cümle türleri
(1. Bölüm)
Cümleler, kendini oluşturan sözcüklerin anlamlarına, cümlede bulundukları yerlere, türlerine göre değişik özellikler gösterir. İşte bu özelliklere göre cümleler değişik gruplar altında incelenir. Bu grupları biz dörde ayırabiliriz.
A. Yüklemlerine Göre Cümleler
B. Öğe Dizilişlerine Göre Cümleler
C. Anlamlarına Göre Cümleler
D. Yapılarına Göre Cümleler
A. YÜKLEMLERİNE GÖRE CÜMLELER
Buna “yükleminin türüne göre” de denilebilir. Çünkü cümleyi yüklemine göre incelerken yüklemi oluşturan sözcüklerin türüne bakılır.
1. Fiil Cümlesi: Yüklem durumunda bulunan söz, çekimlenmiş bir fiilse, cümle fiil cümlesidir.
Örnek: “Soğuk günler artık geride kaldı.” cümlesinde “kaldı” yüklemdir. Bu yüklem “kalmak” fiilinin bilinen geçmiş zamanda çekimlenmesiyle oluştuğundan, cümle, yüklemine göre fiil cümlesi olur.
2. İsim Cümlesi: Yüklem çekimli bir fiil değilse, ister isimden ister edattan isterse fiilimsiden oluşsun isim cümlesi sayılır. Yani adına aldanıp sadece ismin yüklem olduğu cümleler olarak anlamamak lazım bunu.
Örnek: “Bu roman, yazarın okuduğum ilk kitabıydı.” cümlesinde yüklem “kitabıydı” sözü üzerine kuruludur ve “kitap” ismi “idi” ekfiilini alarak yüklem olmuştur. Elbette yüklem bu cümlede “yazarın okuduğum ilk kitabıydı” şeklinde bir isim ve sıfat tamlamasından oluşan söz öbeğidir.
B. ÖĞE DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER
türkçe'de cümleyi oluşturan öğeler belli bir mantık dizilişine göre sıralanır. Hatta tamlamayı oluşturan sözcüklerin bile bir sıraya göre dizilmesi gerekir. Bu dizilişlerde en önemli unsur yüklemdir. Çünkü dilimizde yüklemin daima sonda bulunması gerekir. İşte öğelerin bu sıralanışına göre, cümleler iki grupta incelenir.
1. Kurallı Cümle: Yüklemi sonda bulunan, yani öğelerin Türkçe'nin kurallarına göre sıralandığı cümlelerdir.
Örnek: “Buralarda eskiden çok güzel evler vardı.” cümlesinde “vardı” yüklemi sonda bulunduğu için cümle kurallıdır.
2. Devrik Cümle: Yüklemi sonda bulunmayan cümlelerdir.
Örnek: “Bu kitabı iki yıl önce okumuştum ben.”cümlesinde yüklem “okumuştum” öğesidir. Ondan sonra “ben” öznesi geldiğinden yüklem sonda değildir. Öyleyse cümle devriktir.
Bazı cümlelerde ise cümlenin temel öğesi olan yüklemin bulunmadığı görülür. Gerçi “öğe dizilişine göre” dendiğinde sadece kurallı, devrik anlaşılır, ancak yüklemin bulunmaması da cümlede öğe dizilişini etkiler. Yüklemin bulunmadığı cümlelere ise eksiltili cümle denir.
3. Eksiltili Cümle: Yüklemi bulunmayan cümlelerdir. Yargının ne olduğu okuyucunun yorumuna bırakılır.
Örnek: “Karşımızda geniş ve yemyeşil bir ova… Onun tam ortasında küçük ama çok güzel bir göl…” cümlelerinde yüklem yoktur. Üç noktalar yüklemin eksik olduğunu gösterir. Ancak biz cümlede “vardı, görünüyordu, bulunuyordu” gibi bir yargının verilmek istendiğini anlıyoruz. Öyleyse bu cümleler eksiltili cümlelerdir.
C. ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
Elbette her cümlenin bir anlamı vardır. Ancak cümleler bu anlamı değişik yapılarla bildirir. Bazen bir yargıyı haber verir. Bazen anlamı, soruyla bildirir. Bazense bir duyguyu aktararak ifade eder. İşte bu bildirme şekillerine göre cümleyi üç grupta inceliyoruz.
1. Haber Cümlesi: Bir yargıyı olumlu ya da olumsuz biçimde aktaran cümlelerdir. Bir eylemin yapıldığını, yapılabileceğini, bir varlığın bulunduğunu ifade eden cümleler olumlu, tersini ifade edenler olumsuzdur. Olumlu cümlelerde mantıkça istenen bir durumun bulunması gerekir.
Aşağıdaki yüklemleri inceleyerek bunu açıklayalım.
Olumlu: geldi, koşmalı, var, paralı, güzel
Olumsuz: gelmedi, koşmamalı, parasız, güzel değil
Görüldüğü gibi olumlu yüklemler “-ma, -me” olumsuzluk ekiyle, “değil” olumsuzluk edatıyla, “-sız” gibi olumsuz anlam veren eklerle olumsuz hale getirilebiliyor. Bazı cümlelerde ise yapıca yukarıdaki olumsuzluklar bulunduğu halde cümle anlamca olumlu olabilir. Bu, çoğu kez iki olumsuzluğun bir arada bulunduğu yargılarda görülür.
Örnek: “Aslında o seni tanımıyor değildi.” cümlesinde “tanımıyor değil” yükleminde iki olumsuzluk vardır ve bunlar yüklemin “tanıyor” şeklinde olumlu bir yargı vermesini sağlamışlardır.
Bazı cümlelerde ise olumsuzluk, soru yoluyla sağlanır.
Örnek: “Ben onu unutabilir miyim hiç?” cümlesinde yüklem olumlu olduğu halde cümlenin anlamı soru yoluyla olumsuz hale getirilmiştir.
Bazı cümlelerde olumsuzluk bağlaçlarla sağlanır.
Örnek: “Ne konuyu biliyor ne soruyu soruyor. cümlelerinde ne… ne…. bağlacı,
Örnek: “Sanki o seni seviyor da.”cümlesinde “sanki” bağlacı cümleye olumsuz anlam katmıştır.
2. Soru Cümlesi: Cevap almak amacıyla hazırlanan cümlelerdir. Bunlar değişik soru sözcükleriyle sağlanır.
Örnek: “Siz de bizimle gelir misiniz?”
“Sana bu ceketi kim almıştı?”
“Ne zaman bizi ziyaret edeceksiniz?” cümleleri birer soru cümlesidir.
Soru cümlelerinde de olumluluk-olumsuzluk olabilir. Bunu yüklemin yapıca olumlu ya da olumsuz olması belirler.
Örnek: “Bu olayı o da biliyor mu?” cümlesinde yüklem olumlu olduğundan cümle olumlu soru cümlesidir.
Örnek: “Dünkü davete o da gelmedi mi?”cümlesi yüklemi olumsuz olduğu için, olumsuz soru cümlesidir.
3. Ünlem Cümlesi: Yargıyı bir duygu aktararak ortaya koyan cümlelerdir. Çoğu zaman kızgınlık, sevinme, alınma, heyecan gibi bir duygu aktarır ya da seslenme bildirir.
Örnek: “Ne güzel bir kitap bu!”
Örnek: “Hey, bana baksana sen!”cümleleri ünlem cümlesidir.
Bunların dışında bazı kaynaklarda istek cümlesi, şart cümlesi, emir cümlesi, gereklilik cümlesi gibi anlamına göre cümleler de verilmiştir. Ancak bu, cümlenin yapısıyla ilgili olmayan sadece anlama bağlı özelliktir. Eğer bunu göz önüne alırsak, her cümleye bir ad bulmak gerekebilir.
Örnek: “Konuşabilirsin ama biraz alçak sesle.” cümlesi şart,
Örnek: “Şimdi bir soğuk su olsa da içsek.” cümlesi istek,
Örnek: “Yarına kadar bu ödevler bitecek.” cümlesi emir,
Örnek: “Bugünün işini yarına bırakmamalısın.”cümlesi gereklilik anlamı veren cümlelerdir.
|» Cümle Türleri Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Ece sana katılıyorum ama yine de çok güzel bir sıte.
Çok tesekkurler, gercekten cok ısıme yarıyor. Umarım yarınkı sınavım iyi gecer. Dua edin bana.
Gerçekten mükemmel bir hizmet. Emekleriniz için çok teşekkür ederiz…
Bu site çok işime yaradı.Teşekkür ederiz.
Ya gerçekten hazırlayanların emeğine sağlık. Eger öss de yapabileceğimiz bir soruya bile vesile olurlarsa ki inanıyorum ben büyük hakları gececektir üstümüze. Helal edin hakkınızı. Teşekkürler.
Sınava girecek arkadaşlara başarılar. Unutmayın arkadaşlar önce allahın izniyle olur her şey.
Gerçekten çok güzel bir siteymiş. Emeğe saygı. Çok işime yaradı bu site. Çok teşekkürler.
Şahsen benim işime hi yaramadı ama bazı arkadaşların yaramış. Ayrıca tümcenin 17 tane anlamı var ben onları görmedim çok az yazmışsınız. Hazırlayanların eline sağlık diyeceğim ama bilgiler alıntı.
Ama şunu unutmayın ki bir şey yapılıcaksa tam yapılmalı yarım yamalak olmaz.
Size çok teşekkür ederim. Bu konu benim performans ödevimdi. Cok işime yaradı. Tekrar teşekkür ederim. İyi yayınlar…
Gerçekten çok iyi ve düzenli bilgiler sunduğunuz için size çok teşekkür ederim. Gerçekten de çok işime yaradı bu bilgiler. Ödevlerimin çoğunu buradan yapıyorum. Bu sitenin kurucusundan Allah razı olsun diyiyorum. Şehitlerimize saygı gösterelim.
Testler olsun, etiketler olsun çok güzel bir site.Emeği geçen herkese TEŞEKKÜR EDERİM.
Çok güzel olmuş tebrikler
Bu site çook site. Emeği geçen herkese çoooook teşekkürler. Sınava gireceğim inş. Bu pazar. Herkese bol şanslar. Tekrar sağ olun.
Selamın Aleykum. Öncelikle bu sitede emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Dilimizin yaşıyor olduğunu görmek, bana umut veriyor. Allah’ın izniyle her zaman yolunuz açık olsun, sadece dilimizi hor görenlere,yutmaya çalışanlara uymayalım diyerek öneride bulunmak istiyorum. İnşallah gereken takdiri görüyorsunuzdur. Başarılarınızın devamını dilerim,selametle kalın.
Dilimiz gerçekten yok oluyor. MSNede coq qüzel, spr,bye,waLLa vb. gibi birçok acayip sözcükler kuruyorlar. Bir nokta koyup cümleye büyük harfle başlamak için veya özel isimlerin baş harfini büyük harfle yazmak için “Caps Lock” tuşuna basmak zor mu?
Bu site TÜRKÇE’ye önem veriyor.Teşekkürler. Kutlarım.
Çok iyi bir site çok renkli ve eglenceli. :=}
Saolun Bu Bilgiler İçin…
çok verimli bi site tebrik ediyorum……………..