Bodrum, Türkiye'nin en çok turist çeken yerlerinden biridir. Muhteşem denizi, kumsalı ve güneşi ile eşsiz bir yarım ada olarak karşımıza çıkmaktadır. Bodrum sahili önemli olduğu kadar tarihi ile de önem taşımaktadır. Borum' a gelen turistlerin hemen hemen hepsi kalesini ziyaret etmektedir.
Bodrum kalesi orijinal adı ile St. Peter Kalesi, Jean şövalyelerinin kalesi olarak bilinen ve 1406-1523 yılları arasında peyderpey inşa edilmiştir. Kale antik çağda bir ada olan ve şuanda yarımda, iki liman arasında ki kayalık bir zemin üzerine inşa edilmiştir. Kare olarak inşa edilen kalenin ölçüleri 180m x 185m lik alana sahiptir. Kalenin iç kısmında deniz seviyesinden 47,5m yüksekliğinde olan Fransız kulesi yer almaktadır. Kalenin iç kısmına 7 tane kapıdan geçerek ulaşılmaktadır. Kale duvarlarında 249 tane arma bulunmaktadır. Bu armaların üzerine işlenmiş hac figürleri, aslan figürleri ve ejderha figürleri bulunmakta, armalar genellikle birbirine benzemektedir. İç kalede ve burada bulunan şapelin altı da dahil olmak üzere 14 adet sarnıç yer almaktadır. Kale kuşatma altındayken içme su ihtiyacını burada bulunan sarnıçlardan karşılanmaktadır. Kalenin genel özellikleri olarak duvarlar arasında ki su hendekleri, asma köprü, kale koruganı, kontrol kulesi ve 2. Mahmut turasını sayabilir. Bodrum Kalesinin 1. kapısının iç kısmında bulunan üçlü arma grubunun ortasındaki arma, 1512 -1513 yıllarında kale komutanlığı yapan Jacques Gatineau' ya aittir. Bu armaların altında yer alan Latince ifadede “ İnanç, Katolik kilisesi adına burada Gatineau tarafından korunacaktır” yazmaktadır.
Kale bugün su altı arkeoloji müzesi olarak kullanılmaktadır. Müze koleksiyonlarında bulunan eserler Türk hamamı, Amphora sergilemesi, Doğu Roma Gemisi, Cam Salonu, Cam Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu, Karyalı Prenses Salonu, İngiliz Kulesi, İşkence ve Katliam Odaları ve Alman Kulesi'nde sergilenmektedir. Ayrıca, 33.5 dönüm genişliğindeki bir arazi üzerine kurulmuş olan kalede açık mekanlarda da eser sergilenmektedir.