Depresyonla Mücadele Eden Besinler

Depresyon kişinin tüm hayatını olumsuz yönde etkileyecek etkiye sahip bir duygusal dalgalanmadır. Kişi üzerinde her geçen gün duyguları, düşünceleri, hayatı etkileyen bir yapıya sahiptir. Depresyon belirtileri içerisinde,

  • uykusuzluk
  • iştah değişikliği
  • mutsuzluk
  • üzüntü
  • hiçbir şeyin keyif vermemesi
  • umutsuzluk
  • ağlama nöbetleri

gibi davranışlar görülür. depresyon yaşayan kişi de belirtiler bazen farklılıklar gösterebiliyor. Örneğin, depresyon içerisinde olan bir kişide iştahsızlık görülürken bir başka kişide iştah artışı da görülebilmektedir.

depresyon

Depresyonun ortaya çıkmasında,

  • biyolojik
  • çevresel faktörler
  • kalıtımsal yatkınlık

gibi sebepler etkendir. Örneği, yaşanan bir hastalık, sevilen bir kişinin yada işinin kaybedilmesi gibi durumlarda depresyon yaşanabileceği gibi,

  • alkol
  • ilaç
  • madde bağımlılığı
  • diyet
  • ilk defa anne olma

gibi hormon dengelerini değiştiren duygularda depresyonun yaşanmasına yol açabiliyor. Depresyonun başlamasında kişinin vücut değerlerinde ki eksikliklerde sebep oluyor. Vücutta ki bazı vitamin ve minerallerin eksik olması kişide olumsuz duyguların ortaya çıkmasına neden oluyor. Depresyonun beyindeki kimyasal haberleşmeyi sağlayan nörotransmitterlerin bozulmasına bağlı olarak da depresyonun ortaya çıkabileceği düşünülen bir durumdur. Ayrıca menopoza bağlı olarak hormonal dalgalanmaların yaşanması ve tiroid problemleri veya depresyonu tetikleyen tıbbi durumlarda depresyon başlangıcının sebeplerindendir.

Depresyon ile Mücadele Eden Besinler

Bazı besinler içerdikleri mineraller ve vitaminler nedeni ile depresyon duyguları yaşayan kişilere yardımcı olur.

Balık ve Balık Yağı

DHA ve EPA gibi omega-3 yapı içeren balık yağı çok faydalıdır. DHA kişi de beynin fonksiyonlarını doğru bir şekilde gerçekleştirebilmesi için oldukça önemlidir. Yapılan bir araştırmaya göre, her gün 1 gr balık yağı tüketen kişiler de depresyon belirtileri içerisinde yer alan endişe, uyku problemleri, üzüntü gibi duyguların %50 oranda azaldığı tespit edilmiştir.

DHA ve EPA yağ asitleri beyin için hayati önem taşıyor. Omega-3 bakımından zengin olan balık türleri ise ton balığı ve somon balığıdır. Balıkla beraber ceviz ve keten tohumu da omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan besinlerdir. Bir başka araştırmaya göre ise, düzenli bir şekilde balık tüketen bir kadında depresyon gelişmesinin azaldığı belirlenmiştir.

balik-ve-balik-yagi

Yeşil Çay

Yeşil çay içilmeye hazırlanırken yaprakları buharda işlendiği için içerdiği antioksidanları da korumaktadır. Yeşil çay hakkında yapılan araştırmaya göre, gün içerisinde 3-4 fincan kadar yeşil çay içilmesi depresyon gelişiminin azalmasında etkili bir yöntemdir. Çünkü, yeşil çayın içerisinde bulunan aminoasitler beynin sakinleşmesinde ve rahatlamasında yardımcı oluyor.

yesil-cay

Kakule

Kakule genel olarak bitkisel baharat olarak kullanılıyor. Ayrıca çayların içerisine tat vermek içinde tercih ediliyor. Depresyon tedavisinde etkili olan ise kakulenin aroması olup, depresyonda adeta doğal bir ilaç gibi görev yapmaktadır. Bunun sebebi ise, beyin hücrelerinin aktivitesini desteklemesi ve tazelendiği hissini vermesidir.

kakule

Kaju

Sinirsel zayıflığa ve depresyona iyi gelen kaju fıstığı içerdiği B vitamini nedeni ile kişi de beynin neşeli olmasına, aktif ve enerjik olmasına yardımcı olur.

kaju

Lahana

Lahana içerisinde folikasit yani B-9 vitamini ve C vitamini barındırması sayesinde stres, kalp hastalıkları ve yaşanacak enfeksiyonlara karşı koruma görevi görmektedir. Lahana yüksek lif içermesi sayesinde bağırsak ve mide sağlığını da korumaktadır.

lahana

Kuşkonmaz

Kuşkonmaz yeşil yapraklı sebze türlerindendir. Tadı çok lezzetli olmasa da besin değerleri bakımından oldukça sağlıklı bir sebzedir. Zihinsel sorunlar açısından doğal ve bitkisel bir çare olan kuşkonmaz özellikle de kök kısımalrı depresyon için en faydalı yiyeceklerdendir.

kuskonmaz

Triptofan

Depresyonun oluşmasında ki etkenlerinden biri de vücuttaki triptofan eksikliğidir. Önemli nörotransmiter olan triptofan serotonin üretilmesi yönünden çok önemlidir. Bu nedenle triptofan depresyon gelişimini azaltmada fayda sağlar. Triptofan bakımından zengin olan besinler balık, kümes hayvanları, fındık, soya fasulyesi, yer fıstığı, fıstık ezmesi, kabak çekirdeği ve susamdır.

B Vitamini ve Folat

B vitamini ve folat bunalım ve hüzün duyguları ile mücadele eder. Folat (B-9 vitamini) ve B-12 vitamini eksik olan kişiler de daha depresif haller olduğu gözlemlenmiştir. Depresyon duyguları ile mücadele eden kişilerin folat ve B vitamini bakımından zengin besinler tüketmesi faydalı olur. B bakımından zengin besinler arasında baklagiller, fasulye, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri, turunçgiller mevcuttur.

b-vitamini

D Vitamini ve Mineraller

D vitamini ile çinko, demir, kalsiyum gibi gerekli minerallerin depresyon semptomlarının iyileştirilmesinde çok önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler, balık, et ürünleri, badem, kümes hayvanları ve güçlendirilmiş tahıllar D vitamini içeren besinlerdir.

d-vitamini

E Vitamini

E vitamini yağda çözünebilen bir antioksidan türü olup yapılan araştırmalara göre E vitamini eksikliğinde depresyon hastalarında görülen ortak bir sorun ortaya çıktığı için E vitamininin depresyona iyi geldiği düşünülüyor. E vitamini içeren besinler süt ve süt ürünleri, tahıl ürünleri, kırmızı et, ay çekirdeği, toz acı biber, çam fıstığı, yer fıstığı, badem, soya fasulyesi yağı, aspir yağı, buğday tohumu yağı, brokoli, ıspanak, domates, fıstık, fındık ve keten tohumu yağıdır.

e-vitamini

Hint Ginsengi

Hint Ginsengi birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Yapılan araştırmalara göre Hint Ginsengi anti-depresan özellikler gösteriyor.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)