Yukarıda göl yüzeyinde cisimlerin oluşan görüntülerini gözlemleriz. Karanlık gecelerde aynı görünütüyü gözlemleyemeyiz.
Aynada oluşan görüntümüzü gözlemleriz. Işık kapalı iken aynada görüntümüz oluşmaz ve gözümüze ışık gelmediğinden görüntümüzü algılayamayız.
Gece elektrikler gittiğinde mum yakarsak mumun önündeki cismin görüntüsü perde üzerinde şekildeki gibi oluşur.Gölge olayı, Güneş ve Ay tutulması gibi olaylar ışığın doğrusal yolla yayılmasının bir sonucudur.
Yukarıda gördüğümüz gibi çizdiğimiz ışınlar perde ya da ekran gibi saydam olmayan (ışığı geçirmiyen) maddelerde son buluyor.
Yukarıda göl ve ayna gibi cisimlerde ışığın yansıdığını biliyoruz.
Işık ışınları parlak düz ve parlak bir yüzeye gelince yukarıdaki gibi yansır.
Aynaya ulaşan ışınlara gelen ışın ayna çarpıp uzaklaşan ışınlara yansıyan ışın denir.
Gelen ısının aynaya geliş doğrultusu değiştiğinde yansıyan ışınından yansıma doğrultusu değişir.Işığın düzgün, parlak, saydam ve pürüzsüz yüzeylerdeki (ayna, durgun su, düzgün alüminyum folyo vb.) yansıması yukarıdaki gibi olur ve bu yüzeylerde cisimlerin görüntüleri görülebilir.
Karanlık Ortamda Fenerin IşığıYukarıda gördüğümüz gibi karanlık hiç ışık almayan bir odada açtığımız bir fenerden yayılan ışığın izlediği yolu görülebiliriz.
Gece gökyüzüne baktığmızda Güneş’ten çıkan ışığın izlediği yolu göremeyiz.
Bulutsuz bir günde güneş ışığının izlediği yolu göremeyiz fakat havanın bulutlarla kaplı olduğu günde bulutların arasından çıkan ışınları görebiliriz.
Piknikte ya da evimizin bahçesinde oturduğumuz kilimi silktiğimizde etrafta uçuşan toz zerrelerini görürüz. Gece ise aynı kilimi silktiğimizde herhangi bir şeyi göremeyiz.
Işık ışınları toz zerrelerine çarpıp yansıyarak gözümüze ulaşmakta ve toz zerrelerini görmekteyiz.
Sis havada asılı kalan su zerrecikleri tarafından oluşan hava katmanıdır. Sisin çok yoğun olduğu havalarda aracın farından çıkan ışık sise çarpıp geri yansır çok uzağa ulaşmaz.
Aracın önünde oluşan bu parlak engel yüzünden ileriyi göremediğimizden çok sisli havalarda yolculuk yapmak çok tehlikelidir.
Buna göre, cisme ışığın ulaşması ve cisimden bu ışığın yansıyarak gözümüze ulaşması gerekir ki cismi görebilelim.
Uzayda güneş ışığı gökyüzündeki cisimlere (gök cisimlerine) ulaşıp onlarda yansımadığı için gökyüzü karanlık görülür.
Kuyruklu yıldızlar gibi bazı gezegenler ile Ay’a gelen güneş ışığı yansıyıp Dünya’ya ulaştığından bu gök cisimleri ışık kaynağı olmamalarına rağmen görülür.
Güneş, yıldızlar, meşale, ateş böceği gibi ışık kaynaklarından ışınlar doğrudan gözümüze geldiğinden görebilirken gezegenler günlük hayatta kullandığımız masa, çatal, kitap vb. cisimler ile doğadaki cisimler (ağaçlar, dağlar, göller vb) yansıttıkları ışıklar gözümüze ulaştığı için görülürler.
NOT:
Güneş ile Ay ya da gezegenler arasında toz zerreleri ya da küçük nesneler olmayıp ışınlar bu cisimlerden yansıyıp gözümüze gelmediğinden güneş ışınlarının izlediği yolu gözleyemeyiz.
Güneş ışığının uzayda izlediği yolu göremeyiz fakat Dünya’mızın atmosferine girdikten sonra günüş ışığını gözleyebiliyoruz. Atmosferin 1 cm3’lük hacminde 1019 parçacık olduğundan güneş ışığı bu parçacıklara çarpıp yansıdığı için gözlemleyebilmekteyiz.
Havanın içinde bulunan karbondioksit, azot gibi gazlar gelen güneş ışığının bazı renklerini diğerlerine göre daha çok saçar.
Mavi renk diğer renklere göre daha çok saçıldığından açık günde havayı mavi görürüz.
Güneş batarken ve doğarken güneşten gelen ışınlar atmosferde daha çok yol aldığından mavi ve maviye yakın renkler soğrulurken kırmızı ve kırmızıya yakın renkler saçılır. Bu yüzden hava kırmızı-turuncu renkte görülür.
Düzlem ayna gibi pürüzsüz yüzeylerde gelen ışığın gelme açısı ve yansıyan ışğın yansıma açısı düzlem aynaya dik olduğu varsayılan bir düzleme göre ölçülür. Gerçekte ışığın yansıdığı yüzeye dik böyle bir düzlem yok olup yalnız bir varsayımdır. Işığın aynaya değdiği noktada yüzeye çizilen dik doğru parçasına normal denir.
Normal ile yüzey arasındaki açı 90°’dir.
Gelen ısının normal ile yaptığı açıya gelme açısı yansıyan ışının normal ile yaptığı açıya yansıma açısı denir.
Yansıma Kanunları
Aynaya dokunduğumuzda yüzeyinin pürüzsüz olduğunu hissederken duarın yüzeyinin ise pürüzlü olduğunu hissederiz.
Ata elindeki topu şekildeki bazı yerlerde taş olan yüzeye sırasıyla 1, 2 ve 3 yollarını takip edecek biçimde atıyor.
Top 1 ve 3 yönlerinde atılınca birinde kendine doğru diğerinde ise yukarı yönde taştan yansıyor.
Top 2 yönünde düz yere çarptığında ise hemen hemen gelişi ile aynı eğimde olacak biçimde düzgün yansıyor.
Futbol oynadığımızda sahaların zeminleri toprak ise attığımız yada gelen top tahmin ettiğimiz noktaya kolay kolay düşmez.
Halı yada yüzeyi düzgün çim sahalarda ise top yere çarptıktan sonra tahmin edilen yöne ve yere gider.
Masa tenisinde masa hemen hemen düzgün yüzeye sahip olduğundan raketle topa vurulduktan sonra top masaya çarpar sonra da düzgün yansır.Topun masaya çarptıktan sonra nereye gideceğini tahmin eden rakip oyuncu ona göre pozisyon alır.
Bilardoda masa yüzeyi ve kenarları (bantlar) düzgün yüzeye sahip olduğundan topların kenarlara çarptıktan sonra hangi yolu izleyeceğini tahmin eder hatta biliriz.
Işık ışınları pürüzlü yüzeylere geldiklerinde dağınık yansırken, pürüzsüz yüzeylere geldiklerinde düzgün yansırlar.
Yukarıda görüldüğü gibi pürüzlü yüzeye gelen ışınlar paralel iken yansıyan ışınlar dağınıktır (paralel değildir).
Düzgün yüzeye gelen ışınlar paralel olduğu gibi yansıyan ışınlar da birbirine paraleldir.
Işık ışınları yukarıdaki gibi düzgün yansıyor ve yüzey pürüzsüz parlak görünürken dağınık yansıyor ise yüzey pürüzlü ve mat görünür.
Yeni alınmış bir arabanın kaportası pürüzsüz olduğundan rengi çok parlaktır.
Araba kullanıldıkça ve zaman geçtikçe çizilir ve kaportası pürüzlü hale gelir dolayısı ile kaportasının rengi matlaşır.
Yukarıda görüldüğü gibi yeni aldığımız metal kaşığın yüzeyi pürüzsüz olduğundan parlak görünür ve kendi görüntümüzü kaşığın yüzeyinde görebiliriz.
Kaşık kullanıldıkça çizilir ve pürüzlü hale gelir. Kullanılmış eski kaşığın yüzeyi ışık dağınık yansıdığı için mat görünür ve kendi görüntümüzü göremeyiz.
Yüzey ister pürüzlü olsun ister pürüzsüz olsun ışık yansıma kurallarına uygun olarak yansır.
Yalnız pürüzlü yüzeyde ışık dağınık yansıdığından yansıyan ışığın çok azı göze ulaşır.
Bilardo topuna göre hareket ettiği masa pürüzsüz iken ışığın hareket ettiği ortamda cisimlerin yüzeyleri genelde pürüzlüdür.
Elimizle dokunduğumuz ya da gözümüzle pürüzsüz olarak değerlendirdiğimiz cisimlere büyüteç altında bakıldığından pürüzlü yüzeye sahip olduklarını görürüz.
Yukarıda gördüğümüz gibi yüzeylerin pürüzlülüğüne göre parlaklıkları değişir.
ÖRNEK SORU
Yukarıda bilgiler-değerlendirme tablosundaki ifade doğru ise ✓, yanlış ise X ile işaretlenmiştir.Buna göre,
hangi öğ rencinin yaptığı yorum hatasızdır?
A) Anıl
C) Umut
B) Ayça
D) İpekÇÖZÜM
Gelme açısı yansıma açsıına eşittir. Anıl yanlış yorum yanlıştır.
Ayna üzerine gelen ışık ışınlarının hemen hemen hepsini yansıtır. Ayrıca doğru bilgi vermiştir.Yüzeye gelen ışık normalle geldiği açıyı yapacak biçimde yansır. Umut yalnış bilgi vermiştir.Normal üzerinden gelen ışın geldiği gibi geri yansır. İpek yanlış bilgi vermiştir.Yanıt B
ÖRNEK SORU
I. Ay, Güneş’ten aldığı ışığı Dünya’ya ulaştırıp görüldüğü için ışık kaynağı değildir.
II. Doğal ışık kaynakları kendi ışıklarını kendileri üretirler.Yukarıda verilen bilgile rle ilg ili olarak aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılır?
A) Yalnız I doğru
C) İkisi de doğru
B) Yalnız II doğru
D) İkisi de yanlışÇÖZÜM
Ay bir ışık kaynağı olmayıp Güneş’ten aldığı ışığı yansıtarak görülür. I. doğruGüneş, ateş böceği gibi kendiliinden ışık veren kaynaklara doğal ışık kaynakları denir. II. doğruYanıt C
ÖRNEK SORU
Yukarıda üzerlerinde düzgün yansıma yapan yüzeyler yazılı olan vagonlar vardır.Buna göre, bu vagonlar kullanılarak oluşturulacak “Düzgün Yansıma Yapan Yüzeyler Treni” aşağıdakilerden hangisi olabilir?
ÇÖZÜM
Durgun göl yüzeyi, buruşuk olmayan alüminyum folyo ve düzlem aynada düzgün yansıma görülür.
Buna göre oluşturulacak tren şekildeki gibi olur.Yanıt C
ÖRNEK SORU
Yukarıdaki şekillerde yansıma yapan yüzeyler gösterilmiştir.
Buna göre,I. Paralel gelen ışık ışınları, yüzeyden yine paralel yansıyorsa şekil I’deki gibi düzgün yansıma gerçekleşir.
II. Durgun deniz yüzeyi gibi pürüzsüz yüzeylerde şekil II’deki gibi dağınık yansıma gerçekleşir.Yukarıda verilen bilgiler ile ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılır?
A) Yalnız I doğru B) Yalnız II doğru
C) İkisi de doğru D) İkisi de yanlışÇÖZÜM
Paralel gelen ışınlar yüzeyden yansıdıktan sonra yine paralel yansıyorsa (düzgün yansıma) yüzey pürüzsüz, farklı yönlerde yansıyorsa (dağınık yansıma) ise yüzey pürüzlüdür.I. doğru II. yanlıştır.Yanıt A
Teşekkürler