gazlı içeceklerden uzak durun” demektedir. hayatın devam edebilmesi için atık maddeleri vücuttan böbrek, vücutta filtre görevini görüyor.
Böbreğin görevindeki mekanizmalarda oluşan sorunlara bağlı olarak taş oluşabilmektedir. Mekanizmaların bozulmasıyla alakalı henüz net bir sonuç alınamamış olsa da, taş oluşumunun genetikten-beslenmeye, cinsiyetten yaşanılan yere kadar çeşitli sebeplerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Dr. Murat Tuğrul Eren, “Gün içinde her fırsatta yürüyen, haftada en az beş gün yarım saat düzenli yürüyüş yapan, markete yürüyerek gitmeyi tercih edenler hem kilolarını dengede tutuyor hem de böbreklerinin daha iyi çalışmasını sağlamış oluyor” demiştir.
Taşın oluşmasının en önemli sebebi, az su içmektir. İdrarın yoğunlu sebebiyle içerisindeki mineraller ve tuz böbreğin içerisinde kristalleşir. Zamanla kristaller birikip taş oluşumuna neden oluyor.
Taşın oluşmaması için bol bol su içilmeli aynı zamanda zaman zaman maden suyu da tüketilebilir. Ancak, sürekli maden suyu içmekte böbrek taşı oluşumuna neden oluyor.
Böbrek taşı düşüren bir kişi mutlaka tahlil yaptırmalı ve ne tüketmesi gerektiği hakkında bilgi edinmelidir. Çünkü, bazı kişilerde taşın oluşmasına neden farklı yiyecek ve içecek vardır. Masa başında çalışan kişilerde uzmanlar tarafından şiddetle uyarılıyor. Çünkü, hareketsizlik böbrek taşı oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Taşın çapı 4 mm. den küçükse ve belirtileri çok şiddetli değilse, hasta için gün içerisinde içtiğinden daha fazla su içmesi önerilir. Bu şekilde taş idrarla atılır ve yeni taşların oluşumu da engellenmeye çalışılır. Hasta için diyetine dikkat edilmesi de önerilir ve birkaç hafta ya da ay beklenir.
Bir iki hafta geçtikten sonra tekrardan ultrason ve röntgen çekilir ve tetkiki yapılır. Taşın çapında küçülme olduğu görülürse tedaviye aynen devam edilir. Ancak, herhangi bir değişme olmadığı tespit edilirse o zaman farklı tedavi yöntemleri uygulanır.