edebi türler
(Deneme)
* Tek bir konuyu rahat ve akıcı bir biçimde ele alan, çoğu kez yazarının kişisel bakış açısı ve deneyimini aktaran orta uzunluktaki edebi metinlerdir. Bu türün yaratıcısı 16. Yüzyıl Fansız yazarı Michel de Montaigne'dir. Yazdığı metinlerin kişisel düşünce ve deneyimlerinin iletilmesine yönelik edebi parçalar olduğunu vurgulamak için deneme (essai) adını seçmiştir. Türk edebiyatına deneme, diğer edebi türler gibi tanzimat'tan sonra Batı'nın etkisiyle girdi. Yakup Kadri Karaosmanoğlu, ahmet haşim, Falih Rıfkı Atay, Yahya Kemal Beyatlı deneme türününde eserler veren önemli yazarlarımızdır. Ancak deneme türünün en önemi yazarı Nurullah Ataç'tır. Ataç, denemelerinde kişisel tavrını açıkça ortaya koyan, dilde yenilikçi ve titiz, üslupta akıcı bir yazardır.
Wikipedia'nın Tanımı:
Deneme, bir yazarın belli bir konuya ilişkin kişisel duygu ve düşüncelerini anlattığı metinlere denir. Bu tür ilk yazıları 16. yüzyılda Fransız yazar Michel de Montaigne yazdı ve Essais (Denemeler) adıyla yayımladı. Bugün birçok ülkede ilgiyle okunan edebiyat türünün de adını koymuş oldu.
Deneme, yazarın belli bir konuda görüşlerini kısa biçimde anlattığı edebiyat türüdür. Denemelerde, edebiyat, sanat, insanlar, gelenekler, hatta gülünç olaylar gibi değişik konular ele alınabilir. Örneğin, İngiliz yazar Charles Lamb 19. yüzyılın başlarında, “Domuz Rostosu Üzerine” adlı bir deneme yazmıştı. Bu denemede ateşle oynamayı seven bir Çinli çocuğun rastlantı sonucu kızarmış domuz etini tadan ilk insan olduğu mizah yollu anlatılıyordu.
İyi bir deneme yazmanın yollarından biri, belli bir konudaki düşünceleri önce bir kâğıda gelişigüzel not etmektir. Bundan sonra not edilen düşünceleri, anlaşılmalarını kolaylaştıracak bir düzene sokmak gerekir. Bir deneme için her zaman, okurun ilgisini çekecek ve denemeyi sonuna kadar okunmasını sağlayacak bir giriş cümlesi çok önemlidir. Deneme, aynı ölçüde dikkat çekici bir biçimde de bitirilmelidir. Denemeyi okurken yazarla birlikte düşünsel yolculuğa çıkan okurun sonunda düş kırıklığına uğramaması, deneme yazarı açısından dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
Öte yandan, düşüncelerin paragraflara göre düzenlemesi gerekir. Öne sürülen her yeni düşünce için ayrı bir paragraf kullanılmalı ve her paragrafta bir ana düşünce işlenmelidir. Birçok deneme üç ya da daha fazla paragraftan oluşur. Denemenin paragraflara bölünmesi, söylenmek istenilenin kolay ve açık bir biçimde ortaya koyulmasını sağlar. Deneme Fransız yazar Montaigne ile başlamış olmasına karşın, daha sonraki yıllarda İngiliz yazarlar tarafından geliştirilmiştir. Ünlü İngiliz denemecileri arasında Sir Francis Bacon, Joseph Addison ile İrlandalı Richard Steele sayılabilir. ABD'li en ünlü deneme yazarları Ralph Waldo Emerson ile Henry David Thoreau'dur. Edgar Allan Poe şiir üstüne, James Thurber de mizah türünde yazdığı denemelerle okurlarını etkilemişlerdir.
Montaigne'den sonraki ünlü Fransız deneme yazarları arasında Theophile Gautier, Anatole France ve Hippolyte Taine sayılabilir.
Türk edebiyatına deneme türü, Batı edebiyatlarının etkisiyle Tanzimat'tan sonra girmiş ve Cumhuriyet'ten sonra gelişmiştir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ahmed Haşim ve Falih Rıfkı Atay aynı zamanda başarılı deneme yazarlarıydı. Deneme türünün en güzel örneklerini ise Nurullah Ataç verdi. Bu türde örnekler veren öbür önemli yazarlarımız arasında ise Ahmed Hamdi Tanpınar, Sabahattin Eyuboğlu, Suut Kemal Yetkin, Vedat Günyol, Melih Cevdet Anday, Memet Fuat, Salah Birsel, Nermi Uygur, Fethi Naci, Cemal Süreya, Füsun Altıok ve Selim İleri sayılabilir.
|» Edebi Türler Sayfasına Dön! « |
Sizi tebrik tederim ilk defa konuyu böyle güzel anlatan bir site buldum.
Mükemmel bir site aradıklarımın çogunu kolayca buradan bulabiliyorum. Sağ ol bilgicik.com 🙂
gerçekten çok güzel bir site bravo.
ÇOK GÜZEL OLMUŞŞ VALLA ŞUU KONULARII HOCALRDA ŞÖLE ANLATSAA Bİİİ AÇIK AÇIK
ÇOK GÜZEK OLMUŞ ARADIKLARIMI BULDUM ELLERİNİZE SAĞLIK :-O
AYYYY GERÇEKTEN BİLGİLERİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM ŞİMDİLİK GÜNLÜK ÖDEVİMİN KONUSUYDU FAKAT YAKINDA YILLIK ÖDEVİMİN KONUSU OLCAH HER NEYSE TEKRAR TEKRAR TEŞEKKÜRLER HAZIRLAYANIN ELLERİNE SAĞLIK
gerçekten çok güzel bir site saatlerdir aradığım şeyi burda buldum. çok tsk ediyorum bu siteyi hazırlayanlara
siteniz güzel olmuş olabilir fakat ben ödevimi bulamadım.Ödevim ise”güncel olaylar hakkında bir deneme örneği”ydi.
Güzel olmuşş her şeyi ayrıntılarıyla almışsınızz her şeyi buldumm çok işime yaradı tşkrlr
benim ödevim denemeydii çok güzell açıklamışsınız her türlü bilgi var içinde ama bir de örnek bir deneme olsa çok güzel olurdu bu sadece deneme için değil her edebi tür için olsa çok güzel olurr her şey için çokk teşekkürrlerr
ben deneme örnegi aramştım ama göremedm..ama güzel site
ya ben denemenin konularına göre gruplarını aramıştım ama bulamadım lütfen yardımcı olun
ÖZELLİKLERİ
Yazarın herhangi bir konudaki görüşlerini, kesin kurallara varmadan, kanıtlamaya kalkmadan, okuyucuyu inanmaya zorlamadan anlattığı yazı türüdür
Deneme yazarı görüşlerini aktarırken samimi bir dil kullanır. Kendi diliyle konuşuyormuş gibi bir hava içindedir.
Deneme her konuda yazılabilir. Ancak daha çok tercih edilen konu her devrin, her ulusun insanı ilgilendiren, kalıcı, evrensel konulardır. Ele alınan konu çoğu zaman derinleştirilerek anlatılır.
Denemenin özelliğini Nurullah Ataç’ın şu sözleriyle özetleyebiliriz:
“ Deneme, ben’in ülkesidir. ‘Ben’ demekten çekinen, her görgüsüne, her görevine ister istemez bir parça kattığını kabul etmeyen kişi denemeciliğe özenmesin.”
Denemenin ilk örneklerini Fransız yazar Montaigne vermiştir. Daha sonra İngiliz yazar Bacon türü geliştirmiştir.
Edebiyatımızda Cumhuriyet’ten sonra görülmeye başlanan bu türde Nurullah Ataç, Suut Kemal Yetkin, Sebahattin Eyüboğlu, Ahmet Haşim güzel örnekler vermişlerdir.
düz yazıları denemede kabul edilecek yazara kimdir bunu aradım ama bulamadımm
deneme örneği yok mu ya.. +:( ama güzel site..
evet arkadaşlara katılıyorum gerçekten güzel bir site olmuş aradıklarımıda kolaylıkla buldum ellerinize sağlık
Bizimle bu güzel bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum.
çok güzel bir site olmuş.emeği geçen herkesin eline sağlık.teşekkürler
güzel site yarına sınav olmasa haberim olmayacaktı burdan her sınavda buradayım artık 🙂
Arkadaşlar deneme örneği yok mu?Acil…