İnsanların yaşam biçimleri birbirinden farklıdır. Dünyamızın yaklaşık % 30’u karalarla kaplıdır. Bu alanların ise sadece % 12’si yaşamaya elverişlidir. Soğuk olan kutup kuşağı ve dağların yüksek kesimleri, çok sıcak olan çöller, çok engebeli alanlar, bataklık veya sık ormanlarla kaplı alanlar insanların yerleşmesine uygun değildir. İnsanların yerleşim alanlarını belirleyen birçok neden vardır.
Bunlardan en önemlisi iklimdir.
İklimin insan hayatına olan etkisinden hareket ederek küresel ısınmasının yakın gelecekteki sonuçlarını değerlendirebiliriz.
Ekvator çevresinde 0° ve 10° enlemleri arasında görülür. Her mevsim düzenli yağış alır.
10° – 20° kuzey ve güney enlemleirnde görülür. Sıcaklık bütün yıl 20°C üzerindedir. Savan adı verilen otsu bitkiler bitki örtüsünü oluşturur.
Dönenceler civarında kıta içlerinde etrafı dağlarla çevrili çukur alanlarda görülür.
Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok yüksektir. Yağışlar yok denecek kadar azdır. Kurakçıl otlar ve kaktüsler bitki örtüsünü oluşturur.
Güney Hindistan, Güney Çin, Güneydoğu Asya, Japonya gibi bölgelerde görülür.Bu alanlar Muson rüzgarlarının etkisi altındadır. En çok yaz mevsiminde yağış alır. Bitki örtüsü ormandır.
Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde Avusturalya’nın güneybatısında, Güney Afrika ve Kaliforniya çevresinde etkilidir. Türkiye genel olarak bu iklim kuşağının etkisindedir. Bitki örtüsü makidir.
Bu iklim tipi İskandinavya yarımadasıyla,Kanada’nın kuzeyinde, Sibirya’da ve Gronland adasının kıyı kesiminde görülür.
En yüksek sıcaklık 10°C, en düşük sıcaklık –30°, –40°C’dir. Bitki örtüsü tundradır.
Bu iklim dünyanın sürekli olarak karalarla ve buzullarla kaplı olan kutup bölgelerinde görülür. Sıcaklık ortalaması bütün yıl boyunca 0°C altındadır. Zemini buzlarla kaplı olduğu için bitki örtüsü yoktur.