Devrimcilik
(atatürk İlkeleri)
Tanımı: “Atatürkçü düşünce sistemi'ne dinamizm kazandıran ilkedir. Toplumun ihtiyaçları doğrultusunda çağın, aklın ve bilimin gerektirdiği yeniliklerin en kısa zamanda yapılmasını savunan ilkedir.”
Devrimcilik ilkesi, Atatürk İlkeleri arasında; eylem ve atılım gibi kavramları içerisine alan tek ilkedir.
Atatürk, Büyük Söylevinin sonunda:
“Bu açıklamalarımla ulusal yaşamı sona ermiş varsayılan büyük bir ulusun bağımsızlığını nasıl kazandığını ve bilim ve tekniğin en son esaslarına dayalı ulusal ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalıştım,” diyerek çağdaş devlet kavramıyla devrimcilik ilkesinin şaşmaz işaretini veriyordu.
Çağdaş devlet kuran bir ulusun, çağ dışı niteliklerden kurtulması gerekirdi. İşte, Türk ulusunun, çağdışı niteliklerden kurtulmak, çağdaşlaşmak için giriştiği atılımların tümü devrimcilik ilkesinin kapsamı içine girer.
Devrimcilik, Atatürk İlkelerinin hemen hemen tümüyle birleşir. Bütün bu ilkelerin ya neden ya sonuç olarak devrimcilikle sıkı bir ilintisi vardır. Bu bakımdan devrimcilik, Atatürk İlkelerinin tümünü gerçekleştirmeye, korumaya ve yaşatmaya kesin kararlılıktır. Devrimleriyle yolumuzu aydınlatan Atatürk'ün bu konudaki görüşleri şöyle:
“Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen modern ve bütün anlam ve biçimi ile uygar bir toplum haline getirmektir. İnkılâbımızın asıl hedefi budur. Bu gerçeği kabul etmeyen zihniyetleri darmadağın etmek zorunludur. Şimdiye kadar milletin beynini paslandıran, uyuşturan ve bu zihniyette bulunanlar olmuştur. Herhalde zihniyetlerde mevcut hurafeler tamamıyla kovulacaktır. Onlar çıkarılmadıkça beyinlere gerçeğin ışıklarını sokmak imkânsızdır.” (Söylev ve Demeçler C. II. sh. 69)
“… Mes'ut inkılâbımızın aleyhinde düşünce ve duygu taşıyanları aydınlatıp, doğru yolu göstermek, aydınlara düşen millî görevlerin en önemlisi ve birincisidir.” (Söylev ve Demeçler C. II. sh. 69) “
“…Memleket davalarının ideolojisini, inkılâplarımız yönünden anlayacak, anlatacak, nesilden nesile yaşatacak kişi ve kurumları yaratmak lâzımdır.” (Söylev ve Demeçler C. I. sh. 386)
|» “Atatürk İlkeleri” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Atatürk, Atatürkün Hayatı, Atatürkün İlkeleri, Atatürkün Devrimleri, Dil Devrimi
Atatürk ün ilkelerinden olan (SİZE GÖRE) Devrimciliği açıklar mısınız? Ben böyle bir İlkesini bilmiyorum, ve ilk defa duydum aynı zamdna şok oldum… Artık bizde mi devrimci olmamaız lazım?
Özür dilerim, Devrimcilik varmış, şimdi araştırdım ama bana nedense çok yabancı geldi çünkü devrimcilik halkın devlete karşı ayaklanamsıdır. Ve che guavera gibi insanlar ve bunalrın yandaşalrı olan pkk sempazitanalrı yüzünden bir anda devrimciliği görünce çok şaşırdım. Ama Atatürk ün devrimcilik anlayışı ile farklı olduğunu gördüm. Bundan önce yapmış olduğum yorum için özür dilerim.
Gerçekten yararlı ve güzel bir site.
Devrimcilik, İnkılapçılığın Türkçe karşılığıdır.İnkılapçılık arapça bir kelimedir.
Devrim: Belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik.(TDK)
Devrimci: 1. Belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik yapan kimse. 2. Devrim yapan veya devrime bağlı olan kimse.(TDK)
Devrimcilik: 1. Belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik yapma. 2. İhtilalcilik. 3. esk. İnkılapçılık.(TDK)
Atatürk’te 500 yıllık imparatorluk geleneklerini yıkmış ve 15 yılda toplumu ve devleti büyük bir değişikliğe uğratmış biri olarak Tüm Dünya Tarihin en büyük Devrimcisidir.Bu kadar kısa sürede bu kadar devrim yapan başka bir kişi ya da toplum yok.
Ayrıca kişiye göre değişen Devrimcilik anlayışı yoktur.İrandaki şeriat da bir Devrimdir.Kübadaki de bir devrimdir.Türkiyedeki de bir devrimdir.
Bence çok yararlı bir site.Ben bu siteyi çok beyendim bütün ödevlerimi burdan yapacağım bundan sonra. 🙂