Çin Seddi
Çin‘in kuzeybatısı boyunca uzanan, M.Ö. 300'lerde Çin İmparatorluğu tarafından başta Hun (Türk) akınlarını önlemek amacıyla yapılmaya başlanmış olan Çin Seddi, dünyanın en büyük çaplı savunma tasarılarından biri olarak kabul edilmektedir. Büyük çalışmalar sonucu gerçekleştirilen bu savunma tasarısı, ortaya konulduktan sonraki devasa büyüklüğü ve ilginç durumuyla bugün dünyanın yedi harikasından birisi olarak kabul ediliyor. Bu seddin, 7000 km'den daha uzun olduğu söyleniyor. Seddin her yeri yaklaşık 4-6 metre yüksekliğe ve 6-7 metre genişliğe sahip. Duvarların genişliği, at arabalarının geçebilmesine olanak sağlıyor. Ayrıca düzenli aralıklarla okçu delikleri ve siperlikler var. Her 200 metrede bir gözetleme kulesi, 9 kilometrede bir ise fener kulesi bulunuyor. Çin Seddi‘nin duvarlarının çoğu, büyük tuğlalar, toprak ve küçük taşlarla dolu çuvallardan yapılmıştır.
Yukarıdaki özet bilgilerden anlaşılacağı üzere, bu büyük yapının yapılması çok uzun zaman almıştır. Herkesin kolay kolay girişemeyeceği bu savunma tasarısı, bugün dünyada Çinlilerle özdeşleşmiş ve Çinlilerin ruhlarını yansıtır hâle gelmiştir. Çin Seddi‘nin tamamı bir seferde yapılmamıştır. Çok eski dönemlerde, dağların başına kurulan kuleler, çeşitli saldırılar nedeniyle düşman askerleri içeri girmesin diye birleştirilmişti. Daha Çinlilerin Türklerle savaşmalarından da önce, Çinliler kendi içlerinde savaşıyorlar ve bunları engellemek için çeşitli yollar arıyorlardı. İşte bu kulelerin birleştirilmesi Çinli kralların hoşuna gitmiş olacak ki, bütün kuleleri setler kurarak birbirine bağlamışlar ve çok uzun setler elde etmişlerdir. Onlar için bir “savaş / savunma yöntemi” hâline gelen bu setler, atalarımız olan Hunların saldırılarıyla daha geniş alanlara yayılmış ve böylece 10 bin km'yi geçmiştir.
Çin Seddi'nin bizim için önemli olan yanı, Çinlilerin bu duvarların büyük kısmını Türklerden -yani atalarımız olan Hunlardan- korkarak yapmış olmalarıdır. Bu, biz Türkler için bir “gurur kaynağı” iken, Çinliler için de “utanç abidesi“dir. Çünkü kahramanca savaşıp, Kürşad gibi ölmek her ulusa nasip olmamıştır. Bu durum, bütün dünyaca kabul edilen açık bir konudur. Marifet, Türk gençlerinin damarlarında taşıdığı asil kanın değerini anlayabilmek için bu Çin Seddi'nden gerekli anlamı çıkarabilmeleridir. Yüce Önder‘imizin dediği gibi: “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.” Atalarımızı tanıyabilmek için, işte size binlerce yıl önceyi anımsatabilecek Çin Seddi fotoğrafları:
Çin Seddi, sanıldığının aksine uzaydan görülmemektedir. Herkes “uzaydan görülen tek yapı” olarak Çin Seddi'ni bilir. Fakat yapılan açıklamalar, hava alanlarının bile görülmesine rağmen, Çin Seddi'nin görülmediğini belirtmektedir. Bunun nedeni de, duvarların bulunduğu yerin ve çevrenin rengine yakın renkte olması ve bu nedenle kolayca ayırt edilememesidir.
Sosyal ödevime yardım ettiğiniz için teşekkür ederim.Diğer sitelerden farklısınız.
Çok güzel mutlaka okuyun muhtesem. Kim yazdıysa allah razı olsun.
Çok beğendim. Özellikle Kürşad denilen kahraman çok işime yaradı.
Ya çok başarılıymiş. Çin seddi biz zaten okulda çin seddiyi öğrenmiştik. Hatta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında sınıftan bir kaç kişi çin seddi oyunu oynadılar komikti ama çok fazla değil. Sadece şunu söylemek istiyorum.
TEKNOLOJİ ÇOK İLERLEDİ.
Çin seddi sosyal ödevimde bna yardımcı oldu size teşşekür ederim.
Çin seddiyle ilgili çok şey öğrendim süper. Keşke bizim ülkemizde de böyle güzel yapıtlar olsa değil mi yaa?
Çok teşekkür ederim sosyal ödevim için çok faydalı oldu yardımınız dokundu ben 6. sınıf öğrencisiyim.
Çin seddi mükemmel bir yapıt olabilir, ama Gök Türk’leri durdurmaya yetmemiştir. Atsız’ın ‘Bozkurtların Ölümü’ünü okumanızı tavsiye ederim.
Türklerden korunmak için yapılmıştır. Hiç bir kaynak bunu yazmamış fakat işin doğrusu budur. O zamanki Türk akınları çok yüksekti.
Bence de çin seddi dünyada bugüne kadar inşa edilmiş en güzel yapıların biridir. Ama bu bile Türkleri durdurmaya yetmemiştir! (gülzade günaydın)
Diyorsunuz Türkiye’de böyle bir yapıt yok ya diyarbakırdaki surlar ne dünyanın ikinci en büyük seddi değil mi? Diyarbakır’daki surları görüpte konuşmayın…
Çok güzel bir site aslında ders dinlemede olsa çok iyi olur.
Harbiden çinliler için bir utanç abidesi… Atalarımı tanıdıkca kendimden korkar oldum.. 🙂
Ya serkan toprak kardeş tamam güzel hoş da madem böyle bir yorum yazıyorsun Allah rızası için cümlelerini oku da yayınla ne anladığına bir defa daha bak kimse burda Türkiye yi kötülemiyor ama tutup da onları bir tutma birisi Türklerden korunmak için yapılmış övünmelisin ikincisi sen bizim savunmamız için yapılan anıtı övüyorsun AYIP AYIP…
Çin seddi’nin anlamı çok da güzel yazılmış ve en güzel şekilde anlatımış.
Serkan Toprak isimli arkadaşımız Diyarbakır surlarını örnek göstererek susmamızı önermiş fakat Diyarbakır surlarının kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. M.S 349 da Roma İmparatoru Konstantinus tarafından genişletilerek bazı kısımları onarılmıştır.Surlar hakkında bilinen kesin olmayan bilgi M.Ö 3000 li yıllarda Avrupa kökenli olan Hurriler zamanında kurulduğu bilinmektedir.
Kardeşim bu çin seddi neden yapıldı? Türklerden korktukları için bu salak çinlilerin Türklerden ödü patlarmış o yüzeden salağın biri de bu fikri sunmuş ve böyle bir yapıt ortaya çıkmış. Bence çok güzel bir şey bu ama şunu unutmayalımki çinliler ne kadar kalabalık olurlarsa olsunlar Türklerden çok korkuyorlar. İşte Türklerin gücü bu en kalabalık ülkeyi bile bu hale getirmiş…
Bu çin seddinin km si 6.000 mi nabmıslar onlar ya 6.bin km ye Türkiyeyi dolanırsın her tarafını…
Mrblar arkadaşlar ben bır şeyı merak edıyorum: Acaba eskıden çınde prens ve prenses vardı acaba şimdide de varmı cvp yazarsanız sevinirım.
Bence çinliler ulaşım amaçlı bu seddi yapmışlar. Dağlar çok engebeli olduğu için ve kar kış yağmur olduğu için insanlar seddin üzerinden rahatça yolculuk edebilir diye düşünüyorum. Yani şimdiki zamanın otobanı gibi yapılmış.