…Türk Edebiyatının Dönemleri…
(cumhuriyet Dönemi)
Cumhuriyet Dönemi Genel Özellikleri
Osmanlı Devleti'nin siyasi, askeri ve ekonomik açıdan avrupa'nın gerisinde kalması devlet büyüklerini bazı tedbirler almaya zorlamış, bu alanlarda Avrupa'nın nasıl geliştiğinin öğrenilmesi için bazı gençler oraya gönderilmiştir. Avrupa'ya özellikle Fransa'ya giden gençler oradaki edebiyata hayran kalmış ve dönüşlerinde, gördükleri yenilikleri Türk edebiyatında uygulamaya başlamışlardır. Değişiklikler önce siyasi alanda görülmüştür. Edebiyat alanında yapılan değişikliklerle belli dönemler halinde günümüze kadar süren yeni bir edebiyat başlamıştır.
Bu dönemlerden biri de Cumhuriyet dönemi edebiyatıdır. Cumhuriyet dönemi edebiyatı, Milli Edebiyat ‘tan kesin hatlarla ayrılmamaktadır. Çünkü Milli edebiyat sanatçıları, Cumhuriyet'in ilk yıllarında en önemli eserlerini vermişlerdir. Yakup Kadri, Halide Edip, Reşat Nuri, Refik Halit ve daha birçoğu Cumhuriyet'in ilk elli yılına damgalarını vurmuşlardır. Ancak Cumhuriyet'in ilanıyla çok hızlı bir şekilde yapılan devrimlerler, Türk aydını takip etmekte zorlandığı bir siyasi değişim yaşamıştır. Latin harflerin kabulü, eski yazı ve yeni yazı kargaşası ortalığı karıştırmaya yetiyordu. Böyle bir ortamı, öncekilerden ayırmak için 1923 yılını hala devam eden bir edebiyat döneminin başlangıcı olarak kabul edilir.
Bu bölümden tam yararlanmak için aşağıdaki sayfalar size yardımcı olabilir:
|
Cumhuriyetin ilanından sonra edebiyatımız, çağdaş anlayışlar doğrultusunda gelişmesini başarıyla sürdürmüştür. Cumhuriyetin ilk yıllarında ‘Beş Hececiler' olarak adlandırılan şairler topluluğu, en parlak dönemlerini yaşamaktaydı. Yine bu yıllarda Kurtuluş Savaşı'nın etkisiyle edebiyatta genel olarak Anadolu'ya bir yönelim başlar.
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı, Divan edebiyatının terk edilmesinden sonra teşekkül eden Tanzimat, Servet-i Fünun, Fecr-i Ati ve Millî Edebiyat adlarıyla anılan edebiyat tarzları vasıtasıyla oluşturulan zemin üzerine kurulmuştur. Cumhuriyet devri edebiyatının ilk dönem eserleri değişen siyasî, sosyal ve kültürel çerçevenin etkilerini taşır. Dildeki sadeleşme hareketi artık yerleşmiştir. Aruz bırakılarak hece kullanılmıştır. Şiirde ve düz yazıda toplumun her kesiminden gelen sanatçılar sayesinde konular oldukça genişletilmiştir. Buna bağlı olarak mekânlar da çeşitlilik kazanmıştır. Anadolu'ya daha çok yer verilmiştir. Roman ve hikâyelerde toplum sorunları, gözleme dayanan bir gerçeklikle anlatılmıştır. Kurtuluş Savaşı ve bu dönemdeki toplum hayatı da konu edilmiştir. Tiyatro eserlerinde de millî konular işlenmiştir.
1) Yazı diliyle konuşma dili arasındaki fark ortadan kalkmış dildeki sadeleşme çama.arı aralıksız olarak sürmüştür.
2) Edebiyatımız bu dönemde toplumcu bir karakter kazanmış gerçekçi bir anlayış güdülmüştür.
3) Aruz ölçüsünün yerini hece ölçüsü almış, şiirlerde de günlük konuşma dili kullanılmıştır. Yine bu dönemde şiirin biçimce daha da serbestleşmesi sağlanmıştır.
4) Şiir, roman, hikaye ve tiyatro gibi türlerde önemli gelişmeler olmuştur.
5) Cumhuriyetin kuruluşuyla 1940 (İkinci Dünya Savaşı) yılları arasında eser veren şair ve yazarlar genellikle daha önceki Milli Edebiyat akımının etkisinde tam anlamıyla ‘yerli' ve ‘halka doğru' ; veya Batı'nın, özellikle Fransız edebiyatının etkisinde kişisel yollarında yürümüşlerdir.
6) Cumhuriyet edebiyatının temelinde İstiklal Savaşı ve AtaTürk devrimleri vardır. Şiirler, romanlar, hikayeler bu iki konu ile doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılır.Milli duygu ve heyecan geliştirmeye yönelik bu çabalar Milli edebiyatın bir devamı niteliğindedir.
7) Milli edebiyatla başlayan halka inme, Anadolu'yu tanıma çabası bu dönemin edebiyatında ana ilkelerden olmuş, Türk halkının her kesimi edebiyata girmiştir. Artık edebiyat İstanbul'un sınırlarını tamamen aşmıştır.
8) Yeni kurulan devlet ile yapılan bazı devrimleri halka tanıtmak ve benimsetmek görevi Cumhuriyet dönemi sanatçılarına düşmüştü. Sanatçı, siyaset ile halk arasında bir köptü olmuş, devrimleri yorumlamış, açıklamış ve savunmuştur.
9) Yeni dil ve eski dil tartışmaları Cumhuriyet ile noktalanmış, siyasi güç, olayı tekeline almış ve Türk Dil Kurumu'nu kurarak dilde geri dönülmez bir yenileşmeye yoluna gidilmiştir.Ancak bazen çok aşırıya gidilerek halkın anlayamadığı kelimeler dile konularak Türkçe yabancı bir dil haline gelmiştir.
10) Cumhuriyat'tan önce sadece sempati duyulan Türk Halk sanatları ve folklörü ön plana alınmış, öncekilerin küçümsediği Karacaoğlan'ın, Yunus'untarzı örnek alınmıştır. Artık harf benzerliği de kurulan Batı edebiyatı daha yakından takip edilmiştir.Türk edebiyatı, batı edebiyatının yeniliklerini, akımlarını uygulamaya başlamıştır.
|» Bu konuyla ilgili test çöz! « |
|» “Cumhuriyet Dönemi Ed.” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Edebiyat, Türk Edebiyatı, Divan Edebiyatı, Halk Edebiyatı, Tanzimat Edebiyatı, Milli Edebiyat, Servet-i Fünun, Fecr-i Ati, Edebiyat, Türkçe
valla gerçekten tek kelimeyle harika bir site olmuş hazırlayanın ellerine sağlık
Harika olmuş.
Çok güzel bir site çok teşekkür ederiz…
Ya gerçekten süper bir site olmuş hazrlayanın ellerine sağlık çok teşekkürler. 🙂
Tebrikler,gercekten güzel hazırlanmış.
Çok güzel bir site olmuş, öğrencilerin işine cok yarayacak. Aradığımız her şey var. Hazırlayan kişilere çok teşekürler. Selamlar arkadaşlar.
Gerçekten çok güzel bir site. Ellerinize sağlık sayenizde rahatça buldum ödevimi.
Bence çok güzel olmuş ellerine saglık yapanın.
Valla gercekten epey isime yaradı. Emegı gecen herkese cok tesekkur ederim…
Selamlar ben ordu fatsa’dan çağla. Site çok çok güzel olmuş. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu site sayesinde öğretmenlerimin verdiği ödevleri bulabiliyorum. Baktım yorum var ben de birşeyler yazayım dedim.
Teşekkür ederim. Yardımcı oldunuz. İnşallah daha da gelişir böyle siteler…
Gerçekten güzel olmuş çok işe yaradı sağ olun….. Ayrıca katılıyorum size TÜRKÇEMİZİ KORUYALIM.
Harika bir site. Ödevimi hemen buldum çok sağ olun.
Site gerçekden çok güzel yapanların ve hazırlayanların eline koluna emeklerine sağlık.
Gerçekten bizler için çalışanlara çok teşekkür ederim. Gerçekten bizlere çok gerekli bu bilgiler.
Bence de çok güzel olmuş. İstedığim her şeyi buldum. Ödevim bitti neyse ben kacar…
Bence bu site çok güzel. Ayrıca Goncay’le ve Seleni kınıyorum. Ayıp kızlar bu site çok güzel. Bir de sadece noktalama işaretleri yerinde yok. Sadece bu problem. Bu sorunu da düzeltirler ve bu siteyi kimyaptıysa ellerine sğlık.
Bencede çok güzel bir site olmuş. Aradığım her şeyi bulabiliyorum çok teşekkür ederim…
Çok iyi bir site. Kutlarım sizi. Bu siteyi yaptığınız için.Süpersiniz…
Teşekkürler…
Çok güzel bir site istediginiz her şeyi bulabilirsiniz. Ben buldum yapanların eline saglık. Türkçemizi güzel konuşalım.