Boyun Ağrısı Sebepleri Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

En çok yaşanılan ağrılardan biri de boyun ağrısıdır. Boyun ağrısı  yer aldığı bölge ile sınırlı kalmayıp kollar ve omuzlara da yayılmaktadır. Boyun bölgesinde yaşanılan ağrıların birçok nedeni olmaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı yaşanılan boyun ağrıları günlük hayatı oldukça etkilemektedir. Sosyal hayat veya iş ortamında yaşanılan bu ağrılar yapılacak aktiviteleri de fazlasıyla olumsuz etkilemektedir. İnsan topluluğunun birçoğunda görülen bu ağrının en belirgin özelliğinden biri de stresli ortamdır. Her 5 kişiden en az 2'sinde görülen bu ağrıların başlıca sebeplerinden biride yaşam koşullarıdır. Boyun ağrısı insanlar tarafından bazen çok önemsenmeyebilir. Ancak uzun ve sık sık ağrıyan boyun birçok boyun hastalığının belirtisi olabilir. Doktorlar boyun ağrılarının ciddiye alınması taraftarıdır. Özellikle sürekli yaşanılan ve uzun süren ağrılar hiç bekletilmeden muayene ettirilmelidir. Erkek kadın çocuk demeden 7'den 70'e her yaş gurubunda görülen boyun ağrılarının yapılan teşhis sonucunda uygulanan tedaviler ile kısa sürede tamamen yok edilebilmektedir. Boyun ağrısı yaşayan kişiler genelde ağrının kendiliğinden geçeceğini düşünür ve ihtiyaç duymaz. Malesef bu doğru bir düşünce değil yukarıda da bahsettiğimiz gibi boyun ağrısı boyun fıığı veya başka hastalıkların habercisi olabilir. Örneğin; boyun bölgesinde yer eklemler, omurgalar ve kemiklerin bozulması sonucu bu ağrılar hissedilebilmektedir.

boyun-fitigi-agrisi

Boyun Yapısı Nasıldır?

Baş ve vücut arasındaki köprü boyundur. Başı taşıyan boyun, sinir kökleri ve omurilikleri taşımaktadır. Boyunda 8 adet sinir kökü çıkmakta ve boyun yaklaşık 1 saatte 600-650 hareket yapmaktadır. Bu sebeple boyun ile ilgili yaşanılan sağlık problemleri sinir köklerine zarar vermektedir. Boyunda sinir kökleri, eklemler ve bağların yer alması nedeni ile kesinlikle boyun ağrıları dikkate alınmalıdır.

boyun-yapisi

Boyun Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

  1. Dengesiz beslenme
  2. Boyun fıtığı
  3. Çeşitli enfeksiyonlar
  4. Boyunda yer alan disk yapısının bozulması
  5. Boyun kireçlenmesi
  6. Uykuda yanlış yatış pozisyonları
  7. Boyun zedelenmesi
  8. Stres

Boyun Ağrısında Yaşanılan Olumsuzluklar Nelerdir?

  1. Kollarda uyuşma
  2. Parmaklarda his kaybı
  3. Görmede yetersizlik
  4. Denge bozukluğu
  5. Kulak çınlaması

gibi sağlık problemleri boyun bölgesindeki sinirlerin zedelenmesi ile meydana gelmektedir. Boyun omurlarında oluşan problemler ise damara baskı yaptığı için kanın beyine ulaşmasını engeller ve de şiddetli baş dönmesi ve bayılmalar meydana getirir. Eğer boyun ağrısı boyun fıtığından kaynaklı ise, boyunda disk sıkışmalarına neden olur. Çünkü diskler arasındaki sıvı azalır ve sürtmeler ile sıkışmaları oluşturur. Bir de boyunda kireçlenme var ise buda kişi de yutkunma zorluğuna kadar ilerleye bilmektedir.

Boyun Ağrısının Teşhisi Nasıl Yapılır?

İlk olarak boyun bölgesinde radyografi çekimi yapılmakta ve kemiklerin yapısı incelenmektedir. İnceleme aşamasında kemiğin yapısındaki kayma veya kemik erimesi gibi problemlerin tespiti yapılmaktadır. Ancak tespit aşamasında en detaylı bilgi Tomografi ve MR ile sağlanmaktadır. Daha sonra doktor tarafından el ile de muayene yapılmaktadır. Bütün bu yapılan yöntemler ile boyun ağrısının sebebi belirlenmektedir.

Boyun Ağrısı En Fazla Kimlerde Görülür?

  1. Uykusunu alamayan kişilerde
  2. Dengesiz beslenen kişilerde
  3. Stresli bir gün geçiren kişilerde
  4. Yanlış pozisyonda uyuyan kişilerde
  5. Öncesinde boyun hastalığı geçiren kişilerde
  6. Çeşitli kazalar geçiren kişilerde

uyku-pozisyonu

Boyun Ağrılarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boyun ağrılarının tedavisi çoğunlukla ilaç veya tedavi yöntemleri ile sağlanmaktadır. Ancak çok az da olsa bazen cerrahi bir müdahale de uygulanabilmektedir. Ancak cerrahi bir müdahale olacaksa bunu sadece kontrolü yapan doktor karar verebilir. Çünkü boyun ağrısında cerrahi yöntem uygulanmamaktadır. Bütün bunların dışında uygulanan başka bir yöntemde doktorun verdiği boyun egzersizleri listesidir. Bu şekilde ilerlememiş boyun ağrıları tedavi edilebilmekte ve kısa sürede sorun giderilmektedir. Verdiğimiz bilgiler ile umarım size yardımcı olabiliriz.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)