Örneğin
Böceklerin etkisi ile tozlaşma sağlanır. Bu şekilde bitkiye ait polenler sadece kendi çiçeğinde değil aynı türün farklı çiçeklerine de taşınmış olur.
Böylece kalıtsal çeşitlilik daha da artmış olur.
Çiçeksiz bitkilerde spor ile üreme sağlanırken, çiçekli bitkilerde tohumla üreme sağlanır. Tohum, embriyoyu korur ve beslenmesini sağlar.
1. Gamet Oluşumu
a.Polen (Çiçek Tozu) Oluşumu
b. Yumurta Oluşumu
2. Tozlaşma
3. Döllenme
Çiçeklerin erkek ve dişi organlarında bulunan eşey ana hücreleri mayoz geçirerek n kromozomlu hücreleri meydana getirir. Ancak mayoz sonucu oluşan bu hücreler döllenme yeteneğine sahip değildir.
Mitoz bölünmeler ve farklılaşmanın ardından gamet haline geçerler. Bu durum su yosunları, kara yosunları gibi ilkel bitkilerde gördüğümüz haploit (monoploit) evreyi andırır.
Haploit evre, hücre düzeyindedir.
Erkek organın başçık kısmında yer alan polen keselerinin çatlamasıyla içinde bulunan polenlerin rüzgar, kuş, böcek, su gibi faktörlerle dişi organın tepecik kısmına taşınmasına tozlaşma (polinasyon) denir.
Bezelye gibi dişi ve erkek organı bulunduran bitkilerde bitkinin kendi polenleriyle tozlaşma olayı sağlanır. Bu durum sadece tam çiçek taşıyan bitkilerde, erkek ve dişi organın aynı zamanda olgunlaşması durumunda gerçekleşmektedir.
Çiçeğin, aynı türün farklı çiçeklerinden gelen polenlerle karşılaşması ile tozlaşma sağlanır. Çiçekli bitkilerin çoğunda bu şekilde tozlaşma sağlanır.
Eksik çiçeklerde ve tam çiçeklerde görülür. Tam çiçekli bitkilerde eğer dişi ve erkek organ aynı zamanda olgunlaşmamışsa yabancı tozlaşma gerçekleşir.
Yabancı tozlaşmada etkili olan faktörler su, yağmur, rüzgar,böcekler, kuşlar ve insanlardır.
Tozlaşma ile polenler dişi organın tepecik kısmına tutunur.
Tepecik kısmının salgıladığı nemli ve yapışkan madde polen tutunmasını kolaylaştırıp polen tepeciğe geldikten sonra; vejetatif çekirdek mitoz bölünmelerle dişicik borusu içinde uzayan ve sperm çekirdeklerini embriyo kesesine kadar taşıyan polen tüpünü oluşturur.
Bu sırada generatif çekirdek ise polen tüpü içinde ilerlerken bir kez mitoz geçirir. Burada 1. sperm ve 2. sperm çekirdekleri oluşur.
Sperm çekirdekleri polen tüpü ile embriyo kesesine ulaşacaktır.
Embriyo kesesinin mikropil kısmından polen tüpünün uç kısmının erimesiyle sperm çekirdekleri embriyo kesesine geçer. Burada çift döllenme gerçekleşir.
1. sperm çekirdeği ile yumurta hücresi birleşerek zigotu oluşturur. Zigot ise bölünerek embriyoyu meydana getirir
2. sperm çekirdeği ile embriyo kesesinin merkezinde yer alan polar (kutup) çekirdekler birleşir. Böylece (3n) triploit kromozomlu endosperm (besi doku) oluşur.
Besi doku, embriyo için besin kaynağıdır. Tohum çimlenene kadar embriyo, besi doku ile besin ihtiyacını karşılar. Bazı bitkilerde ise besi doku bulunmaz. Bu bitkiler besin ihtiyacını çeneklerden sağlar.
Açık tohumlu bitkilerde (kozalaklı bitkilerde) endosperm (besi doku) n kromozomludur. Bu bitkilerde çift döllenme olmaz.
Döllenme olayında antipot ve sinerjit çekirdekler görev almaz, bu çekirdekler eriyerek kaybolur. Bitkilerde döllenme olayının ardından meydana gelen yapıya tohum taslağı denir. Tohum taslağı gelişerek tohumu oluşturur.